Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Πέρασε η τροπολογία για το αμαρτωλό "Αθήνα 97"

Έντονους λεκτικούς διαξιφισμούς ανάμεσα σε συμπολίτευση και Αξιωματική Αντιπολίτευση προκάλεσε βουλευτική τροπολογία, που έκανε αποδεκτή η κυβέρνηση, και προβλέπει "νομιμοποίηση δαπανών και άρση καταλογισμού του ΝΠΙΔ με την επωνυμία "Κεντρική Οργανωτική και Εκτελεστική Επιτροπή για τη διεξαγωγή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Κλασσικού Αθλητισμού "Αθήνα 1997". Η τροπολογία ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με την στήριξη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΚΕ που δήλωσε παρών, την καταψήφισαν.
Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, στο νομοσχέδιο του οποίου κατατέθηκε η επίμαχη ρύθμιση, υποστήριξε ότι «είναι μια πράξη δικαίου» απαντώντας έτσι στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κουράκη, που ζήτησε την απόσυρσή της.
Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ 'Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος συνυπογράφει την τροπολογία, χαρακτήρισε επικίνδυνη την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όπως είπε, επιμένει στη θεωρία της συλλογικής ευθύνης, φτάνοντας έτσι μέχρι του σημείου να καταλογίζει ευθύνες ακόμα και σε απλούς υπαλλήλους.
«Αυτή η τροπολογία έρχεται να καλύψει ένα κενό νόμου και τίποτα περισσότερο», πρόσθεσε ο κ. Γεωργιάδης.
«Η Βουλή δεν μπορεί να παγώσει μια απόφαση δικαστηρίου», αντέτεινε από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας.
Παράλληλα επικαλέστηκε την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που διαπιστώνει «υπέρβαση δαπανών» και καταλογίζει «το δημιουργηθέν έλλειμμα του προϋπολογισμού σε κάθε μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής» κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι στόχος της είναι να τα απαλλάξει από ευθύνες.
Η βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ Σταυρούλα Ξουλίδου, που αρχικά ήταν ανάμεσα στους βουλευτές που στήριζαν την τροπολογία, απέσυρε την υπογραφή της και αιτιολογώντας την απόφαση της, ανέφερε ότι από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνειδητοποίησε ότι πρόκειται για σκανδαλώδη ρύθμιση.
«Απαξιώνει θεσμούς όπως είναι το Ελεγκτικό Συνέδριο. Υπάρχουν συντριπτικά στοιχεία για ατασθαλίες. Από 9,2 δισ. ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός έφθασε στα 19 δισ., δηλαδή έγινε υπέρβαση 10 δισ. ευρώ την οποία θα κληθούν να πληρώσουν αθώοι», υποστήριξε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Ασημίνα Ξηροτύρη.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, έκανε λόγο για παραλογισμό του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καθώς όπως είπε, στην έκθεση του διαπιστώνει ελλείμματα, γενικεύει ευθύνες ενώ θεωρεί ότι δεν προκύπτουν ατασθαλίες αλλά μόνο υπέρβαση του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα επιτέθηκε στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορώντας τα για λαϊκισμό.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: