Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Ολική επαναφορά στη “μνημονιακή κανονικότητα”

Στόχος παραμένει η “έξοδος από τα μνημόνια”, αλλά χωρίς κραυγές και βιασύνη. Πρώτα η αξιολόγηση και μετά όλα τα υπόλοιπα, αλλά όχι νέο πρόγραμμα, διαμηνύει η Αθήνα. 
Ολική επαναφορά στη “μνημονιακή κανονικότητα” σηματοδοτεί η εξελισσόμενη στρατηγική υποχώρηση της Αθήνας μπροστά στην αντίδραση των αγορών: Στόχος παραμένει η “έξοδος από τα μνημόνια”, αλλά χωρίς κραυγές και βιασύνη, που ήδη κόστισαν οικονομικά και πολιτικά στην κυβέρνηση.
Προς εξευμενισμό αγορών και πιστωτών δηλαδή, τα οικονομικά κριτήρια προτάσσονται εκ νέου έναντι των πολιτικών Η κυβέρνηση επιμένει πάντως ότι δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα. Αποσυνδέει την ύπαρξη δεσμεύσεων δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικών από μία προληπτική γραμμή χρηματοδότησης και -παρόλο που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη “σκληρή” ρητορική περί τέλους των μνημονίων και απαλλαγής από την τρόικα- σημειώνει ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει η στρατηγική, αλλά ο τρόπος υλοποίησης της. Από το “σκίσιμο των μνημονίων” πάντως, η κυβερνητική στόχευση έχει μετατεθεί στη χαλάρωση των όρων, έστω και εάν αυτό δε λέγεται ξεκάθαρα.
“Θα βγούμε από το πρόγραμμα, αλλά θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Δε το ρίχνουμε στο σορολόπ. Η έξοδος δε θα διαταράξει τα δημοσιονομικά”, έλεγαν κυβερνητικές πηγές σε συνέχεια των χθεσινών διαρροών από το Μιλάνο.
“Έχουμε μακρύ δρόμο μέχρι το Δεκέμβριο”, προσέθεταν οι ίδιες πηγές επιβεβαιώνοντας πως πλέον η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι χωρίς επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης της αξιολόγησης δεν μπορεί να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος και τη μετά το μνημόνιο εποχή, όποια και εάν είναι τελικά αυτή. Η ατζέντα της επόμενης φάσης της αξιολόγησης, που θα ξεκινήσει μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests στις 26 Οκτωβρίου, περιλαμβάνει την εκκρεμότητα με τα κόκκινα δάνεια, τη συζήτηση για το ασφαλιστικό όπου η κυβέρνηση παραμένει κάθετη και για τα εργασιακά, όπου θα αναζητηθεί modus vivendi.
Το γεγονός πάντως ότι η εικόνα περί εξόδου από το μνημόνιο έχει -όπως και να το πάρει κανείς- θολώσει αναμένεται να αξιοποιηθεί από κυβερνητικής πλευράς και ως επιχείρημα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική εάν η απαλλαγή από τα δεσμά των προγραμμάτων δεν είναι δυνατή με την παρούσα κυβέρνηση γιατί να είναι με μία επόμενη.


Της Βίκυς Σαμαρά
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: