Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Εφάπαξ εξπρές για 50.000 συνταξιούχους

ΕΝΕΣΗ 420 ΕΚΑΤ. € ΣΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥΣ
Ξεμπλοκάρει η χορήγηση εφάπαξ και μερισμάτων για 50.000 συνταξιούχους μέχρι το τέλος του έτους μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων με το ποσό των 420 εκατομμυρίων ευρώ.
Ξεμπλοκάρει η καταβολή εφάπαξ και μερισμάτων, καθώς τα Ταμεία θα δώσουν μέχρι το τέλος του έτους 420 εκατομμύρια ευρώ σε περίπου 50.000 ασφαλισμένους. Με το ποσό αυτό θα επιταχυνθεί η έκδοση των εκκρεμών αιτήσεων και παράλληλα θα δοθεί οικονομική «ανάσα» στα Ταμεία, ώστε να μη χρειαστούν πρόσθετες παρεμβάσεις μέσα στο έτος.
Στόχος είναι να καλυφθούν οι αιτήσεις των ασφαλισμένων που είναι σε εκκρεμότητα από το 2012 μέχρι και το τέλος του 2013 (ή ακόμα και τις αρχές του 2014). Μεταξύ άλλων ωφελούνται δημόσιοι υπάλληλοι και στρατιωτικοί που περιμένουν εφάπαξ και μερίσματα, ναυτικοί, αλλά και άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων.
Για το θέμα αυτό είχε υπάρξει επικοινωνία του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με το οικονομικό επιτελείο και πλέον «κλείδωσε» το ποσό που θα διατεθεί. Χθες υπήρξε και η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, με το συνολικό ποσό που θα δοθεί σε ληξιπρόθεσμες οφειλές σε Ταμεία, νοσοκομεία και ΕΟΠΥΥ να φτάνει τα 800 εκατομμύρια.
Οπως ήδη αναφέρθηκε, τα 420 εκατομμύρια θα πάνε στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο υπουργός Εργασίας έχει επισημάνει την ανάγκη «να κλείσουν οι λογαριασμοί με το παρελθόν και να μπει οριστικό τέλος στην ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Στόχος είναι άμεσα να προχωρήσει η καταβολή του εφάπαξ».
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου, τα χρήματα θα διατεθούν ως εξής:
Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Θα δοθεί το ποσό των 260 εκατομμυρίων ευρώ, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία έκδοσης του εφάπαξ. Με τα χρήματα αυτά 10.000 άτομα θα εισπράξουν φέτος το βοήθημα, που κατά μέσον όρο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ.
Με την έξτρα ενίσχυση θα διεκπεραιωθούν οι συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι και το τέλος του 2013. Δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις ασφαλισμένους που είναι στην... αναμονή θα πάρει μέσα στη φετινή χρονιά το εφάπαξ (συνολικά είναι σε εκκρεμότητα 34.000 αιτήσεις).
Σημειώνεται πως για τον υπολογισμό ισχύουν δύο «ταχύτητες»:
1. Οσοι υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 δεν έχουν νέα αλλαγή. Κατά μέσον όρο το βοήθημα διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ.
2. Οσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά θα δουν το εφάπαξ να υπολογίζεται με νέο τρόπο. Πάντως, το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί από το 2015, καθώς φέτος εξετάζονται συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι το τέλος του 2013 (κάτι που σημαίνει πως η αίτηση είχε υποβληθεί πριν από τον Σεπτέμβριο της περσινής χρονιάς).
Προσπάθεια
Μιλώντας στο «Εθνος» ο πρόεδρος του Ταμείου Μιχάλης Κωνσταντίνου τονίζει πως «θα κάνουμε το παν για να απορροφήσουμε την οικονομική ενίσχυση που θα δοθεί και να επιταχύνουμε την έκδοση του εφάπαξ».
Μετοχικό Ταμείο Δημοσίων Υπαλλήλων. Θα διατεθεί το ποσό των 70 εκατομμυρίων ευρώ για να καταβληθεί το μέρισμα σε περίπου 25.000 με 30.000 δημοσίους υπαλλήλους (μέσος όρος βοηθήματος 205 ευρώ). Στόχος είναι να καλυφθούν οι εκκρεμότητες από τις αρχές του 2012 μέχρι και το τέλος του 2013 (ενδεχομένως να καλυφθεί και το πρώτο δίμηνο του 2014). Ο πρόεδρος του Ταμείου Παύλος Περράτης σημειώνει πως «προχωράμε στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας υπολογισμού του μερίσματος, ώστε να ολοκληρώνεται όσο το δυνατόν συντομότερα».
Αλλα Ταμεία που χορηγούν εφάπαξ και βοηθήματα. Θα διατεθεί το ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ, που θα μοιραστεί σε περισσότερους του ενός φορείς.
Ταμεία των Σωμάτων Ασφαλείας. Θα δοθεί ένα ποσό της τάξης των 20 εκατομμυρίων. Το όφελος θα είναι διπλό: θα επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των αποφάσεων και θα αποφευχθεί το ενδεχόμενο περικοπών από την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας. Υπολογίζεται πως περίπου 2.500 άτομα είναι στην αναμονή για το εφάπαξ.
ΝΑΤ. Θα διατεθεί το ποσό των 20 εκατομμυρίων για να καλυφθούν εκκρεμότητες (π.χ. χορήγηση εφάπαξ σε συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων).
Εξτρα ενίσχυση
Με την έξτρα ενίσχυση θα διεκπεραιωθούν οι συνταξιοδοτικές πράξεις που έφτασαν στο Ταμείο από το Γενικό Λογιστήριο μέχρι και το τέλος του 2013. Δηλαδή σχεδόν ένας στους τρεις ασφαλισμένους που είναι στην... αναμονή θα πάρει μέσα στη φετινή χρονιά το εφάπαξ (συνολικά είναι σε εκκρεμότητα 34.000 αιτήσεις).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Πηγή: ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: