Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Κύμα καταλήψεων σε σχολεία όλης της χώρας

Το πρώτο κουδούνι για… κατάληψη χτύπησε τη Δευτέρα σε πολλά σχολεία της χώρας, με τα αιτήματα των καταληψιών μαθητών να επικεντρώνονται στον θεσμό της «Τράπεζας Θεμάτων», τον νόμο για το νέο λύκειο και την υποχρηματοδότηση των σχολείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο στην Αττική βρίσκονται υπό κατάληψη περί τα 100 σχολεία.

Στο πλαίσιο των κινητοποίησεών τους, μαθητές οργάνωσαν μέσω του facebook πορεία στο κέντρο της Αθήνας με σύνθημα: «Διαδώστε το, όλοι μαζί μπορούμε, δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας, να μας κάνουν πειραματόζωα και μηχανές αποστήθισης».

Στην ίδια σελίδα του κοινωνικού δικτύου έχει αναρτηθεί λίστα με τα σχολεία που συμμετέχουν στην κινητοποίηση καθώς και κείμενα με τα οποία οι μαθητές εξηγούν τις θέσεις τους.

«Αυτή η κατάληψη, δεν γίνεται λόγω της τεμπελιάς των μαθητών. Γίνεται με στόχο την βελτίωση της εκπαίδευσης και όχι την διακοπή της» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σε κείμενο που ανήρτησαν οι μαθητές Λυκείου της περιφέρειας.

Σημειώνεται ότι από την περυσινή χρονιά ισχύει εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία οι ώρες που χάνονται εξαιτίας των καταλήψεων, και εφόσον αυτές οι τελευταίες ξεπερνούν σε διάρκεια τις τρεις ημέρες, αναπληρώνονται με την παράταση του σχολικού έτους κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.

Στη Δυτική Ελλάδα
Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν μαθητές γυμνασίων και λυκείων της Δυτικής Ελλάδας, με καταλήψεις σχολικών κτιρίων και πορείες.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, από το πρωί βρίσκονται υπό κατάληψη 100 γυμνάσια και λύκεια σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία, δηλαδή, όπως εξήγησε, το 30% των σχολείων της Δυτικής Ελλάδας.

Στην Πάτρα μαθητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Γεωργίου και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την έδρα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας.

Στην Ηπειρο
Σε καταλήψεις προχώρησαν οι μαθητές σε 39 σχολεία της Ηπείρου, με αποφάσεις των συντονιστικών τους οργάνων, συμμετέχοντας στις πανελλαδικές κινητοποιήσεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεύθυνσης Περιφερειακής Εκπαίδευσης Ηπείρου, το μεγαλύτερο ποσοστό των υπό κατάληψη σχολείων βρίσκονται στην Αρτα, καθώς λουκέτο μπήκε στα 18 από τα 24 σχολεία του συγκεκριμένου νομού.

Στην Πρέβεζα, υπό κατάληψη βρίσκονται 12 από τα 25 σχολεία, ανάμεσά τους, το ΓΕΛ Λούρου, το ΓΕΛ Φιλιππιάδας, το ΕΠΑΛ Φιλιππιάδας, το Γυμνάσιο Πάργας και το ΓΕΛ Πάργας καθώς και το Μουσικό Σχολείο Πρέβεζας.

Στη Θεσπρωτία, μαθητικές κινητοποιήσεις και καταλήψεις γίνονται στα 8 από τα 22 σχολεία, ενώ για τον νομό Ιωαννίνων, που έχει 75 Γυμνάσια και Λύκεια, λουκέτο μπήκε μόνο στο ΓΕΛ της Κόνιτσας.

Η διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Δώρα Χουλιάρα αναφέρθηκε ειδικά στη περίπτωση της Αρτας, επισημαίνοντας, ότι οι μαθητές στα σχολεία που λειτουργούν στις ορεινές περιοχές του νομού και ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, δεν προχώρησαν σε καταλήψεις.

Στην Κρήτη
Σε καταλήψεις σε σχολεία των νομών Ηρακλείου, Λασιθίου και Ρεθύμνου έχουν προχωρήσει μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, διαμαρτυρόμενοι για το εκπαιδευτικό σύστημα, την τράπεζα θεμάτων, τις ελλείψεις καθηγητών και το κτιριακό.

Τη Δευτέρα στο Ηράκλειο μαθητές πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στην πλατεία Ελευθερίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στον νομό Ηρακλείου περίπου 30 σχολικά συγκροτήματα τελούν υπό κατάληψη, ενώ στον νομό Λασιθίου υπό κατάληψη βρίσκονται 15 Γυμνάσια και Λύκεια.

Στους δρόμους του Ρεθύμνου βγήκαν μαθητές αλλά και γονείς, προκειμένου η φωνή τους να ακουστεί όπως δήλωσαν στο ΑΠΕ- ΜΠΕ και να δοθούν οι λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν και δυσχεραίνουν την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε συλλαλητήριο, το μεσημέρι, μπροστά από το δημαρχείο Ρεθύμνου οι μαθητές μίλησαν ενάντια στο σχολείο που αφήνει αμόρφωτα τα παιδιά, όπως χαρακτηριστικά τόνισαν, ενώ τέθηκε το ζήτημα των μαθητών που στεγάζονται ακόμα σε κοντέινερς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επίπεδο διαβίωσης τους κατά τις σχολικές ώρες.

Η Ενωση Γονέων του νομού Ρεθύμνου ζητάει να εξετασθεί το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών μονάδων, μέσω των σχολικών φυλάκων, καθώς επίσης και να δοθεί μία οριστική λύση για τη δωρεάν μεταφορά των μαθητών από και προς τα σχολεία.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: