Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Εφορία: Φρένο ως τα Χριστούγεννα στις κατασχέσεις

Πίστωση χρόνου στους οφειλέτες ώστε να προλάβουν να μπουν στη ρύθμιση ετοιμάζεται να δώσει η Κατερίνα Σαββαϊδου. Ποιους αφορά το δίχτυ προστασίας. Προαναγγέλλεται φοροκυνηγητό για όσους δεν εκμεταλλευτούν την ευκαιρία.
Στοπ στις κατασχέσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 300.000 ευρώ, βάζει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έως τα Χριστούγεννα. «Πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους χωρίς το άγχος της κατάσχεσης», τονίζει στα «ΝΕΑ» η ΓΓΔΕ Κ. Σαββαϊδου, εξηγώντας ότι το πάγωμα των κατασχέσεων δεν αφορά τους πολύ μεγάλους οφειλέτες.
Για όσους χρωστούν περισσότερα από 300.000 ευρώ, οι κατασχέσεις δεν αδρανοποιούνται. Σε αυτές τις περιπτώσεις όμως, συνήθως επιστρατεύονται τα μεγάλα μέσα, όπως κατασχέσεις ακινήτων, τα οποία οι φορολογούμενοι θα μπορούν να ακυρώσουν με μία απλή κίνηση: μπαίνοντας στη ρύθμιση.
Το δίχτυ προστασίας που απλώνεται αφορά κυρίως όσους οφείλουν φόρο εισοδήματος ή φόρους ακινήτων και περιμένουν τη ρύθμιση για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους σε πολλές δόσεις. Και είναι πάρα πολλοί. Κάτι λιγότερο από 4 εκατομμύρια φορολογούμενοι - 3.928.140 για την ακρίβεια- χρωστούν έως 20.000 ευρώ βεβαιωμένες ή ληξιπρόθεσμες οφειλές έως την 1η Οκτωβρίου.
Όλοι αυτοί, έως τα Χριστούγεννα, θα μπορούν να είναι ήσυχοι έναντι του ενδεχόμενου κατασχέσεων. Αν δεν ενταχθούν στη ρύθμιση στη συνέχεια, θα πρέπει μάλλον να ανησυχούν...
Το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει πως μετά την ευκαιρία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε έως 100 δόσεις, οι κατασχέσεις θα είναι προ των πυλών για όσους γυρίσουν την πλάτη στη ρύθμιση.
Σήμερα, χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι έχουν αφήσει απλήρωτες τις δύο πρώτες δόσεις του φόρου εισοδήματος ή τις δύο δόσεις του ΕΝΦΙΑ περιμένουν εναγωνίως τη νέα ρύθμιση για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Τα τηλεφωνήματα στη ΓΓΔΕ είναι καθημερινά, από φορολογούμενους που φοβούνται ότι μέχρι να ανοίξουν οι ηλεκτρονικές πύλες της ρύθμισης μπορεί να έρθει η εφορία και τους να τους πάρει τις λιγοστές καταθέσεις που διατηρούν για ώρα ανάγκης.
Σε αυτή την αγωνία έρχεται να απαντήσει η απόφαση της κ. Σαββαϊδου. Μέχρι να ενεργοποιηθεί η ρύθμιση και να... πάρει μπροστά, κατασχέσεις για τους «μικρούς» δεν θα γίνονται.
Η ειδική εφαρμογή για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών στο taxisnet αναμένεται να ανοίξει έως τις 15 Νοεμβρίου και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του έτους κρίνεται επαρκές για να ενταχθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερόμενων στη νέα ρύθμιση.
Η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής εκπνέει στις 31 Μαρτίου 2015, αλλά ο «πάγος» στις κατασχέσεις θα «λιώσει» νωρίτερα, ίσως ως μέσο πίεσης για να επισπευσθούν οι διαδικασίες και να μην απειληθεί η πορεία είσπραξης των δημοσίων εσόδων.

Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: