Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Μνημόνιο για πάντα

Τα κάθε άλλο παρά ευχάριστα μηνύματα προς κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μετά το χθεσινό Eurogroup 
Η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup έστειλε πολλά κάθε άλλο παρά ευχάριστα μηνύματα, κυρίως προς την κυβέρνηση, αλλά και προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η κυβέρνηση μπορεί να προσπαθεί να κάνει τα πικρά- γλυκά, όμως είναι γεγονός πως τα βασικά που επεδίωκε δε φαίνεται να τα επιτυγχάνει.
Το είδος της προληπτικής γραμμής στήριξης που προκρίνει το Eurogroup (ECCL) δεν έχει την υβριδική μορφή που ζητά η Αθήνα, προκειμένου να αποφύγει την υπογραφή νέων όρων. Δηλαδή νέου μνημονίου στην πραγματικότητα και μάλιστα όχι προκειμένου να λαμβάνει χρήματα εφόσον τους τηρεί, αλλά απλώς για να υπάρξει αυτό το “μαξιλάρι”. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε θα δίνει μόνο τεχνογνωσία, αλλά πιθανότατα και λεφτά.
Θα ακολουθήσει βεβαίως σκληρό παζάρι για τους όρους, προκειμένου η κυβέρνηση να ισχυριστεί ότι πέτυχε οποιαδήποτε χαλάρωση και κυρίως ότι απέφυγε τα χειρότερα, δηλαδή την παράταση του ισχύοντος μνημονίου κατά έξι τουλάχιστον μήνες. Όμως αυτό δεν αλλάζει την ουσία, δηλαδή ότι θα υπογραφεί Memorandum of Understanding, καθώς ούτε καν τη χάρη να βαφτίσουν τη συμφωνία με άλλο όνομα δεν έκαναν στην κυβέρνηση οι εταίροι και δανειστές.
Η απόφαση του Eurogroup περιείχε και μία σαφή προειδοποίηση και προς την πιθανή επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Με δεδομένο ότι η γραμμή πίστωσης ακυρώνεται σε περίπτωση μη τήρησης των όρων της συμφωνίας και η πρόσβαση στις αγορές θα παραμένει κλειστή, οι μόνες επιλογές μίας νέας κυβέρνησης είναι είτε να συνεχίσει με αυτή την πιστωτική γραμμή, είτε να δοκιμάσει να διαπραγματευτεί με τον πολύ σοβαρό κίνδυνο να αναγκαστεί να υπογράψει νέο μνημόνιο, αφού θα της έχει κοπεί κάθε άλλη δυνατότητα χρηματοδότησης.
Το πρόβλημα είναι πως και η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση για προφανείς πολιτικούς λόγους θέλησαν η καθεμία από την πλευρά της να “πουλήσουν” το “τέλος των μνημονίων”, αντί να βρουν το θάρρος να πουν στον ελληνικό λαό ότι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η χώρα βρίσκεται εγκλωβισμένη ακόμη στις επιλογές του 2010.

Βίκυ Σαμαρά*
Πηγή: News247.gr
*Η Βίκυ Σαμαρά είναι δημοσιογράφος. Σπούδασε στο Τμήμα Δημοσιογραφία και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει εργαστεί στην Απογευματινή και καλύπτει το κυβερνητικό ρεπορτάζ για την Ελευθεροτυπία. Ως πολιτική συντάκτρια καλύπτει για το News247.gr το χώρο της κεντροδεξιάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: