Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Νόμος σκούπα για τους γιατρούς και το ΕΣΥ

2.500 ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
Σημαντικές αλλαγές και διευθετήσεις σε μια σειρά ζητημάτων που αφορούν τον χώρο της Υγείας επιφέρει το νομοσχέδιο του υπουργείου που αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή
Πρόστιμα και κυρώσεις για όσους υπερσυνταγογραφούν στον ΕΟΠΥΥ, μονιμοποιήσεις 2.500 γιατρών και παράταση θητείας για επικουρικούς γιατρούς, φέρνει νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Υγείας.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες μέρες από τον κ. Μάκη Βορίδη στη Βουλή και περιλαμβάνει σειρά διατάξεων, πολλές από τις οποίες ρυθμίζουν θέματα επαγγελματιών της Υγείας.
Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται τα εξής:
Επιβάλλονται πρόστιμα και κυρώσεις για όσους γιατρούς ξεπερνούν το «πλαφόν» συνταγογράφησης στον ΕΟΠΥΥ. Τα πρόστιμα κυμαίνονται από 500 έως 5.000 ευρώ. Προβλέπεται, επίσης, προσωρινός αποκλεισμός δύο έως δώδεκα μηνών από τη συνταγογράφηση ή οριστική διακοπή σε περίπτωση υποτροπής. Ανάλογα πρόστιμα προβλέπονται και για τους φαρμακοποιούς, σε περίπτωση που δεν χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο.
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο επιχειρεί να διατηρήσει την ετήσια φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ κάτω από τα 2 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους η δαπάνη εκτοξεύτηκε, λόγω της προσωρινής αναστολής εφαρμογής του «πλαφόν», που είχε αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, παρατηρήθηκε μία υπέρβαση της τάξης των 127 εκατομμυρίων ευρώ και η κατάσταση φαινόταν να βγαίνει εκτός ελέγχου. Με τη νέα απόφαση του ΣτΕ και την επαναφορά του «πλαφόν», η δαπάνη περιορίστηκε σημαντικά στο δεύτερο εξάμηνο.
Ενδεικτικό είναι ότι τους μήνες Ιούλιο-Αύγουστο-Σεπτέμβριο, καταγράφηκε υπέρβαση μόλις 25 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα φτάσει το πολύ 50 έως 60 εκατομμύρια στο τέλος του έτους (η μισή από την υπέρβαση του πρώτου εξαμήνου).
Πέραν της οικονομικής παραμέτρου, το υπουργείο Υγείας πιέζει για την αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων, με κύριο «εργαλείο» τους φαρμακοποιούς. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο φαρμακοποιός είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τη συνταγή, χορηγώντας στον ασφαλισμένο το φθηνότερο γενόσημο, εφόσον αυτό υπάρχει.
Η εμμονή να γυρίσει στα γενόσημα έχει διαρθρωτική και όχι οικονομική σημασία: Ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει -ούτως ή άλλως- το φθηνότερο γενόσημο και ο ασφαλισμένος καταβάλλει τη διαφορά, εάν επιμείνει στη λήψη πρωτοτύπου (πιο ακριβού) φαρμάκου.
Η πολιτική ηγεσία εκτιμά ότι πρέπει να ξεπεραστεί η φοβία με τα γενόσημα, τόσο από τους γιατρούς (αυτό φαίνεται ότι προοδευτικά συντελείται), όσο και από τους ασφαλισμένους, οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώνουν πιο ακριβά φάρμακα, όταν μπορούν να καλυφθούν με πιο φθηνό σκεύασμα.
Στο νομοσχέδιο-σκούπα του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνονται, επίσης, διατάξεις οι οποίες αποβλέπουν στην κάλυψη των κενών που υπάρχουν στις δομές κυρίως των νησιών. Για τον σκοπό αυτό, παρατείνεται κατά ένα έτος η θητεία των επικουρικών γιατρών (μέχρι να καλυφθεί η θέση).
Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη για την υποχρεωτική υπηρεσία υπαίθρου (αγροτικό) για τους γιατρούς πριν την έναρξη της ειδικότητας, όπως είχε αποκαλύψει το «Εθνος» με δημοσίευμά του στις 2 Σεπτεμβρίου.
Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ο γιατρός μπορεί να κάνει το αγροτικό του μέχρι την ειδικότητα, χωρίς, όμως, να είναι υποχρεωμένος να υπηρετήσει στην ύπαιθρο αμέσως μετά τη λήψη του πτυχίου. Το υπουργείο προχωρεί και στη μονιμοποίηση 2.500 συμβασιούχων πρώην γιατρών του ΙΚΑ, οι οποίοι απασχολούνται σήμερα στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Απαγόρευση πώλησης φαρμάκων στο Ιντερνετ
Απαγόρευση πώλησης συνταγογραφούμενων φαρμάκων μέσω Διαδικτύου και ποινές για όσους παρανομούν προβλέπει το νομοσχέδιο-σκούπα.
Με το νομοσχέδιο διαμορφώνεται θεσμικό πλαίσιο για την ηλεκτρονική πώληση των φαρμάκων και ποινικοποιείται η διάθεση σκευασμάτων τα οποία πρέπει να διατίθενται μόνον από φαρμακεία και με συνταγή γιατρού. Ο κίνδυνος για τους καταναλωτές είναι μεγάλος. Στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) φτάνουν συνέχεια στοιχεία για κυκλοφορία πλαστών και επικίνδυνων φαρμάκων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να μην αγοράζουν φάρμακα από το Διαδίκτυο.
Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δείχνουν ότι οι διακινούμενες ποσότητες πλαστών φαρμάκων έχουν αυξηθεί πάνω από 1.000% την τελευταία δεκαετία.
Το ποσοστό πωλήσεων πλαστών φαρμάκων είναι 1% στις ανεπτυγμένες χώρες, 10% στις αναπτυσσόμενες και 50% για τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω του Διαδικτύου.
Πρόκειται κυρίως για φάρμακα με ακίνδυνα και αναποτελεσματικά συστατικά.
Διατίθενται, όμως, σκευάσματα με δραστικές ουσίες οι οποίες μοιάζουν τόσο με εκείνες των αυθεντικών, που μπορεί να μπερδέψουν ακόμη και ειδικούς. Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος από προϊόντα που περιέχουν δραστικές ουσίες οι οποίες μπορεί να βλάψουν την υγεία όσων τα λαμβάνουν.
Οικονομικά κίνητρα για τις μεταμοσχεύσεις
Οικονομικά κίνητρα στους συντονιστές μεταμοσχεύσεων παρέχει το υπουργείο Υγείας, με στόχο την αύξηση της προσφοράς οργάνων.
Η Ελλάδα κατέχει τη χειρότερη ευρωπαϊκή θέση σε μεταμοσχεύσεις και χιλιάδες όργανα χάνονται κάθε χρόνο, την ώρα που άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.
Με σκοπό την τόνωση του ενδιαφέροντος από τους ανθρώπους που «τρέχουν» τη διαδικασία εντοπισμού υποψηφίων δοτών (συντονιστές μεταμοσχεύσεων), το υπουργείο καθιερώνει οικονομικά κίνητρα, τα οποία θα συνδέονται με την επίτευξη ή όχι των στόχων.
Για τον κεντρικό συντονιστή, ο οποίος βρίσκεται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), προβλέπεται μηνιαίο επίδομα 250 ευρώ. Για τους τοπικούς συντονιστές, που βρίσκονται στα νοσοκομεία, το επίδομα είναι ίσο με μία εφημερία για τους γιατρούς ή για 12 ώρες υπερεργασίας για τους νοσηλευτές.
Για να μην υπάρχει καμία παρανόηση σε σχέση με το κίνητρο των συγκεκριμένων ανθρώπων, ο νομοθέτης ξεκαθαρίζει ότι ο ρόλος των συντονιστών ξεκινά μετά τη διαπίστωση του εγκεφαλικού θανάτου του υποψήφιου δότη.
Αλλοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν για τον εγκεφαλικό θάνατο -σημειώνει- άλλοι εκείνοι που θα ξεκινήσουν τη διαδικασία επαφής με τους συγγενείς και διερεύνησης των προθέσεών τους και άλλοι εκείνοι που θα πραγματοποιήσουν τη μεταμόσχευση. Το ετήσιο κόστος από την καταβολή των εν λόγω επιδομάτων εκτιμάται στα 187.200 ευρώ.
Το όφελος, όμως, ξεπερνά τα 6,5 εκατομμύρια, καθώς -σε περίπτωση αύξησης των μεταμοσχεύσεων- πολλοί νεφροπαθείς θα πάψουν να κάνουν αιμοκάθαρση και πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια να είναι καθηλωμένοι και εξαρτημένοι από μηχανήματα.
Οι μεταμοσχεύσεις σημειώνουν σταθερή μείωση στην Ελλάδα, η οποία έχει κάκιστες επιδόσεις στον τομέα της προσφοράς οργάνων. Το 2013, έγιναν στη χώρα μας μόλις 45 μεταμοσχεύσεις συμπαγών οργάνων, αριθμός που υστερεί αισθητά σε σχέση με το 2012 (77 μεταμοσχεύσεις) και το 2011 (79).
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα αντιστοιχούν μόλις 6,3 μοσχεύματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Την ίδια ώρα, στην Ισπανία υπάρχει διαθεσιμότητα 30 μοσχευμάτων ανά εκατομμύριο.
Το ετήσιο κόστος αιμοκάθαρσης κάθε νεφροπαθούς ξεπερνά τις 50.000 ευρώ, ενώ το κόστος υποστήριξης καρδιακής λειτουργίας μπορεί να φτάσει και τις 150.000 ευρώ.
Στην περίπτωση που η χώρα μας μπορούσε να φτάσει τον αριθμό μεταμοσχεύσεων της Πορτογαλίας, θα είχε οικονομικό όφελος πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς στο όφελος να υπολογιστεί η ποιότητα ζωής των ανθρώπων που λαμβάνουν το μόσχευμα.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Νέο σύστημα εφημεριών και εφτάωρο
Το πολυνομοσχέδιο Υγείας πρόκειται να επιφέρει όμως και σημαντικές αλλαγές στο σύστημα εφημεριών.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον τελικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για τις εφημερίες των νοσκομειακών γαιτρών, προβλέπονται:
• Τέσσερις εφημερίες τον μήνα για κάθε γιατρό που εργάζεται στο ΕΣΥ.
• Κατάργηση της ανώτατης μηνιαίας αποζημίωσης για τις εφημερίες και κατάργηση των πρόσθετων εφημεριών.
• Ωράριο 7 ωρών, το οποίο θα είναι συνεχές, πρωινό και θα έχει πενθήμερη διάρκεια.
Στην ΟΕΝΓΕ
Ολόκληρο το προσχέδιο του νομοσχεδίου έχει ήδη παραδοθεί δοθεί στην Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ), το προεδρείο της οποίας κάνει λόγο για προεκλογικές εντυπώσεις.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης τη δημιουργία Αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών σε όλα τα νοσοκομεία της επικράτειας καθώς και προσλήψεις ειδικευμένων ιατρών στον εισαγωγικό βαθμό του επιμελητή β'.
Στόχος της συγκεκριμένης πρόβλεψης είναι να καλυφθούν τα κενά που προκύπτουν από τις συνταξιοδοτήσεις προσωπικού καθώς και από τις απομακρύνσεις.
Προβλέπει, επίσης, σταδιακή κάλυψη μέσα σε μία τριετία των αναγκών στα υποστελεχωμένα τμήματα, ώστε οι εφημερίες που πραγματοποιούν οι γιατροί να μην υπερβαίνουν όσα προβλέπει το κοινοτικό δίκαιο.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: