Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ECA: Επτά δισ. ευρώ σε λάθος έργα δαπάνησε η Ε.Ε.

«Ουσιώδη σφάλματα» στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων διαπιστώνει σε έκθεσή του το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, κάνοντας λόγο για 7 δισ. ευρώ τα οποία δαπανήθηκαν σε λάθος έργα.
«Η επιλογή των χρηματοδοτούμενων έργων έγινε έχοντας κατά νου να μην χαθούν τα κονδύλια με βάση την αρχή του "ό,τι δεν χρησιμοποιείται, χάνεται" και ότι με στόχο την επίτευξη ενός ικανοποιητικού αποτελέσματος», αναφέρεται στην εν λόγω έκθεση, ενώ ο πρόεδρος του ECA, Βίτορ Καλντέιρα, ζητά να δίνεται στο εξής μεγαλύτερη προσοχή «στον χειρισμό και τον έλεγχο των κονδυλίων της ΕΕ».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ποσοστό που αγγίζει το 4,7% των κονδυλίων, δεν δαπανήθηκε σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ε.Ε.
Μάλιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν περιπτώσεις χρημάτων που προορίζονταν για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δόθηκαν στην πραγματικότητα σε θυγατρικές μεγάλων ομίλων, ενώ αγρότες έλαβαν επιδότηση για καλλιέργειες που επί της ουσίας ήταν θαμνότοποι ή δάση.
Οι τομείς που παρουσιάζουν τα περισσότερα προβλήματα είναι η περιφερειακή πολιτική και η αγροτική ανάπτυξη. Τα λάθη ήταν επίσης μεγαλύτερα στις περιπτώσεις όπου τόσο η Επιτροπή όσο και οι χώρες-μέλη εμπλέκονταν στη διαδικασία χορήγησης των επιδοτήσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2013 οι δαπάνες από τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. ανήλθαν συνολικά σε 148,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: AFP, ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: