Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας: «Επενδυτική πρόταση κενο-τομίας χωρίς κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία»

Ολοκληρώνοντας την αναφορά μας στο δημοτικό συμβούλιο της 31ης Οκτωβρίου 2014 και σε συνέχεια του προηγούμενου δελτίου τύπου, θα αναφερθούμε στο δέκατο θέμα της ημερήσιας διάταξης:
Κατά αρχήν λήψη απόφασης για την συμμετοχή του Δήμου σε πρόταση καινοτομίας ιχθυοκαλλιέργειας

Το συγκεκριμένο θέμα, κίνησε την προσοχή μας από τη στιγμή που πήραμε στα χέρια μας τα θέματα του δημοτικού συμβουλίου. Περιμέναμε λοιπόν να έρθει η σειρά του για συζήτηση και να ακούσουμε την εισήγηση. Πριν ξεκινήσει το δημοτικό συμβούλιο μας έδωσαν ένα χαρτί που έχει τίτλο «Επενδυτική πρόταση» και αφορούσε το συγκεκριμένο θέμα ώστε να μας βάλει στο νόημα:
«Στα πλαίσια της προσπάθειας να τονώσουμε την επιχειρηματικότητα της περιοχής μας και με αφορμή το όνομα «Πέλλα», έγινε προσέγγιση από Γερμανούς ερευνητές, προκειμένου να γίνει στην περιοχή μας, μια καινοτόμος επένδυση στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας.
Παρόλο που δεν είμαστε δήμος που εφάπτεται με τη θάλασσα, ωστόσο η επένδυση αυτή, θα μπορούσε να γίνει ακόμα και στη μέση της ερήμου.
Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο προτάθηκε ο δήμος μας, είναι γιατί η μέση θερμοκρασία είναι άριστη για τις συνθήκες διαβίωσης των ψαριών. Το γεγονός ότι δεν έχουμε δίπλα μας τη θάλασσα, δεν έχει καμία σημασία, αφού η αλατότητα είναι τεχνητή. Η μεθοδολογία που ακολουθείται θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βιολογική, διότι το νερό καθαρίζεται διαρκώς από τα περιττώματα των ψαριών. Ιχθυολόγοι και Βιολόγοι πειραματίστηκαν πολύ για να φτάσουν σε αυτήν την μέθοδο παραγωγής ψαριών, γιατί υπάρχει γενικότερα έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ πολλές φορές η ρύπανση μπορεί να αφανίσει ολόκληρα είδη π.χ. γαρίδα.
Το σημαντικό για την επένδυση είναι ότι θα μπορούσε να συνδυαστεί και με αντίστοιχο τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από το δήμο πρέπει να δηλώσουμε το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον. Για να συνδεθεί και με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, φρόνιμο θα ήταν να συμμετέχει και ο δήμος στο εταιρικό σχήμα με την εισφορά γης, προκειμένου να γίνει η επένδυση. Το χρηματοδοτικό εργαλείο στο οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί είναι ο Αναπτυξιακός νόμος».
Δεν ξέρουμε αν κάποιος αναγνώστης κατάλαβε τι ακριβώς λέει αυτό το κείμενο, πάντως είναι τόσο αόριστο, γενικόλογο και ασαφές που μάλλον ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο μόνο και μόνο για να υπάρχει κάτι. Ο ίδιος ο δήμαρχος δε μας διαφώτισε με την τοποθέτησή του. Αντίθετα, αύξησε τις αμφιβολίες και τα ερωτηματικά μας. Ξεκίνησε τη θέση του λέγοντας να μην τρομάζουμε που οι «ερευνητές» είναι Γερμανοί… (Όπως και στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, κατά την ερώτηση που του έθεσε η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας σχετικά με το ερωτηματολόγιο Φούχτελ έσπευσε να μας καθησυχάσει λέγοντας  πως δεν υπάρχει σχέδιο πωλήσεων, εκποιήσεων κ.ά., χωρίς να υπονοεί κάτι τέτοιο η ερώτηση της Κίνησης. Όποιος έχει τη μύγα… που λέει και ο λαός). Θεωρεί μάλλον πως το θέμα είναι η εθνικότητα του «επενδυτή» και όχι αυτή καθ’ αυτή η πρόταση και οι στόχοι της. Η Κίνησή μας, ωστόσο, τόνισε πως δεν είναι δυνατόν να ψηφίσει κάτι τόσο αόριστο χωρίς να εξηγείται ποιο θα είναι το όφελος του δήμου, αν και πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν, πόσα στρέμματα γης πρέπει να παραχωρηθούν και πού, ποιες είναι οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις και άλλα πολλά ερωτήματα που εγείρονται.
Η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας θεωρεί πως το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μια προσπάθεια σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για μια επένδυση η οποία δε θα έχει κανένα όφελος για την τοπική κοινωνία. Οι ιδιώτες «ερευνητές» θέλουν να συμπράξουν με την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να μπει το έργο στον Αναπτυξιακό νόμο (μειώνοντας το κόστος της επένδυσης στο μισό) και πετάνε το τυράκι της συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο, ζητώντας να τους χαριστεί  δημόσια έκταση. Έκταση η οποία προφανώς και θα είναι υψηλής αξίας, καθώς θα πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση στο δρόμο και όλες τις υποδομές που χρειάζονται για να λειτουργήσει μια τέτοια επιχείρηση.
Θεωρούμε πως ο δήμαρχος κ. Στάμκος με μια εντελώς ομιχλώδη παρουσίαση ήθελε μια ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ώστε να πάει με αυτό το «χαρτί» στους συνομιλητές του και να διεκδικήσει την «επένδυση» για το δήμο Πέλλας. Εννοείται πως δεν ήταν δυνατό να δώσουμε μια τέτοια έγκριση από τη στιγμή που δεν υπάρχει μια κατατεθειμένη ολοκληρωμένη μελέτη που να απαντάει σε όλα τα ερωτήματα. Επιφυλασσόμαστε για τη στιγμή που θα το κάνει αυτό η δημοτική αρχή. Την άποψή μας την καταθέσαμε και απαντώντας ο κ. Στάμκος ανέφερε πως μπορεί ακόμα και στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να μας καταθέσει τη μελέτη. Αυτό σημαίνει πως η μελέτη είναι έτοιμη, απλά ο δήμαρχος προτίμησε να φέρει το θέμα με αυτόν τον τρόπο για δικούς του λόγους. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως αυτό έγινε χάριν δημοκρατίας, ώστε να μην υπάρξει αντίδραση αν φέρει τη μελέτη κατευθείαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση. Μόνο που η ενημέρωση δεν ήταν ενημέρωση, αλλά μια κακής ποιότητας προσπάθεια να πείσει το δημοτικό συμβούλιο πως όλα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Βεβαίως το ότι ανέφερε πως ήδη υπάρχουν δύο μεταπτυχιακά προγράμματα στο Α.Π.Θ. σχετικά με το αντικείμενο, καταδεικνύει την ωριμότητα της όλης προσπάθειας.
Η ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας δεν έχει τέτοιους στόχους για το δήμο Πέλλας. Η λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι να χαρίζουμε ό,τι περιουσιακό στοιχείο μας ζητάνε, δήθεν για ανάπτυξη. Η λύση δε θα προέλθει από τέτοιου είδους και προσανατολισμού «επενδύσεις». Η ένδεια ιδεών και στόχων από τη δημοτική αρχή θα μας φέρει σε πολύ δύσκολη θέση ως τοπική κοινωνία. Το ξεπούλημα που ετοιμάζεται θα έχει πολλές μορφές και θα εξελιχθεί σε πολλά επίπεδα και ένα από αυτά (από τα πιο δυνατά και προνομιακά, ειδικά με ενδοτικές δημοτικές αρχές) είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. Αν η ανάπτυξη που οραματίζεται ο δήμαρχος κ. Στάμκος είναι αυτού του είδους, τότε θα του προτείναμε να ανοίξει μια ιδιωτική επιχείρηση και να ασχοληθεί με ο,τι καινοτόμο θέλει. Αν θέλει να εκμεταλλευτεί το όνομα της Πέλλας, ας το κάνει αναπτύσσοντας τους αρχαιολογικούς χώρους που υπάρχουν στο δήμο μας και ας προσπαθήσει να πάρει πρωτοβουλίες για τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής με ποιοτικά προϊόντα και όχι δίνοντας το όνομα «Πέλλα» σε ψάρια. Ας βάλει σε ένα τεχνικό πρόγραμμα μια δράση για τον αρχαιολογικό χώρο Πέλλας και ας εκμεταλλευτεί ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για αυτόν το λόγο. Αυτά όμως απαιτούν ιδέες, σκέψη και πρόγραμμα πράγματα άγνωστα για την παρούσα δημοτική αρχή. Έτσι στρεφόμαστε στις εταιρίες και παρουσιάζουμε πως κάνουμε, δήθεν, έργο.
Θα κλείσουμε με ακόμα ένα απόσπασμα από την ομιλία του κ. Στάμκου κατά την προεκλογική περίοδο:
«…Το δεύτερο καθήκον μας είναι η ανάδειξη των τουριστικών μας πλεονεκτημάτων. Ζούμε στη γενέθλια γη του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σε μια από τις πιο ιστορικές περιοχές της χώρας. Έχουμε πολιτισμό και λαογραφία αιώνων. Έχουμε αμόλυντη φύση, κατάλληλη για όλες σχεδόν τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Θα βάλουμε το Δήμο Πέλλας στον τουριστικό χάρτη, θα προστατέψουμε το περιβάλλον του. Και θα το πετύχουμε γιατί ο τουρισμός χρειάζεται οργάνωση και κοινή προσπάθεια! Και αυτά ακριβώς είναι τα δυνατά σημεία αυτής της δημοτικής παράταξης!»

Μετά τα παραπάνω χιουμοριστικά, θέλουμε να τονίσουμε πως θα είμαστε παρόντες σε κάθε προσπάθεια ανάπτυξης του τόπου μας, με δικά μας μέσα και δικές μας ιδέες και απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποβάθμισης και εκποίησής του μέσω της δήθεν ανάπτυξης. Όπως φαίνεται, η στενή συνεργασία του κ. Στάμκου με τον κ. Φούχτελ φέρνει αποτελέσματα. Σίγουρα θα είναι από τους πρώτους που θα μνημονευτεί από τον επιβλέποντα την αυτοδιοίκηση, εκ μέρους της Γερμανίας. Αν τους αφήσουμε να προχωρήσουν τα σχέδιά τους…

Μετά τιμής
Αυτόνομη Δημοτική Κίνηση
«ΑΝ.Α.Σ.Α. Πέλλας»

Δεν υπάρχουν σχόλια: