Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ωκεανός χάνει την ικανότητα να απορροφά διοξείδιο του άνθρακα

Τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα αυξάνονται με ρυθμό ρεκόρ καθώς αυξάνεται η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων, και η ικανότητα των ωκεανών να απορροφούν τα αέρια του θερμοκηπίου ελαττώνεται, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
Ο μέσος όρος των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα αυξήθηκε σχεδόν κατά 3 μέρη ανά εκατομμύριο το 2013, ενώ το προηγούμενο έτος η αύξηση ήταν 2,2 μέρη ανά εκατομμύριο, σύμφωνα τη σχετική επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, που επικαλείται στοιχεία από 125 παρατηρητήρια σε όλο τον κόσμο.
«Οι αλλαγές που βλέπουμε είναι πραγματικά δραστικές», δήλωσε η Οξάνα Ταρασόβα, επικεφαλής του προγράμματος Παγκόσμιας Ατμοσφαιρικής Παρακολούθησης του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού. «Βλέπουμε το ρυθμό ανάπτυξης να αυξάνεται εκθετικά», πρόσθεσε.
Τα ατμοσφαιρικά επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα είναι τώρα 42% υψηλότερα σε σχέση με το 1750, πριν τη βιομηχανική επανάσταση και την επακόλουθη αύξηση της κατανάλωσης πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου.
Δύο άλλα βασικά αέρια του θερμοκηπίου, το μεθάνιο και το υποξείδιο του αζώτου είναι 253% και 121% υψηλότερα, αντίστοιχα, από το 1750.
Η έκθεση του οργανισμού αναφέρει επίσης στοιχεία για την αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, σημειώνοντας πως το επίπεδο είναι «άνευ προηγουμένου» για τα τελευταία 300 εκατομμύρια χρόνια. Εκτιμάται πως οι ωκεανοί απορροφούν περίπου 4 κιλά διοξειδίου του άνθρακα ανά ημέρα και ανά άτομο.
Η αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του ωκεανού μειώνει την ικανότητά του να απορροφά περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, ενώ επίσης επηρεάζει την οξύτητά του, δήλωσε η Κατρίν Μάισνερ, ωκεανογράφος και κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Όπως είναι γνωστό, τα θερμότερα επιφανειακά ύδατα είναι ελαφρύτερα, με συνέπεια να υπάρχει μικρότερος βαθμός ανταλλαγής υδάτων με το βαθύτερο ωκεανό, γεγονός που επίσης μειώνει την ικανότητα απορρόφησης. Η μειωμένη ανάμειξη των υδάτων σημαίνει με τη σειρά της πως λιγότερα θρεπτικά συστατικά αναδύονται στην επιφάνεια της θάλασσας, μεταβάλλοντας την οικολογία των θαλασσών και μειώνοντας τη βιολογική πρόσληψη του άνθρακα, σύμφωνα με τη Μάισνερ.
Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς οι ωκεανοί απορροφούν περίπου το ήμισυ του συνόλου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και συνεισφέρουν στην επιβράδυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια η απορρόφηση αυτή δε συμβαδίζει με την αύξηση των συγκεντρώσεων διοξειδίου στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον Μάικλ Ράουπαχ του Εθνικού Πανεπιστημίου Αυστραλίας.
Η έρευνα του Ράουπαχ έδειξε πως για την περίοδο 1959-2012, περίπου το 44%των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών άνθρακα παρέμειναν στην ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια περίοδο ο ρυθμός απορρόφησης των ωκεανών μειώθηκε κατά περίπου ένα τρίτο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: