Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Μνημόνιο Ντράγκι

ΕΠΕΑ ΠΤΕΡΟΕΝΤΑ ΤΑ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΠΕΡΙ "ΤΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ"
"Η παραμονή σε πρόγραμμα με την Ε.Ε." όρος για την αγορά από την ΕΚΤ ενυπόθηκων τίτλων και καλυμμένων ομολόγων που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.
Την εκτίμηση ότι "η επόμενη ημέρα" του Μνημονίου είναι άλλο ένα Μνημόνιο επιβεβαίωσε χθες ο διοικητής της ΕΚΤ ακυρώνοντας με απόλυτο τρόπο την επικοινωνιακή καμπάνια Σαμαρά - Βενιζέλου περί τέλους της τρόικας και εξόδου στις αγορές από το 2015. Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ θα αγοράζει ενυπόθηκους τίτλους (ABS) και καλυμμένα ομόλογα που έχουν διαβάθμιση χαμηλότερη από ΒΒΒ- υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα στην οποία ανήκουν οι τράπεζες που τα κατέχουν θα βρίσκονται "σε πρόγραμμα με την Ε.Ε.".
Δεδομένου ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ είναι διετές και το ύψος του αγγίζει το 1 τρισ. ευρώ, η προϋπόθεση του Μ. Ντράγκι σημαίνει ότι, για να αντλήσουν ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες, η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στο Μνημόνιο και τα επόμενα δύο χρόνια. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν η κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερνε να περάσει τα σκληρά μέτρα που ζητάει τώρα η τρόικα, από το 2015 θα έπρεπε να πάρει ένα ακόμη Μνημόνιο!

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: