Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Εργατικό Κέντρο Γιαννιτσών: Σχετικά με τις επικείμενες αλλαγές στον ν.1264/82

Το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας στηριζόταν για τη λειτουργία του (κτίρια λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα μισθοδοσίας των υπαλλήλων) από τον ΟΕΕ, ο οποίος διάθετε ποσό μέχρι 25% των πόρων του (που ήταν εισφορές) γι’ αυτόν τον σκοπό..
Η διακοπή λοιπόν της χρηματοδότησης σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να πιστεύει κανείς ότι ήταν τυχαία ……………….. σε μια περίοδο που με κάθε τρόπο επιδιώχθηκε να ισοπεδωθούν ΟΛΑ , στο μισθό, στα κοινωνικά δικαιώματα, στη Παιδεία, στην Υγεία, στη Πρόνοια. Να διαπαιδαγωγήσουν τη νέα γενιά στη λογική του αιώνιου δούλου. Να μη μάθει πως όλα κατακτήθηκαν με αγώνες.
Με τις Μνημονικές πολιτικές από 14-2-2012 ψηφίσθηκε η κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Ένα πρώτο χτύπημα στην καρδιά της κρίσης προς τα συνδικάτα λοιπόν ήταν αυτό και τώρα επιχειρείτε το τελειωτικό που είναι η παρέμβαση στον συνδικαλιστικό νόμο για να οδηγήσει σε πλήρη κατάρρευση του συνδικαλιστικού κινήματος και των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζομένων....
* Πάει να βάλει στον γύψο το δικαίωμα στην απεργία που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα.
* Προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά των συνδικάτων για να τα χειραγωγήσει ακόμα περισσότερο.
* Στο πλαίσιο αυτό ετοιμάζει και τη μείωση των χρηματοδοτήσεων για τα λειτουργικά έξοδα των συνδικάτων που προέρχονται από τις κρατήσεις των ίδιων των εργαζομένων θέλοντας έτσι να εμποδίσει τη λειτουργία τους.
οποιαδήποτε παρέμβαση στο νομοθετικό πλαίσιο του Ν.1264/1982, του πλέον προοδευτικού Νόμου της μεταπολίτευσης, που ρυθμίζει την άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, θα αποτελέσει για μας αιτία «πολέμου»
Τα συνδικάτα πρέπει να είναι αποκλειστικά υπόθεση των εργαζομένων και όχι εξαρτήματα του κράτους και των εργοδοτών....

Το ζήτημα των όποιων αλλαγών στο σημερινό πλαίσιο δομής, οργάνωσης, λειτουργίας των Συνδικάτων, είναι ζήτημα εσωτερικό και υπόθεση των εργαζομένων. Ήδη η ΓΣΕΕ είχε ξεκινήσει συζήτηση για την συνενώσει οργανώσεων από το τελευταίο καταστατικό της συνέδριο , ήδη τα οικονομικά των οργανώσεων, που είναι περιορισμένα, ελέγχονται από το Εκλεκτικό συνέδριο του κράτους αν και ΔΕΝ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ , ήδη η συνδικαλιστικές άδειες στον ιδιωτικό τομέα είναι ελάχιστες αφού οι εργαζόμενοι -όπως προβλέπει ο νόμος1264/1982 - δεν αμείβονται όταν πρέπει να λείψουν από την εργάσιμα τους για την άσκηση των συνδικαλιστικών τους καθηκόντων
Ναι είναι υπαρκτή η ανάγκη ενός εσωτερικού διαλόγου, προκειμένου τα Συνδικάτα να ανταποκριθούν σε ουσιαστικές αλλαγές με κριτήριο τη συμμετοχή, την ενεργοποίηση, το νέο ισχυρό και αποφασιστικό ρόλο των εργαζομένων. Είναι άλλο η αυτονόητη ανάγκη ότι χρειαζόμαστε ένα υγιές συνδικαλιστικό κίνημα και άλλο φίμωση ή ακόμα και η κατάργηση του
ΔΕΝ Θα ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ
1) Την κατάργηση και τυπικά του δικαιώματος της απεργίας που είναι το μοναδικό όπλο αντίστασης των εργαζομένων.. Άλλωστε είδαμε την συνηθισμένη τακτική της συλλήβδην κήρυξής τους ως παράνομων και καταχρηστικών και την παγιωμένη πλέον επιστράτευση των απεργών. Η απειλή της ανταπεργίας και η δυσκολία στην διαδικασία της κήρυξης μιας απεργίας θα ακυρώσουν όμως στην πράξη το εν λόγω δικαίωμα.
2) Την αναθεώρηση του πλαισίου των συνδικαλιστικών αδειών πέρα από τις προβλέψεις του 1264/82, που σκοπό έχει να δυσκολέψει σε απαγορευτικό βαθμό το έργο της παρέμβασης στα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα, όπου βασιλεύουν η εργοδοτική αυθαιρεσία και η εργασιακή και ασφαλιστική παρανομία, με συνέπεια ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι να μην έρχονται καθόλου σε επαφή με τα συνδικάτα του κλάδου τους.
3) Την διακοπή της κρατικής εγγύησης και όχι όπως ψευδώς ισχυρίζονται κρατικής χρηματοδότησης για την είσπραξη των εργατικών συνδρομών για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, που θα σημάνει τον οικονομικό στραγγαλισμό τους και θα θέσει μεσοπρόθεσμα σε κίνδυνο την ίδια την λειτουργική επιβίωσή τους .
4 ) τη νομιμοποίηση των ομαδικών απολύσεων, που επί χρόνια ζητά ο ΣΕΒ και οι συνοδοιπόροι της Συγκυβέρνησης.
ΕΧΟΥΜΕ ΧΡΕΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ, 
ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 
ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ, ΣΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΓΕΝΙΕΣ
ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΔΙΑΛΥΣΟΥΝ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: