Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

Κομισιόν: Το ελληνικό Δημόσιο είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην Ευρώπη

Ο μεγαλύτερος οφειλέτης στην Ευρώπη είναι το ελληνικό Δημόσιο σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, καθώς η Ελλάδα και καθυστερεί τις πληρωμές σε ιδιώτες και το ύψος των οφειλών είναι το μεγαλύτερο ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ένωσης.

Συγκεκριμένα, το ύψος της οφειλής των 350 εκατ. ευρώ (0,9% του ΑΕΠ) είναι το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά ενώ ακολουθεί η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία. Το μικρότερο εκτιμώμενο κόστος καθυστέρησης πληρωμών το κατέχει η Φινλανδία (0,005% του ΑΕΠ).

Επίσης μεγαλύτερη από κάθε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι και η καθυστέρηση στην εξόφληση των οφειλών: 114 ημέρες κατά μέσο όρο. Ο χρόνος αυτός αποπληρωμής των οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τους ιδιώτες διπλασιάστηκε από το 2008, γεγονός που αποδίδεται στην κρίση, καθώς και στην έλλειψη ρευστότητας.

Δεύτερη έρχεται η Ιταλία, όπου η καθυστέρηση κυμένεται στις 90 ημέρες ενώ στην πιο συνεπή χώρα της Ευρώπης (Γερμανία), η εξόφληση γίνεται μέσα σε λιγότερο από 20 ημέρες, ένας αριθμός που μάλιστα μειώνεται σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων. Να σημειωθεί ότι πλέον στην ΕΕ ισχύει το όριο των 60 ημερών, κάτι που έχει θεσμοθετηθεί και στην Ελλάδα.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: