Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Αναπτυξιακή Πέλλας: 25 χρόνια προσφοράς στην τοπική κοινωνία με σημαντικό αναπτυξιακό έργο

Με «μότο» LEADER: ΟΞΥΓΟΝΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, το Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014  στην αίθουσα εκδηλώσεων της Π.Ε. Πέλλας η ενημερωτική εκδήλωση στα πλαίσια του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη της Ελλάδας 2007-2013» του Άξονα 4 «Εφαρμογή της προσέγγισης Leader» του τοπικού προγράμματος Πέλλας «ΠΕΛΛΑΙΑ ΧΩΡΑ: Ο Άνθρωπος, τα αγαθά, η Ιστορία, ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον – το Όραμα» στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων της Αναπτυξιακής Πέλλας - Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ (ΑΝ.ΠΕ) για τα 25 χρόνια  συνεχούς και αδιάληπτης λειτουργίας της.
Η ΑΝ.ΠΕ αποτελώντας ένα θεσμικό όργανο για τα δρώμενα της Πέλλας, προσφέρει με την αυξημένη δυναμική της, τη δυνατότητα στην τοπική κοινωνία να ενταχθεί στο αναπτυξιακό όραμα για την προώθηση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιατρίδης Δημήτριος ο οποίος και εκπροσώπησε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γεώργιο.
Οικοδεσπότες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης Πρόεδρος της ΑΝ.ΠΕ και ο Δήμαρχος Έδεσσας και Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΝ.ΠΕ. κ. Δημήτριος Γιάννου. Επίσης συμμετείχαν οι Δήμαρχοι Αλμωπίας, Πέλλας και Σκύδρας κκ. Δημήτριος Μπίνος, Γρηγόριος Στάμκος και Κατερίνα Ιγνατιάδου, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη, οι βουλευτές κκ. Τζαμτζής Ιορδάνης και Θεοδώρα Τζάκρη, εκπρόσωπος του βουλευτή κ. Σταμενίτη Διονυσίου, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Μαρία Ζωγράφου-Τσαντάκη και Μαρία Καράμπελα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ιορδάνης Τσώτσος, ο Στρατηγός Δημήτριος Αλεβίζος, ο Διευθυντής της Αστυνομίας κ. Παντελής Κολόμβος,ο Διοικητής της Πυροσβεστικής κ. Ζώης Γιώτης, ο πρώην Υπουργός κ. Γεώργιος Πασχαλίδης, οι πρώην Νομάρχες Πέλλας κκ. Μιχάλης Καραμάνης και Πάκης Σιβένας, ο πρώην Δήμαρχος Έδεσσας κ. Σόντρας Ιωάννης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Τρύφων Τσαντάκης, τα στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Παππάς Δημήτριος, κ. Μανέτας Νικόλαος, κα. Πυριοβολή Παναγιώτα, κα. Μολώνη Παρασκευή, κ. Λιάκος και κ. Χατζηαθανασίου Αρτέμιος, τα στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σκάλκος Δημήτριος και κα. Παπαδάκη Κυριακή που εκπροσώπησαν τον Υφυπουργό ΕΣΠΑ κ. Κωνσταντινόπουλο Οδυσσέα, εκπρόσωποι παραγωγικών, κοινωνικών και επιχειρηματικών φορέων και συλλόγων, στελέχη δημόσιων υπηρεσιών, δημοσιογράφοι και πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και πολλοί τοπικοί επιχειρηματίες, μελετητές και δικαιούχοι προγραμμάτων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης χαιρετισμό και εισήγηση για την συμβολή της Αναπτυξιακής Πέλλας στην τοπική Ανάπτυξη απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Δημήτριος Γιάννου και ο Γενικός Γραμματέας  Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ιατρίδης Δημήτριος.
Ακολούθησαν οι εισηγήσεις-παρουσιάσεις  του Γενικού Διευθυντή της Αναπτυξιακής Πέλλας κ. Ιορδάνη Κιοσέογλου ο οποίος παρουσίασε:
Το συνοπτικό profile της εταιρίας
Απολογισμό έργου για την περίοδο 1989-2008
Το Τοπικό πρόγραμμα Leader και την πορεία του
Απολογισμό έργου  για την περίοδο 2009 -2014
εν μέσω βιντεοπροβολής με εικόνα και ήχο όλων των υλοποιούμενων έργων που η Αναπτυξιακή Πέλλας συνέβαλε τα μέγιστα δίνοντας πνοή και ζωντάνια στον τόπο.
Στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση του κ. Αμανατίδη Γεώργιου, Διευθυντή της Αναπτυξιακής Κοζάνης και Προέδρου Ελληνικού Δικτύου LEADER καταθέτοντας τις εμπειρίες και προτάσεις των Προγραμμάτων LEADER στην Ελλάδα και ακολούθως του κ. Παπαβασιλείου Βασίλειου Διευθυντή της Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης για το νέο CLLD/LEADER.
Έτσι σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια ακριβώς, ιδρύθηκε η Ανώνυμη Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης Καϊμακτσαλάν-Βεγορίτιδας. Η συγκεκριμένη εταιρία, με τις ποικίλες πρωτοβουλίες και δράσεις της, έγινε γρήγορα γνωστή και καταξιώθηκε με το έργο της στην τοπική κοινωνία. Η μετονομασία της εταιρίας σε Αναπτυξιακή Πέλλας Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ , αναδεικνύει ακριβώς την καθολική αποδοχή του αναπτυξιακού της ρόλου και τους ισχυρούς δεσμούς της εταιρίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το αναπτυξιακό όραμα και η αποστολή της εταιρίας παρέμειναν σταθερά και αμετάβλητα όλα αυτά τα χρόνια. Ζητούμενο ήταν και είναι η προώθηση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης, στο εσωτερικό της μεγάλης Ευρωπαϊκής οικογένειας, μέσα από τη συμβολή στη βελτίωση του εισοδήματος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων. 
Η Αναπτυξιακή Πέλλας αποτέλεσε πρότυπο αναπτυξιακής εταιρίας και ξεχώρισε πολλές φορές στις αξιολογήσεις για τα αποτελέσματα και την ποιότητα του έργου της. Το περιβάλλον των ευρωπαϊκών προγραμμάτων είναι έντονα ανταγωνιστικό και παρά τις δυσκολίες, η εταιρία  διακρίθηκε για την στρατηγική επιλογή των εταίρων της, την αρτιότητα στην οργάνωση και τον συντονισμό των έργων που διαχειρίστηκε και κυρίως τα αποτελέσματά της.
Μία λιγότερο γνωστή συμβολή της Αναπτυξιακής είναι η τεχνογνωσία που ανέπτυξε και οι μελέτες που υλοποίησε για την τεχνική ωρίμανση πολλών έργων υποδομών, στο πλαίσιο των Κοινοτικών Προγραμμάτων Οικονομικής Σύγκλισης. Και στον τομέα αυτό, μέριμνα των στελεχών ήταν τα υλοποιούμενα έργα να καλύπτουν πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας. Κάθε δραχμή ή ευρώ «πιάνει τόπο» και εξασφαλίζει καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης για το μέλλον.
Η Αναπτυξιακή αποτελεί τον αξιόπιστο και σταθερό εταίρο της  τοπικής κοινωνίας και ένα πρότυπο οργανισμού που δραστηριοποιείται στο σύγχρονο κοινωνικό, πολιτικό και αναπτυξιακό περιβάλλον. Με την εμπειρία και τον δυναμισμό των στελεχών της, είναι βέβαιο ότι μπορεί να επιτύχει ακόμη περισσότερα προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Η εταιρία υλοποίησε πολλά και σημαντικά έργα την περίοδο που η Ελλάδα ζούσε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Λόγω του ευρωπαϊκού και στρατηγικού της προσανατολισμού, η κρίση δεν επηρέασε αρνητικά το έργο της. Τους τελευταίους μήνες, η Αναπτυξιακή υλοποιεί μεγάλο αριθμό έργων με άμεση συμβολή στην τοπική οικονομία. Δικαιούχοι είναι πολλές μικρές επιχειρήσεις που υλοποιούν τα αναπτυξιακά τους σχέδια σε μία κατεύθυνση εξωστρέφειας, αλλά και πολιτιστικοί φορείς που υλοποιούν πολιτιστικές δράσεις που προβάλλουν την ιστορία και τις παραδόσεις μας.
Η εταιρεία νιώθει την ανάγκη να εκφράσει την απόλυτη ευγνωμοσύνη της και να ευχαριστήσει δημόσια όλους όσους τίμησαν με την παρουσία τους αυτήν την λαμπρή εκδήλωση.
Γιατί στηρίζοντας τους θεσμούς που έχουν την δυναμική να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, στηρίζουμε τον Νομό μας. Κάθε λιθαράκι τώρα, είναι απαραίτητο για το αύριο.
Σας ευχαριστούμε από καρδιάς. 
Το ΔΣ, τα μέλη της ΕΔΠL και τα στελέχη της ΑΝ.ΠΕ.








Δεν υπάρχουν σχόλια: