Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η επικίνδυνη οδοντιατρική «βιομηχανία» στην ΠΓΔΜ

Μια οδοντιατρική μικροεπέμβαση ρουτίνας, για την εξαγωγή νεογιλού δοντιού, που έγινε σε οδοντιατρείο της ΠΓΔΜ για οικονομικούς λόγους, έθεσε σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή μιας 14χρονης μαθήτριας από την Κοζάνη. Η κοπέλα παρουσίασε ακατάσχετη αιμορραγία επιστρέφοντας στο σπίτι της, καθώς από την τομή που έγινε πειράχτηκε αρτηρία, και χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε δύο νοσοκομεία και να της χορηγηθούν δύο μονάδες αίματος προκειμένου να σταθεροποιηθεί η κατάστασή της και να διαφύγει τον κίνδυνο.
Το περιστατικό φέρνει στην επιφάνεια το φαινόμενο του λεγόμενου «οδοντιατρικού τουρισμού» από κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας προς την ΠΓΔΜ και τη Βουλγαρία, για φθηνές αλλά συχνά αμφιλεγόμενης ποιότητας, ασφάλειας και υγιεινής υπηρεσίες, το οποίο έχει ενταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μαθήτρια έπρεπε να υποβληθεί σε εξαγωγή νεογιλού δοντιού, προκειμένου να αποκαλυφθεί ο έγκλειστος κυνόδοντας που βρισκόταν από κάτω. Πρόκειται για μικροεπέμβαση, που γίνεται από γναθοχειρουργό, με τοπική αναισθησία και σύμφωνα με πηγές από οδοντιάτρους της Βόρειας Ελλάδας κοστίζει στην Ελλάδα από 150 ως 200 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος στα γειτονικά κράτη είναι κάτω από 100 ευρώ. Η εξαγωγή έγινε πριν από λίγες μέρες σε οδοντιατρείο στη Γευγελή της ΠΓΔΜ και όπως αποδείχτηκε ανοίχτηκε λανθασμένη τομή, μεγαλύτερη από αυτήν που απαιτούνταν, κόπηκε περισσότερος ιστός και υπήρξε τρώση της υπερώιας αρτηρίας. Αποτέλεσμα ήταν λίγες ώρες αργότερα, μετά την επιστροφή της κοπέλας στην Κοζάνη, να παρουσιάσει ακατάσχετη αιμορραγία. «Αυτός που το έκανε δεν είχε ιδέα από χειρουργική. Ποτέ ένας γναθοχειρουργός δεν θα έκανε τέτοια τομή. Εδώ έγινε κακοποίηση της ασθενούς», είπε χαρακτηριστικά στο «Έθνος» γιατρός που κλήθηκε να αντιμετωπίσει την κατάσταση, τονίζοντας πως η ανήλικη διέτρεξε σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή της.
Στο Μαμάτσειο νοσοκομείο της Κοζάνης, όπου μεταφέρθηκε αρχικά η μαθήτρια, οι γιατροί έδωσαν μάχη για να σταματήσουν την αιμορραγία. Της χορήγησαν δύο μονάδες αίματος για να αναπληρώσουν την ποσότητα που είχε χάσει, ενώ την εισήγαγαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας προκειμένου να τη σταθεροποιήσουν. Έπειτα από νοσηλεία τριών ημερών, η 14χρονη μεταφέρθηκε στη Γναθοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε συρραφή και αποκατάσταση της τομής, ενώ χορηγήθηκε η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Η μαθήτρια πήρε εξιτήριο την περασμένη Πέμπτη και επέστρεψε στο σπίτι της.
«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ» ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ ΣΥΝΟΡΑ
Μια «βιομηχανία», που ανθεί όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, έχει στηθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας, από οδοντιάτρους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε Έλληνες ασθενείς, σε τιμές ως και 50% χαμηλότερες από τις αντίστοιχες στην Ελλάδα. Οδοντιατρεία και κλινικές, που έχουν στηθεί στο Μοναστήρι και στη Γευγελή της ΠΓΔΜ διαφημίζουν πως παρέχουν ακόμα και δωρεάν μεταφορά των ασθενών τους από τις κοντινές ελληνικές πόλεις. Το φαινόμενο έχει πλήξει καίρια το επάγγελμα του οδοντιάτρου στη Β.Ελλάδα, αλλά συχνά εγκυμονεί και κινδύνους για τους ασθενείς.
«Είμαστε φειδωλοί στο να μιλάμε για το θέμα, για να μην εκληφθεί ότι το βλέπουμε μόνο συντεχνιακά, αλλά είναι αλήθεια πως πολλές φορές γίνονται πράξεις επιπόλαια, χωρίς επιστημονικά κριτήρια», είπε στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Κατσίκης, και πρόσθεσε: «Στην οδοντιατρική δεν μπορεί κανείς να απομονώσει το ιατρικό μέρος από το τεχνικό.
Όλο και περισσότερο η οδοντιατρική γίνεται κλάδος της ιατρικής, ενώ επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι το στόμα είναι ο καθρέφτης της ανθρώπινης υγείας. Πριν από τις επεμβάσεις παίρνουμε ιστορικό του ασθενούς για να γνωρίζουμε αν προϋπάρχει κάποιο πρόβλημα. Στο εξωτερικό αν μη τι άλλο δεν υπάρχει χρόνος για να γίνει αυτό».
Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί κρούσματα αιμορραγίας, όπως αυτό με την κοπέλα από την Κοζάνη, ή επηρεασμού του γλωσσικού νεύρου έπειτα από επεμβάσεις.
«Λειτουργούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία ισχύουν συγκεκριμένες συνθήκες πιστοποίησης των ιατρείων μας, των μηχανημάτων μας, των υλικών και των πτυχίων μας. Αυτά δεν ισχύουν στην ΠΓΔΜ, ούτε δίνεται κάποια εγγύηση για το τι θα γίνει αν πάει κάτι στραβά. Ούτε δικαστικά δεν μπορεί να βρει κάποιος το δίκιο του», τόνισε ο αναπληρωτής καθηγητής γναθοχειουργικής του ΑΠΘ, Στέλιος Δαλαμπίρας.

Ρεπορτάζ: Βασίλης Ιγνατιάδης
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: