Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Διεθνής Τύπος: Η Ελλάδα βγήκε από μακρά και επώδυνη ύφεση

«Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ-Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΝΑΚΑΜΠΤΕΙ»
Στον θετικό ρυθμό ανάπτυξης που κατέγραψε η ελληνική οικονομία και την έξοδό της από την ύφεση αναφέρονται με εκτενή δημοσιεύματά τους διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Με τίτλο «Η ελληνική οικονομία βγήκε από την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο», το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σημειώνει ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν δείχνουν ότι αυτό αυξήθηκε κατά 0,8% στο πρώτο τρίμηνο του 2014 (σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο) και ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η οικονομία αναπτύχθηκε μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2009.
Στη συνέχεια, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 και κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο. Με βάση εποχικά, μη διορθωμένα στοιχεία, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% σε σχέση με ένα έτος πριν, περισσότερο από τη μέση πρόβλεψη 1,3% που είχαν κάνει οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Reuters, σημειώνει ακόμη το πρακτορείο.
Με τίτλο: «Η ανάπτυξη επανέρχεται στην Ελλάδα και είναι ταχύτερη από ό,τι στη Γερμανία», δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Financial Times αναφέρει ότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα τελικά βγήκε από τη μακρά και επώδυνη ύφεσή της νωρίτερα φέτος και έχει ανακάμψει με τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων επτά ετών. Τα ισχυρά στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο -οι αναλυτές περίμεναν έναν τριμηνιαίο ρυθμό ανάπτυξης 0,4% αντί του 0,7%- αύξησαν τον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 1,4% (σ.σ.: στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat), υψηλότερα από το 1,2% της Γερμανίας και ταχύτερα από τον μεγαλύτερο αριθμό των χωρών της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά από το 2007, προσθέτει το δημοσίευμα. Στην πραγματικότητα, συνεχίζει, η ανάπτυξη κατά 0,7% στο τρίτο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη, ενώ και μεταξύ των χωρών της ΕΕ ήταν η υψηλότερη, με εξαίρεση τη Ρουμανία και τη Βρετανία (που σημείωσε την ίδια επίδοση με την Ελλάδα). Η εφημερίδα αναφέρεται επίσης στην πρόβλεψη του ΔΝΤ για ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 0,6% φέτος και 2,9% το 2015.
Με τίτλο «η ελληνική οικονομία ανακάμπτει μετά από έξι έτη», η εφημερίδα Wall Street Journal σημειώνει σε δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοσή της ότι ο μεγαλύτερος του αναμενόμενου ρυθμός ανάπτυξης οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ρεκόρ που κατέγραψε φέτος ο τομέας του τουρισμού. Τα τελευταία στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα είναι εντός τροχιάς για να επιτύχει φέτος ανάπτυξη για το σύνολο του έτους, μετά από έξι χρόνια. «Λαμβάνοντας υπόψη τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης του πρώτου 9μήνου, η οικονομία είναι σε τροχιά να επιτύχει τον στόχο 0,6% για το σύνολο του έτους. Το τέλος της ύφεσης προήλθε κυρίως από τον τουρισμό, αλλά η ιδιωτική κατανάλωση εισήλθε επίσης σε θετικό έδαφος στο δεύτερο τρίμηνο του έτους», δήλωσε στην εφημερίδα ο υψηλόβαθμος οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Νίκος Μαγγίνας.
Η Ελλάδα τερμάτισε τη χειρότερη ύφεσή της εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg με τίτλο: «Η Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση μετά την κρίση που έθετε σε κίνδυνο το ευρώ». Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η επιβεβαίωση πως η Ελλάδα βγήκε από την ύφεση μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία όσον αφορά την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης.
«Η ρεβάνς της Αθήνας: + 0,7%το ΑΕΠ, το καλύτερο της ευρωζώνης» τιτλοφορεί σημερινό της άρθρο η ιταλική οικονομική εφημερίδα «Il Sole 24 Ore», ιδιοκτησίας της Ιταλικής Ένωσης Βιομηχάνων.
«Είναι η ρεβάνς της Αθήνας, με άνοδο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος 0,7% κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, που είναι και η καλύτερη επίδοση της ευρωζώνης» γράφει ο δημοσιογράφος Βιτόριο Ντα Ρολντ, σύμφωνα με τον οποίο «η Ελλάδα βγήκε από τη μακρότερη ύφεση της σύγχρονης ιστορίας της».
«Πρόκειται για απάντηση σε όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούσαν ότι η Ελλάδα έπνεε τα λοίσθια, υπό την πίεση των μέτρων λιτότητας και των διαρθρωτικών αλλαγών που ζήτησε η τρόικα, εξ ονόματος των διεθνών πιστωτών» προσθέτει η εφημερίδα.
O αρθρογράφος αναφέρει ότι τα μέτρα αυτά «είχαν βαριές επιπτώσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στην ανταγωνιστικότητα και στην αγορά της εργασίας» αλλά «έβαλαν και πάλι σε ασφαλές πλαίσιο την οικονομία, πετυχαίνοντας το πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα εδώ και δεκαετίες, με παράλληλο πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας και ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητα».
Η εφημερίδα παραθέτει επίσης δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), με τις οποίες τονίζεται ότι αν συνεχισθούν οι μεταρρυθμίσεις, το ελληνικό δημόσιο χρέος μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.
Ο Βιτόριο Ντα Ρολντ θεωρεί ότι «το συγκεκριμένο εμπόδιο του χρέους μπορεί να ξεπεραστεί», αλλά «η προσπάθεια να εξασφαλισθεί η πλειοψηφία 180 βουλευτών, αναγκαίων για να εκλεγεί τον Φεβρουάριο, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερη δυσκολία».
«Το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα, το οποίο παρουσιάζει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις πρόθεσης ψήφου, θεωρεί ότι η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές θα είναι αναπόφευκτη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Αντ. Σαμαράς θέλει να τελειώσουν οι επισκέψεις της τρόικας, αλλά όχι και οι διεθνείς βοήθειες», καταλήγει η ιταλική οικονομική εφημερίδα.
«Επανασύνδεση με την ανάπτυξη»
Την επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, με αναφορές στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, επισημαίνουν σήμερα στις ιστοσελίδες τους και τα γαλλικά μέσα:
«Επανασύνδεση της Ελλάδας με την ανάπτυξη», γράφει η «Monde», «Επίσημη έξοδος της Ελλάδας από την ύφεση, ήδη από το πρώτο τρίμηνο» υπογραμμίζεται στον ιστότοπο «Capital.fr», «Επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα, για πρώτη φορά από το 2008», τιτλοφορεί η οικονομική «Challanges».
Σε όλα τα δημοσιεύματα επισημαίνεται η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 1,7% το τρίτο τρίμηνο, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2013.
«Ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης», γράφει η Monde, «που ξεκίνησε το 2008 και χειροτέρεψε τα δύο επόμενα χρόνια προκαλώντας σωρευτική μείωση του ΑΕΠ κατά 25%, η ανάπτυξη επιστρέφει στην Ελλάδα».
Το δημοσίευμα προσθέτει ότι «η ελληνική κυβέρνηση αναμένει ανάπτυξη 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ελληνικού κράτους και τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
Στο δημοσίευμα της «Capital.fr» επισημαίνεται το γεγονός ότι ήδη «από το πρώτο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα είχε βγει από την ύφεση, γνωρίζοντας στη συνέχεια δύο τρίμηνα ανάπτυξης κατά την περίοδο μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου».
Η ανάπτυξη, κατά το δεύτερο τρίμηνο, ήταν 0,3% από δε τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο 0,7%, ενώ προβλέπεται μια ανάπτυξη της τάξεως του 0,6% για το σύνολο του 2014, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το οικονομικό περιοδικό «Challenges», παράλληλα με τα στοιχεία που αφορούν στην Ελλάδα, δίνει συγκριτικά στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη που περιορίσθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 0,2%, ποσοστό , όμως, ελαφρώς καλύτερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
Σύμφωνα με το περιοδικό, από τις μεγάλες χώρες της ευρωζώνης, η Ισπανία τα καταφέρνει καλύτερα, με μια αύξηση του ΑΕΠ 0,5% σε συνέχεια της αύξησης 0,6% που είχε το δεύτερο τρίμηνο.
Η Γαλλία επίσης πετυχαίνει κάτι καλύτερο από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, με μια αύξηση 0,3% στο τρίτο τρίμηνο, ύστερα από μια πτώση στο 0,1% κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: