Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου των ερασιτεχνικών ομάδων στην υπόθεση της υποσιτισμένης μαθήτριας στην Πάτρα

Αντί η εφηβεία της να τη βρει με τη χαρά και τις ανησυχίες που της αναλογούν, εκείνη και η οικογένειά της παλεύουν για ένα πιάτο φαγητό στο τραπέζι. Ενα ακόμα περιστατικό υποσιτισμένης μαθήτριας συγκλονίζει την Πάτρα, με τα κρούσματα από περιστατικά λιποθυμίας ανήλικων μαθητών να  συνεχίζονται. Η 17χρονη χρειάστηκε να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», μετά την κατάρρευσή της στα χέρια της μητέρας της. Το περιστατικό έγινε πριν μερικές ημέρες και το κορίτσι πήρε ήδη εξιτήριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η 17χρονη κοπέλα έχει ακόμα δύο αδέλφια, ενώ οι γονείς της είναι αγρότες, με τον πατέρα της να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά την καταγγελία του Κώστα Ντάσιου, προέδρου της ομάδας Ολυμπιακός Πατρών, καθώς στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου της ερασιτεχνικής ομάδας ποδοσφαίρου ήρθε σε επαφή με τη μητέρα της κοπέλας. 

«Η μητέρα της εκλιπαρούσε για ένα πιάτο φαγητό. Η κόρη της νοσηλεύτηκε από ασιτία στο νοσοκομείο. Το σωματείο φυσικά και φροντίζει πλέον για τη  σίτιση της οικογένειας. Ομως δεν είναι το μοναδικό περιστατικό και δυστυχώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα επιφανειακά. Δεν είναι μόνο όσα ακούγονται» δήλωσε χαρακτηριστικά στο πατραϊκό ραδιόφωνο «Γάμα», ενώ ανέφερε και ένα ακόμα λιποθυμικό επεισόδιο με ανήλικο υποσιτιζόμενο μαθητή στο σχολείο της κόρης του. Οπως αναφέρουν τοπικά σάιτ, η 17χρονη περνούσε δύσκολες μέρες, αλλά έκρυβε το πρόβλημά της τόσο από τους συμμαθητές όσο και από τους καθηγητές της. Οπως λέγεται εκ των υστέρων, το οικογενειακό γεύμα περιλάμβανε μόνο χόρτα εδώ και πολύ καιρό…

Αμεσα κινητοποιήθηκαν οι κοινωνικοί φορείς του δήμου, με τον πρόεδρο του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρών Θοδωρή Τουλγαρίδη να ζητά την άμεση υποστήριξη της οικογένειας από τις υπηρεσίες του δήμου. Στις δράσεις του Οργανισμού περιλαμβάνεται η σίτιση, ο ρουχισμός, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα φροντιστηριακά μαθήματα, η παροχή σχολικών ειδών και ψυχολογική υποστήριξη.

Μετά τη δημοσιοποίηση του περιστατικού, η οικογένεια θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της και παρέμεινε διστακτική στην πρώτη προσέγγιση των Αρχών. Είναι μία συνήθης τακτική να υπάρχει αρχικά μια διστακτικότητα, όταν μία οικογένεια χάνει τα πάντα ξαφνικά, λέει στον «Ε.Τ.» η κοινωνική λειτουργός του Οργανισμού, Βασιλική Αλέρτα: «Αρκετά συχνά οι άνθρωποι που προσεγγίζουν τις κοινωνικές δομές του δήμου νιώθουν ντροπή. Για λόγους αξιοπρέπειας δεν θέλουν να φανούν στην ουρά των συσσιτίων κ.λπ. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό και λογικό. Ξαφνικά έχασαν τα πάντα, βιώνουν μία τελείως διαφορετική πραγματικότητα και δεν ξέρουν πώς να το διαχειριστούν με αυτοσεβασμό. Εμείς θα φροντίσουμε, όπως κάνουμε για δεκάδες οικογένειες, να είμαστε δίπλα. Από τη σίτιση και το ρουχισμό μέχρι τα φροντιστήρια, την ιατρική περίθαλψη και την ψυχολογική υποστήριξη».

Τον περασμένο Μάρτιο παρόμοιο περιστατικό συνέβη ξανά στην Πάτρα όταν ένας μαθητής δημοτικού πηγαίνοντας στο σχολείο κατέρρευσε μπροστά στα μάτια άλλων μαθητών, αλλά και γονέων. Κοντά του έσπευσαν όλοι και του πρόσφεραν τις πρώτες βοήθειες για να αποδειχθεί στη συνέχεια πως το παιδί είχε να φάει δυο ημέρες καθώς οι γονείς του αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη για τη διατροφή της οικογένειας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ
Πηγή: e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: