Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Λουράντος: "Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσες ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια"

Για άνευ προηγουμένου ελλείψεις σε φάρμακα μεγάλης ζήτησης και παιδικά εμβόλια έκανε λόγο ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τη νέα θέση του, ο κ. Λουράντος περιέγραψε με μελανά χρώματα τον χώρο της Υγείας, επισημαίνοντας τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλιζόμενοι αλλά και ο κλάδος των φαρμακοποιών.
"Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη και του κ. Βορίδη σήμερα, ότι το κράτος θα βοηθήσει τους ασφαλισμένους να πληρώσουν λιγότερα, έχει συμβεί το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι των 400 ευρώ να καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, για να αγοράσουν τα φάρμακα τους", δήλωσε παρουσιάζοντας παραδείγματα όπου φαίνεται ξεκάθαρα η αλματώδης αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά φαρμάκων.
Μάλιστα, ανέφερε ότι πολλά φάρμακα τα οποία έχουν τιμή τρία ευρώ ή και χαμηλότερη, οι ασφαλισμένοι τα αγοράζουν μόνοι τους, δηλαδή χωρίς ιατρική συνταγή. "Ένα φάρμακο, φθηνό ηρεμιστικό, το οποίο κοστίζει 1,5 ευρώ, αν ο ασφαλισμένος πάει στο φαρμακείο με ιατρική συνταγή θα το πληρώσει 11,5 ευρώ, αφού θα πληρώσει και την επίσκεψη στο γιατρό και το ένα ευρώ ανά συνταγή", εξήγησε.
Μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα και παιδικά εμβόλια
Ο κ. Λουράντος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς την Πολιτεία, τονίζοντας ότι εδώ και καιρό υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ελλείψεων φαρμάκων και παιδικών εμβολίων. "Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν τόσες ελλείψεις σε παιδικά εμβόλια", δήλωσε και πρόσθεσε ότι αυτές "εντοπίζονται στα εμβόλια για τον πνευμονιόκοκο, την ηπατίτιδα και τα πολυδύναμα (τετραπλά, πενταπλά)".
Όπως είπε, για φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα μεγάλης ζήτησης η έλλειψη δεν έχει προηγούμενο.
"Μεγάλες ποσότητες φαρμάκων λόγω της χαμηλής τιμής τους ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Το φάρμακο ο πολίτης σε όλο τον κόσμο το χρειάζεται τη στιγμή της θεραπείας του και ακόμη και η παροδική έλλειψη που έχει γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα".
"Πρόκειται για ανθρωπιστική, υγειονομική και κοινωνική κρίση", είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκαν και στοιχεία για τη φαρμακευτική δαπάνη, που δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τον προβλεπόμενο στόχο στο τέλος του 2014, όπως φαίνεται και από τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ. Δηλαδή ενώ για το έτος 2013 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε στα 2.532,5 εκατομμύρια ευρώ, για το 2014 - σύμφωνα με στοιχεία του πρώτου εξαμήνου - έχει ήδη φθάσει τα 1.127,6 εκατομμύρια ευρώ.
Για όλα φταίνε οι φαρμακοποιοί
"Η πολιτεία έχει στοχοποιήσει δυστυχώς τα τελευταία χρόνια τους φαρμακοποιούς λες και φταίνε αυτοί για όλα τα δεινά της κρίσης" τόνισε ο κ. Λουράντος. Και συμπλήρωσε πως "για ότι κακό συμβαίνει, με χειρουργική ακρίβεια κάθε χρόνο οι πολιτικοί, βρίσκουν και κάτι να επιβάλλουν στους φαρμακοποιούς. Το πιο πρόσφατο είναι τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα. Κάποιοι τα θέλουν στα σούπερ μάρκετ για να... αυξηθεί η τιμή τους και η κατανάλωσή τους ξεχνώντας εντέχνως ότι είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα και όχι καραμέλες".
Αναφερόμενος σε πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ τόνισε πως η Έκθεση αυτή προβάλλει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την απελευθέρωση στα Φαρμακεία τονίζοντας ότι η άρση των ρυθμίσεων στη λειτουργία των φαρμακείων μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα στην εξυπηρέτηση των ασθενών σε σχέση με αυτά που επιδιώκει να επιλύσει, ενώ επισημαίνει ότι η απελευθέρωση της τιμής και διάθεσης των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικώς (ΜΥΣΥΦΑ) δεν έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τις τιμές τους ή βελτιώνει την πρόσβαση των ασθενών σε αυτά,
Ο κ. Λουράντος αναφέρθηκε ακόμη και στο ζήτημα του ωραρίου των φαρμακείων που σήμερα, μετά τις πρόσφατες ρυθμίσεις της πολιτείας έχει καταστεί ανεξέλεγκτο.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: