Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

154 σημαίνει εκλογές

Δεν πέρασε μια μέρα από την κίνηση του Σαμαρά να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και ήρθαν δύο γεγονότα να ξαναβάλουν τη θηλιά στη συγκυβέρνηση. 
Πρώτα εμφανίστηκε ο Ντράγκι, που δήλωσε ότι προϋπόθεση παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για τη διάσωση των τραπεζών και την παροχή ρευστότητας, είναι η ένταξη της χώρας σε Μνημόνιο. Και αμέσως μετά ήρθε η επίσημη δήλωση Κουβέλη, ότι δεν επιθυμεί εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και αντιθέτως επιθυμεί να φύγει η κυβέρνηση και να έρθει άλλη. Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αυτές οι δύο δηλώσεις ουσιαστικά κρεμάνε την κυβέρνηση και δεν της δίνουν το παραμικρό πολιτικό περιθώριο. Πρώτον, δεν τίθεται θέμα τέλους του Μνημονίου, όπως ήθελαν να εμφανίσουν στο Μαξίμου για προεκλογικούς λόγους. Και δεύτερον, δεν τίθεται θέμα εκλογής Προέδρου, εφ' όσον η ΔΗΜΑΡ δεν συναινεί, οι ΑΝΕΛ δεν συναινούν και 11 ανεξάρτητοι έχουν δηλώσει ότι δεν συναινούν και επομένως η κυβέρνηση μετά βίας συγκεντρώνει 167 πρόθυμους βουλευτές, το πολύ 170, εάν βρεθεί κάποιος αποστάτης μέσα στη ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ.
Αρα, πάμε σε εκλογές το αργότερο τον Μάρτιο, ευρισκόμενοι μέσα σε Μνημόνιο και έχοντας δεχθεί και τα προαπαιτούμενα της τρόικας, εφ' όσον κανένας δεν δέχεται να παίξει το παιχνίδι «Ελλάδα εκτός Μνημονίου». Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάντης για να μαντέψει το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαρτίου: αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος πάει με αυτόματο πιλότο.
Πραγματικά είναι να απορεί κανείς με τη στρατηγική του Μαξίμου. Ποιος συμβουλεύει τον Σαμαρά; Προφανώς ο Χρύσανθος και όχι ο Σταμάτης, εάν οι πληροφορίες είναι σωστές. Και τι του λέει; Να εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως τρομοκρατική οργάνωση και την Ελλάδα να βγαίνει από το Μνημόνιο; Εάν αυτά του λέει, τότε λάθος του τα λέει. Ο Σαμαράς έπρεπε να είχε διαβλέψει την εξέλιξη, να είχε καταλάβει εγκαίρως ότι η Μέρκελ δεν έχει καμία όρεξη να διακόψει το Μνημόνιο για να επανεκλεγεί η συγκυβέρνηση και ότι θα προτιμούσε να μιλά με τον Τσίπρα, παρά να εγκαταλείψει το πρόγραμμά της.
Εάν αυτά τα είχε διαβλέψει εγκαίρως, τότε θα είχε πάει σε εκλογές τον Ιούνιο και θα είχε παραδώσει. Τώρα θα συρθεί σε υποχρεωτικές εκλογές και θα υποστεί βαριά ήττα. Από την οποία το κόμμα του θα βγει σχεδόν διαλυμένο, κοινοβουλευτικά αποδεκατισμένο και χωρίς σύντομη προοπτική επανόδου. Μια αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσει σίγουρη τετραετία -το πιθανότερο δύο τετραετίες. Ετσι γίνεται συνήθως έπειτα από ριζικές πολιτικές αλλαγές.
Στο μεταξύ -και ενώ οι συνταξιούχοι άλλοτε λιποθυμούν και άλλοτε πεθαίνουν μέσα στις τράπεζες- οι διεθνείς παράγοντες συνομιλούν στη Νέα Υόρκη με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, μετά και τη μάλλον εσφαλμένη κίνηση της ψήφου εμπιστοσύνης, θα σιγουρευτούν ότι η κυβέρνηση έχει μόνον 154 και άρα δεν έχει 180. Και τότε θα σιγουρευτούν ότι ο επόμενος συνομιλητής τους είναι ο Σταθάκης.
Με λίγα λόγια, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, οι βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καλούνται, μέσα στην εβδομάδα, να στηρίξουν εν λευκώ την εφαρμογή και των υπόλοιπων μέτρων του Μνημονίου, να στηρίξουν εν λευκώ την κυβέρνηση που θα πέσει σε 3 μήνες μετά βεβαιότητος και ακολούθως να πάνε και στο σπίτι τους, οι περισσότεροι. Και σίδερο στη μέση τους, που λέμε...

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: