Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Προς κατάργηση το τέλος επιτηδεύματος για τα μπλοκάκια που ήταν ανενεργά το 2014

Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όσους στη διάρκεια του έτους δεν είχαν καθόλου εμπορική δραστηριότητα, ή τα μπλοκάκια τους είναι ανενεργά εισηγείται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Κ. Σαββαΐδου.

Στην περίπτωση που η εισήγηση της γενικής γραμματέως γίνει αποδεκτή από το οικονομικό επιτελείο, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν έχουν καμία εμπορική δραστηριότητα το τρέχον έτος δεν θα πληρώσουν τα ποσά που προβλέπει η νομοθεσία. Εφόσον το 2015 υπάρχουν συναλλαγές το τέλος επιτηδεύματος θα επανέλθει. Σήμερα το κόστος για το τέλος επιτηδεύματος έχει ως εξής:
  • ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες: 650 ευρώ.
  • επιχειρήσεις: 1.000 ευρώ.
  • επιχειρήσεις που ασκούν εμπορική δραστηριότητα σε τουριστικές περιοχές και περιοχές με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους: 800 ευρώ.
  • επιχειρήσεις που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και εδρεύουν σε περιοχή με πληθυσμό άνω των 200.000 ατόμων: 1.000 ευρώ.
  • εργαζόμενοι με μπλοκάκι (έχουν έγγραφη σύμβαση και τουλάχιστον το 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχονται από έως 3 εργοδότες): 500 ευρώ.
Αντίθετα από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος εξαιρούνται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν τη δραστηριότητά τους σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους, καθώς και σε νησιά που δεν αποτελούν τουριστικούς τόπους και έχουν συνολικό πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους. Επίσης, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι ελεύθεροι επαγγελματίες για τα πρώτα πέντε έτη της δραστηριότητάς τους καθώς και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απέχουν έως και τρία χρόνια από τη συνταξιοδότηση με το έτος συνταξιοδότησης να έχει οριστεί το 65ο.

Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος δεν πρόκειται να μειωθεί όπως σχεδιάζεται η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%. Από το τέλος επιτηδεύματος εισέρχονται σε ετήσια βάση στον κρατικό κορβανά περί τα 600- 700 εκατ. ευρώ.

Συγκεντρωτικές
Στο μεταξύ, η ΓΓΔΕ σχεδιάζει την κατάργηση της μηνιαίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών. Σύμφωνα με πληροφορίες από το 2015, καθιερώνεται πάγια η τριμηνιαία υποβολή. Υπενθυμίζεται ότι το τρέχον έτος αν και είχε θεσμοθετηθεί η υποχρέωση υποβολής των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων, δόθηκαν αλλεπάλληλες παρατάσεις και πλέον θα υποβληθούν όλες αυτές οι καταστάσεις έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.  Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να ανακουφίσει τα λογιστικά γραφεία τα οποία λόγω του τεράστιου φόρτου εργασίας τόσο με τα έντυπα Ε9 (περιουσιακής κατάστασης) και Ε1 (φορολογικής δήλωσης) δεν έχουν καταφέρει να υποβάλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων έχουν:

1. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία), αγρότες κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα), αγρότες ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ (φυσικά πρόσωπα αλλά μόνο για τα τιμολόγια πώλησης που τυχόν εκδίδουν οι ίδιοι για το σύνολο της παραγωγής τους) καθώς και από μη υπόχρεους υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων, Δημόσιο και ΝΠΔΔ).

2. Επίσης οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών (έξοδα) θα υποβληθούν από όσους φορολογούμενους έχουν υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (με διπλογραφικά ή απλογραφικά βιβλία). Για αγρότες και φορολογούμενους χωρίς υποχρέωση υποβολής περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ (ανεξαρτήτως κατηγορίας βιβλίων), Δημόσιο και ΝΠΔΔ η συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων θα υποβληθεί σε ετήσια βάση έως τις 2 Φεβρουαρίου 2015.
Έντυπη

Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: