Τη δεινή πραγματικότητα των Ελλήνων η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη "μαγική εικόνα" που παρουσιάζουν Σαμαράς και Σόιμπλε, παρουσιάζει σε εκτενές ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, τονίζοντας ότι τα περί "success story" εκλαμβάνονται από τους περισσότερους Έλληνες ως σκέτη κοροϊδία.
«Το πρόγραμμα λιτότητας που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα καθ' υπόδειξη των διεθνών δανειστών επέφερε στη χώρα τη βαθύτερη και διαρκέστερη ύφεση από το τέλος του πολέμου» διαπιστώνει το άρθρο, που εντάσσεται σε εκτενές αφιέρωμα της εφημερίδας για την ευρωκρίση.
Ο συγγραφέας του άρθρου επισημαίνει ότι άνοιξε περισσότερο η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών, επισημαίνοντας ότι «σε καμία άλλη χώρα της ΕΕ δεν υπάρχουν τόσο ακραίες διαφορές».
«Αν πιστέψει κανείς τον Αντώνη Σαμαρά, η Ελλάδα αφήνει την κρίση πίσω της. (…) Ακόμη και ο αυστηρός γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για ‘success story'. Ωστόσο, αυτό εκλαμβάνεται από τους περισσότερους Έλληνες ως σκέτη κοροϊδία. Καθώς οι άνθρωποι πληρώνουν υψηλότατο τίμημα γι' αυτό που χαρακτηρίζει ο Σόιμπλε ‘τεράστια πρόοδο'", τονίζει η Frankfurter Rundschau.
Ο αρθρογράφος επικαλείται τα πρόσφατα στοιχεία του ΟΟΣΑ που αποδεικνύουν ότι το εισόδημα των ελληνικών νοικοκυριών μειώθηκε κατά ένα τρίτο από την αρχή της κρίσης, ενώ σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού απειλείται από τη φτώχεια.
Σημειώνει, δε, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει ένα κατώτατο κοινωνικό βοήθημα αντίστοιχο του γερμανικού Hartz IV.
Σύμφωνα με το άρθρο, οι Έλληνες δεν αντιλαμβάνονται τίποτα από τα περί επιστροφής στην ανάπτυξης, λόγω και της υψηλότατης ανεργίας, ειδικά στους νέους.
Επικαλείται, τέλος, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, βάσει των οποίων η ανεργία θα διατηρηθεί στα φετινά επίπεδα και το 2015, αλλά και τα στοιχεία του Ινστιτούτου Εργασίας που προβλέπει και για το 2020 ανεργία της τάξης του 20%-22%.

Πηγή: avgi.gr