Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Φακελάκι 2,5 δισ. τον χρόνο στην Υγεία - Ψαλίδι 160 εκατομμύρια ευρώ στις λειτουργικές δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων

ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Στα 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο ανέρχεται το «φακελάκι» στην Υγεία. Αλλα τόσα χρήματα χάνονται από την κακοδιαχείριση και την αδιαφάνεια.
Πολύτιμοι πόροι καταλήγουν σε τσέπες επιτήδειων ή πετιούνται από το παράθυρο, την ώρα που η κρίση έχει διαλύσει τις αντοχές κάθε ελληνικού νοικοκυριού. Η εφαρμογή ενός και μόνο μέτρου, δηλαδή της εφαρμογής οδηγιών στους γιατρούς για το πώς πρέπει να δίνουν παραπεμπτικά για εξετάσεις, μείωσε την υπέρβαση στον ΕΟΠΥΥ κατά 15 εκατομμύρια ευρώ σε έναν μήνα.
«Το 30% των χρημάτων που διατίθενται κάθε χρόνο για την Υγεία θεωρούνται χαμένα», σχολίασε χθες ο Πολ Λίνκε, γενικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για τη διαφθορά στον χώρο της Υγείας (EHFCN), με αφορμή το 10ο συνέδριο του Δικτύου, το οποίο πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην Αθήνα.
Στη χώρα μας η συνολική δαπάνη Υγείας ανέρχεται στα 17 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι άτυπες πληρωμές και η κακοδιαχείριση κοστίζουν ετησίως πάνω από 5 δισ., εκ των οποίων τα 2,5 δισ. υπολογίζεται ότι είναι ποσά που πηγαίνουν για «φακελάκια». Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι στην Ελλάδα ο αριθμός των συνταγών είναι ίδιος με την Ισπανία, η οποία έχει πενταπλάσιο πληθυσμό!
«Η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών Υγείας και η κατάχρηση των κανόνων παροχής υπηρεσιών αποτελούν τα βασικότερα προβλήματα διαφθοράς», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αντιμετώπιση του προβλήματος είναι το έλλειμμα θεσμικού πλαισίου και στη συνέχεια οι έλεγχοι: «Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα των ποινών, οι οποίες λειτουργούν συχνά ως κίνητρο, καθώς τα πρόστιμα είναι μικρότερα από το όφελος που προκύπτει από την απάτη»!
Λύση θεωρείται η απομάκρυνση των παρόχων από τη διοίκηση και η διεκπεραίωση όλης της διαδικασίας μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων.
Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διαφθορά έχει περιοριστεί τα τελευταία χρόνια στον χώρο της Υγείας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις. Επικαλούμενος στοιχεία από τον Οργανισμό, τόνισε ότι η προκλητή ζήτηση υπηρεσιών προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία για τις διαγνωστικές εξετάσεις.
Η σύγκρισή τους -σημείωσε- με τα αντίστοιχα άλλων χωρών δείχνει ότι ξεπερνούν ακόμη και σε ποσοστό 100% τα διεθνή πρότυπα. Η εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης έχει περιορίσει το πρόβλημα, καθώς μπορεί πλέον να παρακολουθείται η συνταγογραφική συμπεριφορά κάθε γιατρού: «Δίνοντας οδηγίες συνταγογράφησης για εξετάσεις στους γιατρούς, πετύχαμε σε έναν μήνα μειώσεις από 20% έως 25% στα παραπεμπτικά».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντό, ανάλογο αποτέλεσμα επιτεύχθηκε με τις συνταγές για φάρμακα. Με την εφαρμογή «πλαφόν» ανά γιατρό στον αριθμό των συνταγών, υπήρξε σημαντική μείωση (71,4%) στην υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης. Συγκεκριμένα, από 21 εκατ. ευρώ, που ήταν η μηνιαία υπέρβαση στο πρώτο εξάμηνο του 2014, περιορίστηκε τον περασμένο μήνα σε μόλις 6 εκατομμύρια ευρώ.
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Nυστέρι 160 εκ. ευρώ το 2015
Μειωμένο κατά 160 εκατομμύρια ευρώ θα είναι το 2015 το κονδύλι για τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μιλώντας στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιατροτεχνολογίας, το οποίο γίνεται στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων έχουν προϋπολογιστεί στο 1,45 δισ. ευρώ, έναντι 1,61 δισ. το τρέχον έτος.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: