Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

Τα χρέη «πνίγουν» τον ΕΟΠΥΥ

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ
Ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς το σύνολο των παρόχων του.
Από αυτά, πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ αφορούν παλαιές οφειλές (έως το τέλος του 2011) και το 1,45 δισ. ευρώ αφορά οφειλές των τελευταίων δύο ετών. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εκτιμά ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, καθώς οι οφειλές μειώθηκαν κατά 556 εκατομμύρια από τον περασμένο Ιούνιο έως τον Αύγουστο.
Οι «πληγές» για τα οικονομικά του Οργανισμού είναι δύο: Η μη καταβολή εισφορών στον ΕΟΠΥΥ από τα Ταμεία που μετέχουν στον Οργανισμό (560,5 εκατομμύρια) και η «έκρηξη» της δαπάνης για διαγνωστικές εξετάσεις.
Οι απαιτήσεις για εξετάσεις ήταν 429,3 εκατομμύρια το 2012, για να φτάσουν τα 603 εκατομμύρια το 2013. Στο πρώτο εξάμηνο του 2014 είναι πάνω από 393 εκατομμύρια και αν η αύξηση συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θα αγγίξουν τα 800 εκατομμύρια στο τέλος του έτους.
Το παρήγορο είναι ότι έχουν θεσπιστεί δικλίδες ασφαλείας, όπως ο αυτόματος μηχανισμός επιστροφής των υπερβάσεων (claw back) και η υποχρεωτική έκπτωση (rebate), με τα οποία διασφαλίζεται η τήρηση του προϋπολογισμού. Υπάρχει όμως αυξημένη συμμετοχή στους ασφαλισμένους.
Απαίτηση
Ληξιπρόθεσμη είναι μία απαίτηση για υπηρεσία ή υλικό που έχει παρασχεθεί στον ΕΟΠΥΥ και δεν έχει εξοφληθεί για πάνω από τρεις μήνες (ληξιπρόθεσμη είναι σήμερα μια απαίτηση από τις 17 Ιουλίου και πριν). Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, η διαδικασία πληρωμών προς τους παρόχους προχωράει.
Συγκεκριμένα, τα οφειλόμενα από επισκέψεις ασφαλισμένων σε ιατρούς έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Ιούνιο, ενώ οριστικοποιείται και πληρώνονται εντός των επόμενων ημερών ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Οι μονάδες τεχνητού νεφρού και χρόνιας αιμοκάθαρσης έχουν πληρωθεί έξι μήνες και ενταλματοποιείται για να πληρωθεί και ο Αύγουστος. Τα φαρμακεία έχουν πληρωθεί έως τον Ιούνιο και τις επόμενες ημέρες αποπληρώνεται και ο Ιούλιος.
Οι φυσιοθεραπευτές έχουν πληρωθεί έως τον Μάιο και ενταλματοποιείται ένας μήνας ακόμη. Οι ιδιωτικές κλινικές, τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, οι εργαστηριακοί γιατροί και κέντρα αποκατάστασης και αποθεραπείας έχουν πληρωθεί και τον Απρίλιο, λόγω των περιορισμών που επιβάλλει ο κλειστός προϋπολογισμός και τις επόμενες ημέρες αποπληρώνεται ο Αύγουστος.
Υπόλοιπο
Υπάρχει ένα υπόλοιπο προς καταβολή στους παρόχους που υφίστανται «rebate» και «claw back», το οποίο κυμαίνεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ. Αναμένεται να καταβληθεί μετά την οριστικοποίηση του οικονομικού και κλινικού ελέγχου που ολοκληρώθηκε για τις κλινικές στις 30 Σεπτεμβρίου και τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια στις 30 Οκτωβρίου.
Η οδηγία του υπουργού Υγείας και η προσπάθεια που γίνεται από τον ΕΟΠΥΥ είναι για το επόμενο διάστημα να τηρηθεί ο κλειστός προϋπολογισμός, χωρίς «rebate» και «claw back», με διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα και κατευθυντήριες οδηγίες.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Προσπάθεια για τακτικές πληρωμές
«Η κατάσταση με τα ληξιπρόθεσμα χρέη είναι ελεγχόμενη και μειώνεται μήνα με τον μήνα», σχολίασε χθες στο «Εθνος» ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρης Κοντός. Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού μειώθηκαν κατά μισό δισεκατομμύριο ευρώ το τρίμηνο Ιουνίου - Αυγούστου.
Ο ΕΟΠΥΥ -αναφέρει- καλείται να αντεπεξέλθει σε συνθήκες κρίσης. Οι εισφορές που έχουν εισπραχθεί για λογαριασμό του Οργανισμού και δεν έχουν αποδοθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχονται στα 560,5 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο αγγίζει το 40% του συνόλου των νέων ληξιπρόθεσμων χρεών: «Πώς θα δώσουμε χρήματα εάν δεν μπορούμε να πάρουμε;», αναρωτιέται ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, σημειώνοντας πάντως ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνονται τακτικά πληρωμές: «Με παρέμβαση του υπουργού Υγείας στο υπουργείο Οικονομικών η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών επιταχύνεται με το άνοιγμα των πιστώσεων για το τελευταίο τρίμηνο του 2011 και για το 2012.
Υποχρέωση
Η πληρωμή των παρόχων και των προμηθευτών είναι αυτονόητη υποχρέωση και η έγκαιρη και ταχεία αποπληρωμή είναι στόχος σε υψηλή προτεραιότητα». Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ), Γιώργος Ελευθερίου, χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη μη εξόφληση χρημάτων που οφείλει ο ΕΟΠΥΥ από το 2011: «Υπάρχουν διαθέσιμα ποσά στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά ο Οργανισμός δεν διαθέτει τον μηχανισμό να κάνει τις εκκαθαρίσεις», τονίζει ο κ. Ελευθερίου. Η κατάσταση αυτή -αναφέρει- αναφέρει «σκοτώνει» τον ιδιωτικό τομέα της Υγείας και θα υπάρξει αντίδραση από τους γιατρούς.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Πηγή: ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: