Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΣτΕ: Δικαιολογημένο(το αδικαιολόγητο!) το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ στο επίγειο δίκτυο

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από μια μακρά δικαστική πορεία, εξέδωσε δύο αποφάσεις με τις οποίες κρίνει κατηγορηματικά ότι το αποκλειστικό δικαίωμα που έχει χορηγηθεί στην ΟΠΑΠ ΑΕ για τη διενέργεια τυχερών παιγνίων είναι απολύτως συμβατό με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει απόλυτα τόσο τις συναφείς επιλογές της ελληνικής πολιτείας όσο και τις πάγιες θέσεις της ΟΠΑΠ ΑΕ θωρακίζοντας ταυτόχρονα τα έννομα συμφέροντα της εταιρείας.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας βάσισε την κρίση του στο αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι το ελληνικό ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει τη διενέργεια των παιγνίων της ΟΠΑΠ ΑΕ  είναι ιδιαιτέρως αυστηρό και συνεπές,  λόγω και των  όλως ενισχυμένων ρυθμιστικών και ελεγκτικών μηχανισμών της ανεξάρτητης Αρχής παιγνίων, αλλά και των ουσιαστικών περιορισμών που έχουν τεθεί για την αποτελεσματική καταπολέμηση της συναφούς εγκληματικότητας και της διακίνησης παράνομου χρήματος και την προστασία από τον εθισμό των ευπαθών κατηγοριών. Οι αποφάσεις αυτές είναι αμετάκλητες και δεν χωρεί κανένα ένδικο μέσο κατά αυτών ενώπιον εθνικού ή ενωσιακού δικαστηρίου.
Σε πλήρη συμμόρφωση με τον νόμο και με τη νομολογία που έθεσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ΟΠΑΠ ΑΕ θα συνεχίσει την μακρά προσφορά της στην ελληνική κοινωνία με αδιατάρακτο προσανατολισμό στο αυστηρό, συνεπές και υπεύθυνο παιχνίδι εισφέροντας παράλληλα ιδιαιτέρως σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο Ελληνικό Δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του ΣτΕ, αναφέρει επίσης πως "η συνεκτικότητα του όλου συστήματος δεν θίγεται επειδή ορισμένα παιχνίδια δεν καλύπτονται από το μονοπώλιο αλλά είναι δυνατή η ανάπτυξη τους μέσω περιορισμένω αδειών" και αναφέρεται στο σημείο αυτό ρητά στη διαδικτυακή αγορά στοιχήματος και στον Ν. 4002/2011.
Πρόκειται για τον νόμο υπό τον οποίο δραστηριοποιούνται νόμιμα σήμερα στη χώρα μας 24 εταιρίες διαδικτυακού στοιχήματος. Με λίγα λόγια το ΣτΕ θεωρεί πως δεν χρειάζεται για λόγους συνεκτικότητας (που απαιτείται από το ευρωπαϊκό δίκαιο) επειδή υφίσταται μονοπώλιο στο επίγειο δίκτυο να υπάρχει και στο διαδίκτυο. Το συμπέρασμα αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το επιχείρημα του ΟΠΑΠ πως έχει το μονοπώλιο στο διαδίκτυο από το 2000 έως το 2020 δεν έχει γίνει αποδεκτό από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν (του το είχε εξάλλου αρνηθεί δημόσια και το Υπουργείο Οικονομικών το 2011) επιβεβαιώνουν ουσιαστικά το γεγονός πως η διαδικτυακή αγορά θα συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από ένα αυστηρό και περιοριστικό αλλά όχι μονοπωλιακό καθεστώς 

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: