Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Ποιοι κλέβουν το ρεύμα από τη ΔΕΗ

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ 20.000 «ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ» ΜΕ ΓΕΜΑΤΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ
Στο... στόχαστρο της ΔΕΗ μπαίνουν 20.000 «μπαταχτσήδες», οι οποίοι αν και έχουν πολυτελείς μεζονέτες με θερμαινόμενες πισίνες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, εντούτοις δεν πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα.
Στο... στόχαστρο της ΔΕΗ μπαίνουν 20.000 «μπαταχτσήδες», οι οποίοι αν και έχουν πολυτελείς μεζονέτες με θερμαινόμενες πισίνες και κερδοφόρες επιχειρήσεις, εντούτοις δεν πληρώνουν το ηλεκτρικό ρεύμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», οι 20.000 έχουν αφήσει «φέσι» ύψους 200 εκατ. ευρώ και η εταιρεία τούς αναζητά για να εισπράξει τα ποσά. Σε αντίθεση με τους συγκεκριμένους πλούσιους και μεγαλοφειλέτες, ένα εκατομμύριο χαμηλόμισθα νοικοκυριά και μικροί καταστηματάρχες στριμώχνονται στις ουρές... των πρακτορείων της ΔΕΗ για να ρυθμίσουν τους απλήρωτους λογαριασμούς τους.
Τόσοι (1 εκατομμύριο) είναι οι διακανονισμοί ληξιπρόθεσμων οφειλών που είναι σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι τα ανείσπρακτα χρέη των περίπου 20.000 καταναλωτών, οι οποίοι αν κι έχουν χρήματα, εντούτοις δεν πληρώνουν...
Ο μέσος όρος οφειλής του καθενός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι γύρω στις 10.000 ευρώ. Η ΔΕΗ προχωρά, ύστερα από διαγωνισμό, στην επιλογή πέντε έως 10 δικηγορικών γραφείων τα οποία θα κυνηγήσουν... δικαστικά τους αφερέγγυους καταναλωτές.
Το «Εθνος» παρουσιάζει ορισμένες από τις κραυγαλέες περιπτώσεις των «τζαμπατζήδων» που έχουν αντιμετωπίσει οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ και του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) και αποδεικνύουν τη συγκρότηση ενός επικίνδυνου κινήματος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά παράγοντας της εταιρείας, που θα μπορούσε να τιτλοφορείται: «Εχω και δεν πληρώνω».
Μία από τις υποθέσεις είναι εκείνη ιδιοκτήτριας πολυτελούς μεζονέτας στην Πεντέλη με δύο θερμαινόμενες πισίνες. Αν και είχε απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος και παρά τις αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις της ΔΕΗ αρνιόταν πεισματικά να πληρώσει το ποσό. Συνέχιζε να κάνει χρήση των δύο πισίνων καταναλώνοντας ηλεκτρικό ρεύμα. Το ανεξόφλητο ποσό έφτασε στα 13.000 ευρώ, λένε οι πληροφορίες, και η ΔΕΗ έδωσε εντολή στον Διαχειριστή του Δικτύου να διακόψει την παροχή ρεύματος.
Επώνυμο και κοσμικό μπαρ - ρεστοράν στο κέντρο της Αθήνας, στο Σύνταγμα, είχε ανεξόφλητους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιχείρηση δεν πλήρωνε με αποτέλεσμα η ΔΕΗ και ο ΔΕΔΔΗΕ να διακόψουν την ηλεκτροδότηση. Η επιχείρηση, όμως, βρήκε τρόπο και συνέχισε να λειτουργεί αφού έκλεβε... ρεύμα από μία κολόνα με τη μεταφορά του μέσω ενός καλωδίου. Το «φέσι» που άφησε είναι της τάξης των 150.000 ευρώ.
Εταιρεία, επίσης, στα Βόρεια Προάστια φρόντιζε να εμποδίζει την πρόσβαση των καταμετρητών του ΔΕΔΔΗΕ στο ρολόι της ΔΕΗ. Τέσσερις φορές μέσα σε 12 μήνες προσπάθησαν τα συνεργεία να μετρήσουν την κατανάλωση με αποτέλεσμα να μην εκδίδεται λογαριασμός και τα χρέη να φτάσουν στα 3.000 ευρώ.
Αλλη επιχείρηση, που εδρεύει σε πολυκατοικία, αν και της είχε διακοπεί η ηλεκτροδότηση βρήκε πάροχο.... από το κοινόχρηστο ρολόι... Επιβαρύνονταν οι υπόλοιποι ένοικοι των διαμερισμάτων. Υπάρχουν επίσης και ιδιοκτήτες ακριβών μονοκατοικιών οι οποίοι κρύβουν τους μετρητές... χτίζοντας τοίχους ή τοποθετώντας καγκελόπορτα μπροστά τους.
Βέβαια, έχουν καταγραφεί και περιπτώσεις καταναλωτών, οι οποίοι αν κι έχουν την οικονομική άνεση, βρήκαν ως «πατέντα» για να κερδίζουν χρόνο... στην πληρωμή, την αλλαγή προμηθευτή. Αναζήτησαν ιδιωτική εταιρεία διανομής ρεύματος. Βέβαια, επειδή οι επιχειρήσεις έπεσαν «θύματα» ζητούν πια βεβαίωση πληρωμής των οφειλών στη ΔΕΗ.
ΟΦΕΙΛΕΣ
Στο 1,7 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί
«Κόκκινο» έχουν χτυπήσει... οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ. Οπως έχει αποκαλύψει το «Εθνος της Κυριακής» στις 28 Σεπτεμβρίου, το ποσό των απλήρωτων λογαριασμών έχει ανέβει στο 1,7 δισ. ευρώ, από 1,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάρτιο. Ποσό το οποίο, μάλιστα, αυξήθηκε παρά την παύση της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
Στη διοίκηση της επιχείρησης, αλλά και στο ΥΠΕΚΑ σήμανε συναγερμός. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Μάκης Παπαγεωργίου ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον πρόεδρο της εταιρείας Αρθούρο Ζερβό να προχωρήσει σε κινήσεις προκειμένου να εντοπιστούν οι κακοπληρωτές.
Διαγωνισμός Η ΔΕΗ έχει προχωρήσει σε διαγωνισμό προκειμένου να αναθέσει σε δικηγορικά γραφεία τον εντοπισμό των οφειλετών (καθώς πολλοί έχουν αλλάξει στοιχεία αλληλογραφίας) και την επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να μπουν σε διακανονισμό των χρεών και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε την αποστολή εξώδικων προσκλήσεων.
Παράλληλα ο κ. Παπαγεωργίου επιδιώκει σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών να διευθετηθούν και χρέη του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 160 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για απλήρωτους λογαριασμούς υπουργείων, δημόσιων οργανισμών προς την εταιρεία.
Επίσης η εταιρεία προχωρά περαιτέρω την έρευνά της για τον εντοπισμό όλων των οφειλετών με βάση το ύψος του χρέους, το προφίλ του καταναλωτή, τη συμπεριφορά του (π.χ. αν επανειλημμένως δεν πληρώνει, αν έχει συλληφθεί για ρευματοκλοπή) κ.λπ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ 
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: