Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Συμψηφισμός χρεών για τους αγρότες

ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ ΣΤΟΝ ΟΓΑ ΘΑ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ
Με συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το «πράσινο φως» που πήρε από την Κομισιόν για εφαρμογή του μέτρου.
Σε αυτόματο συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών 250.000 αγροτών στον ΟΓΑ ύψους 730 εκ. ευρώ με τα ποσά των κοινοτικών επιδοτήσεων, προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μετά το «πράσινο φως» που ελήφθη από την Κομισιόν, όπως προκύπτει από έγγραφο - ντοκουμέντο του αρμόδιου επιτρόπου Dacian Ciolos.
Με βάση τον σχεδιασμό η παρακράτηση των ποσών θα ξεκινήσει περί τα τέλη Οκτωβρίου οπότε και αναμένεται να κατατεθεί στους λογαριασμούς των αγροτών συνολικό ποσό 1,1 δισ. ευρώ περίπου, που αφορά το τσεκ της ενιαίας κοινοτικής ενίσχυσης. Από τα ποσά αυτά αναμένεται να παρακρατηθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του τρέχοντος έτους.
Από τα ποσά αυτά αναμένεται να παρακρατηθούν μόνο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που ανέρχονται στο ύψος μίας ετήσιας εισφοράς το μέγιστο και από αυτήν τη διαδικασία, που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά, αναμένεται ανάλογα με το ύψος της ενίσχυσης που λαμβάνει κάθε παραγωγός από την ενιαία ενίσχυση να μεταβιβαστούν τελικά στα ταμεία του ΟΓΑ μέχρι το τέλος του έτους περί τα 65-75 εκατ. ευρώ, ποσό κρίσιμο για την κάλυψη του ανοίγματος του προϋπολογισμού του ασφαλιστικού οργανισμού.
Ατυπη οδηγία
Παράλληλα όμως ο ΟΓΑ με άτυπη οδηγία καλεί τους οφειλέτες να προσέλθουν για «διακανονισμό» των χρεών, ακολουθώντας για τους οικονομικά αδύναμους το δόγμα της Εφορίας «δώστε ό,τι μπορείτε» προκειμένου να αποφύγουν κατασχέσεις.
Υπό την πίεση της τρόικας η κυβέρνηση συμπεριέλαβε τον περασμένο Ιούνιο στον νόμο 4254 σχετική διάταξη για την «ενδυνάμωση εισπρακτικών μηχανισμών των ασφαλιστικών φορέων», ωστόσο το τοπίο παρέμενε θολό για το αν δύναται ο ΟΓΑ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών με κοινοτικές επιδοτήσεις.
Με την εν λόγω διάταξη ο ΟΓΑ απέκτησε τη δυνατότητα να προχωρά σε συμψηφισμούς από επιστροφές φόρων και από αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, με τα χρέη των αγροτών προς τον Οργανισμό. Κάτι βέβαια που στην πράξη το πετυχαίνει δίνοντας στους οφειλέτες ασφαλιστική ενημερότητα με την έγγραφη δέσμευση της εξόφλησης των οφειλών τους.
Ωστόσο, με τη διάταξη να αναφέρει ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων, ασφαλιστικών εισφορών παρακρατούν τα οφειλόμενα ποσά από καταβολές, πληρωμές, επιδοτήσεις, αποζημιώσεις, επιχορηγήσεις και δανειοδοτήσεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο και τους φορείς του Δημοσίου, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε επισήμανση για κοινοτικές επιδοτήσεις, άνοιξε ένας μεγάλος κύκλος συζητήσεων για το αν ισχύει ή όχι το ακατάσχετο στις αγροτικές ενισχύσεις.
Ωστόσο, με έγγραφο - ντοκουμέντο του αρμόδιου επιτρόπου Dacian Ciolos, η Κομισιόν δίνει στην κυβέρνηση το «πράσινο φως» για να συμπεριλάβει και τις κοινοτικές επιδοτήσεις στα ποσά που μπορεί ο ασφαλιστικός φορέας να συμψηφίσει με χρέη των οφειλετών. Το λεγόμενο τσεκ της ενιαίας ενίσχυσης καταβάλλεται μέσω του Οργανισμού Πληρωμών ΟΠΕΚΕΠΕ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών και αυτό που εξετάζεται ως λύση είναι η έκδοση ενταλμάτων παράλληλα με την εκταμίευση των ποσών, για τον απευθείας συμψηφισμό με τις οφειλές προς τον ΟΓΑ.
Σύμφωνα μάλιστα με τον νόμο η διασταύρωση των στοιχείων των οφειλετών με το σύστημα πληρωμών του Δημοσίου θα γίνεται ηλεκτρονικά κάθε μήνα ή όποτε το ζητά ο κάθε οργανισμός μέσω της ΗΔΙΚΑ Α.Ε.
Βάσει των πλέον πρόσφατων στοιχείων περί τους 250.000 αγρότες έχουν σήμερα ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΟΓΑ και το συνολικό οφειλόμενο ποσό ανέρχεται σε 730 εκ. ευρώ, ενώ σε ρύθμιση του Ταμείου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έχει ανταποκριθεί μόλις το 8% των οφειλετών.
Φορείς αγροτικών ενώσεων επισημαίνουν πάντως ότι οι κοινοτικές ενισχύσεις αποτελούν σε αρκετές φορές ποσά υποδεέστερα των ασφαλιστικών εισφορών και η μη είσπραξή τους από τους παραγωγούς θεωρείται βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, ενώ υπογραμμίζουν ότι ουσιαστικά ανοίγει ο δρόμος ώστε να υιοθετηθεί ο συμψηφισμός των επιδοτήσεων και με άλλες οφειλές των αγροτών είτε προς το Δημόσιο, ακόμα και προς τις τράπεζες.
ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Τι λέει το έγγραφο του επιτρόπου Γεωργίας
Στο έγγραφο του Ευρωπαίου επιτρόπου Γεωργίας Dacian Ciolos που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος» αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία του αστικού κώδικα και νόμου επιτρέπεται η ελληνική κυβέρνηση να οικειοποιείται ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορούν και οι τράπεζες να κάνουν το ίδιο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε την υπόθεση C-132/95, ότι δηλαδή επιτρέπεται η αφαίρεση χρεών στον εθνικό προϋπολογισμό από πληρωμές που πρέπει να λάβει το ίδιο πρόσωπο και αφορούν κονδύλια που προέρχονται από την ΚΑΠ, εκτός και αν υπονομεύεται η αποδοτικότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας ή δημιουργείται άνιση μεταχείριση των οικονομικών φορέων.
Στις υποθέσεις που χειρίστηκε η Επιτροπή δέχτηκε την εφαρμογή της αρχής των κρατών-μελών για συμψηφισμό των ευρωπαϊκών αγροτικών επιδοτήσεων μετά από ανάλυση των εθνικών προμηθειών. Η Επιτροπή θεωρεί πως υπό τις ίδιες προϋποθέσεις επίσης κατασχέσεις, καθώς και δασμοί, φόροι ή χρεώσεις επιτρέπονται. Σε αυτό το στάδιο η Επιτροπή δεν είναι σε θέση να σχολιάσει περαιτέρω την ελληνική νομοθεσία για το θέμα.

Κώστας Νάνος
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: