Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Μνημονιακή υποχρέωση για πληρωμές από το Δημόσιο με διαδικασίες-εξπρές

«Πράσινο φως» για πληρωμές με διαδικασίες-εξπρές από το Δημόσιο προς ιδιώτες και επιχειρήσεις για οφειλές που προέρχονται από διοικητικές συμβάσεις που αφορούν προμήθειες αγαθών, παροχή υπηρεσιών κλπ., ανάβει νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση.
Οι νέες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπουν τη δυνατότητα των ιδιωτών να πετυχαίνουν την έκδοση διαταγής πληρωμής διά της δικαστικής οδού, προκειμένου να εισπράξουν ό,τι τους οφείλουν το Δημόσιο, ΝΠΔΔ (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου), οι ΟΤΑ (Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης) και άλλοι φορείς εποπτευόμενοι από το κράτος.
Η διαταγή πληρωμής αποτελεί εκτελεστό τίτλο και συνεπώς αν το Δημόσιο δεν καταβάλει τα οφειλόμενα, ο ιδιώτης ή η επιχείρηση θα μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων. Το νομοσχέδιο που έδωσε σε δημόσια διαβούλευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου προωθείται σε συμμόρφωση προς αντίστοιχο κοινοτικό πλαίσιο (Κανονισμός ΕΚ 805/2004) και οι ρυθμίσεις του θα ενταχθούν στον Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας.
Η διαταγή πληρωμής μπορεί να εκδοθεί για χρηματικές αξιώσεις που έχουν εκκαθαριστεί και δεν αμφισβητούνται, εφόσον δηλαδή έχει ολοκληρωθεί ο σχετικός προληπτικός έλεγχος. H ενεργοποίηση της διαταγής πληρωμής δεν θα αφορά οφειλές φορολογικού περιεχομένου (π.χ. επιστροφή φόρου, ΦΠΑ κλπ.).
H διαταγή πληρωμής
H διαταγή πληρωμής εκδίδεται από το κατά τόπον αρμόδιο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο, το πολύ μέσα σε διάστημα 3 μηνών από την υποβολή της σχετικής αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών στη γραμματεία του δικαστηρίου από τον ενδιαφερόμενο ιδιώτη. Η αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από παράβολο ίσο με το ένα τοις χιλίοις του ζητούμενου ποσού και θα είναι το λιγότερο 100 ευρώ φθάνοντας το πολύ έως 5.000€.
Για την έκδοση της διαταγής πληρωμής δεν χρειάζεται συζήτηση στο δικαστήριο, αλλά πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση για το αποτέλεσμα του προληπτικού ελέγχου, ώστε να είναι εφικτή η έκδοσή της το ταχύτερο δυνατό και, πάντως, το αργότερο μέσα σε 90 ημέρες, από την κατάθεση της αίτησης. Η διαταγή πληρωμής πρέπει, μέσα σε 30 ημέρες από την έκδοσή της, να επιδοθεί στον αρμόδιο κρατικό φορέα που οφείλει να πληρώσει, αλλά και στο υπουργείο Οικονομικών. Αν η επίδοση γίνει εκπρόθεσμα, τότε η διαταγή πληρωμής παύει να ισχύει αυτοδικαίως. Οι κρατικές αρχές έχουν δικαίωμα μέσα σε προθεσμία 30 ημερών από την επίδοση της διαταγής πληρωμής να προσφύγουν δικαστικά.
Η υποχρέωση ταχύτερης πληρωμής (σε σχέση με τα συνήθως κρατούντα στον δημοσιονομικό τομέα) είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει «πονοκέφαλο» στο οικονομικό επιτελείο, όμως η ρύθμιση είναι αναπόφευκτη εν όψει των σχετικών υποχρεώσεων (μνημονιακών, κοινοτικών).

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Πηγή: ethnos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: