Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ECCL: Η Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις προβλέπει υπογραφή Μνημονίου (MoU)

Το διάδοχο σχήμα του Μνημονίου για την Ελλάδα είναι η Πιστωτική Γραμμή με Ενισχυμένες Προϋποθέσεις (ECCL) . Αυτή τη λύση προέκρινε το Eurogroup.

Τι είναι το ECCL
H γραμμή ECCL παραχωρείται με επαυξημένους όρους, αλλά και απαιτήσεις για τη λήψη διορθωτικών μέτρων πριν την ένταξη μιας χώρας σε αυτή. Eίναι η πιο «αυστηρή» εκδοχή προληπτικής στήριξης που προσφέρει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σε αντίθεση με την Προληπτική Γραμμή Χρηματοδότησης υπό όρους (PCCL).

Προϋπόθεση η υπογραφή MoU
Το ECCL προβλέπει υπογραφή MoU, δηλαδή Μνημονίου, και επομένως μένει να φανεί αν η Ελλάδα θα ζητήσει εξαίρεση από αυτό τον όρο που υπάρχει στα επίσημα κείμενα.
Το ECCL έχει διάρκεια 1 έτους με δυνατότητα δύο εξάμηνων παρατάσεων. Σύμφωνα με τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, η εποπτεία για την περίοδο διαθεσιμότητας της πιστωτικής γραμμής πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με συμμετοχή («όπου χρειάζεται») του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Για την έγκριση της πιστωτικής γραμμής απαιτείται έγκριση του Συμβουλίου του ESM και ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Ωστόσο, πρόκειται για κατ’εξοχήν ευρωπαϊκό σχήμα, στο οποίο το ΔΝΤ θα έχει αποκλειστικά τεχνική συνδρομή, ενώ δεν υπογράφεται κανενός είδους συμφωνία δανεισμού με την Ουάσιγκτον.
Κανονικά το χρηματοδοτικό σκέλος προέρχεται από τον ESM και τα χρήματα δίνονται εφόσον μια χώρα δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και ταυτόχρονα τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει.

Τι θα αναλάβει η Ελλάδα
Σε αντιστάθμισμα η Ελλάδα θα αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει πολιτικές και να πετύχει στόχους. Αυτό τη φορά δεν κάνουν λόγο για δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά για μεταρρυθμίσεις.
Ποιες είναι οι κινήσεις της Ελλάδας:
  • Η πάταξη της γραφειοκρατίας
  • Ο περιορισμός και ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας του Δημοσίου
  • Η καθιέρωση πάγιου και σταθερού φορολογικού συστήματος,
  • Η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής
  • Η δημιουργία ενός νέου κράτους στην υπηρεσία του πολίτη και όχι των γραφειοκρατών και των κομμάτων
Έρχεται μείωση συντάξεων και αλλαγές στο ασφαλιστικό
Το κακό είναι πως ορισμένοι και μεταξύ αυτών το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρούν ως μεταρρυθμίσεις τις αλλαγές στο ασφαλιστικό που έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση συντάξεων, επιδομάτων, και γενικώς το ξεθεμελίωμα του κράτους προνοίας.

Όχι μεταρρυθμίσεις, αλλά αντιμεταρρυθμίσεις…
Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για μεταρρυθμίσεις, αλλά για αντιμεταρρυθμίσεις.
Μεταρρύθμιση είναι αυτή που αυξάνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μέσω επενδύσεων, εισαγωγή τεχνολογίας, ειδίκευση και επανειδίκευση του προσωπικού, της έρευνα και της καινοτομίας και όχι μέσω της περικοπής αμοιβών. 
Μεταρρύθμιση είναι αυτή που ανεβάζει επίπεδο ή επίπεδα τη λειτουργία της οικονομίας και την κάνει ανταγωνιστική με τις πιο προηγμένες και όχι η επιστροφή στο παρελθόν για να ανταγωνίζεσαι χώρες που είναι λιγότερο προηγμένες οικονομικά και τεχνολογικά. 
Μεταρρύθμιση είναι όταν μέσω της ανταγωνιστικής οικονομίας δημιουργείς πόρους για να βελτιώσεις το κράτος πρόνοιας και όχι πετσοκόβεις τις κοινωνικές δαπάνες για να έχεις ισοσκελισμένους ισολογισμούς. 
Μεταρρύθμιση είναι αυτή που βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων και όχι εκείνη που τους καταδικάζει στη φτώχεια και τους εξορίζει στο περιθώριο. 
Μεταρρύθμιση είναι αυτή που κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους ή τους δίνει τη δυνατότητα να γίνουν ευτυχισμένοι και όχι εκείνη που τους σπρώχνει στις μελαγχολία, την κατάθλιψη και την αυτοκτονία. 
Μεταρρύθμιση εν κατακλείδι είναι όταν δημιουργείς κάτι νέο, όταν παράγεις περισσότερο πλούτο και όχι όταν καταστρέφεις αυτό που έχεις προηγουμένως δημιουργήσει.

Πηγή: news.makedonias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: