Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ρύθμιση-διευκόλυνση για δάνεια του ΟΕΚ

Ξεκινά με τρία χρόνια καθυστέρηση η απεμπλοκή 97.000 δανειοληπτών δικαιούχων στεγαστικών δανείων από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), οι οποίοι πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να επεκτείνουν τις δόσεις των δανείων τους, χωρίς να χάσουν την επιδότηση του ΟΕΚ με έκπτωση στις δόσεις έως 90%. 
Το θέμα εκκρεμούσε από το 2010, οπότε και ξέσπασε και η οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα πολλοί δικαιούχοι στεγαστικών δανείων του ΟΕΚ να προσφεύγουν στις τράπεζες προκειμένου να επεκτείνουν τη διάρκεια των δανείων τους δηλώνοντας αδυναμία πληρωμής των δόσεων. Οι τράπεζες τους ζητούσαν νέο συμβόλαιο και υποθήκη ακινήτου.
Με τις νέες ρυθμίσεις, που με τρία χρόνια καθυστέρηση ψηφίστηκαν, δίνεται η δυνατότητα επέκτασης των δόσεων αυτών χωρίς να χαθεί η επιδότηση με έκπτωση στις δόσεις έως και 90%, ανάλογα με το ύψος του δανείου και το χρόνο αποπληρωμής του.
ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Σύμφωνα με εγκύκλιο και με τη σχετική διάταξη δίνεται η δυνατότητα για έξι μήνες σε 97.000 οικογένειες δανειοληπτών της συγκεκριμένης κατηγορίας να προσέλθουν σε λίγες μέρες στις τράπεζες από τις οποίες έχουν λάβει το δάνειο και να υποβάλουν αίτηση για τη ρύθμισή του.
Βασικός όρος για την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση είναι να μην «έχουν υπερβεί κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής» (για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων).
Με την ενεργοποίηση της σχετικής διάταξης του νέου νόμου, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΑΕΔ κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου, «ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των δικαιούχων να έχουν το δικαίωμα προσαρμογής των δόσεών τους για τα συγκεκριμένα δάνεια, ανάλογα με τις τρέχουσες εισοδηματικές τους ικανότητες, χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου».
Με αφορμή την έναρξη ισχύος της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων στη νέα ρύθμιση για τα δάνεια του πρώην ΟΕΚ (του Οργανισμού που έχει συγχωνευτεί στον ΟΑΕΔ από το 2012), η διοίκηση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού παρουσιάζει ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα τα οποία θα διευκολύνουν τους χιλιάδες ενδιαφερομένους. Από τα παραδείγματα προκύπτουν με σαφήνεια οι σημαντικές μειώσεις, οι οποίες επέρχονται επί των δόσεων, για όσους δανειολήπτες του πρώην ΟΕΚ κάνουν χρήση της ρύθμισης του νέου νόμου. Κατά μέσον όρο, οι μηνιαίες δόσεις για όσους υπαχθούν στη ρύθμιση θα μειωθούν από περίπου 40% έως και 90%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: