Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Κάτω από τον πήχη η κυβέρνηση, 160 υπέρ του Δήμα

Συγκεντρώνοντας μόνο 160 ψήφους υπέρ του κ. Δήμα, ολοκληρώθηκε άκαρπη η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Ο υποψήφιος της κυβέρνησης φαίνεται να περνά κάτω από τον πήχη, που έθεταν, ανεπισήμως, τα κυβερνητικά στελέχη για 162 έως 165 ψήφους, το λιγότερο.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε χαρακτηρίσει τη θετική ψήφο ως ψήφο σεβασμού στο Σύνταγμα και είχε καλέσει να ψηφίσουν το Σταύρο Δήμα ακόμη κι εκείνοι που δεν στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιούσε ότι κάθε θετική ψήφος για την εκλογή Προέδρου, από την παρούσα Βουλή, είναι ψήφος ναι σε νέο μνημόνιο.
Ψήφισαν, συνολικά, 295 βουλευτές, εκ των οποίων 160 ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας Δήμα και 135 "παρών".
Εκτός των βουλευτών της συμπολίτευσης, υπέρ της εκλογής του Σταύρου Δήμα τάχθηκαν οι βουλευτές Σπύρος Λυκούδης, Γρηγόρης Ψαριανός, Γ. Νταβρής, Χ. Αηδόνης και Αικατερίνη Μάρκου.
Πέντε βουλευτές, τέσσερις ανεξάρτητοι, οι Κ. Γιοβανόπουλος, Γ. Κασαπίδης, Ε. Μπούκουρας και Χρ. Αλεξόπουλος καθώς και η Άννα Χατζησοφιά του ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζαν. Σημειώνεται ωστόσο, ότι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται εκτός Ελλάδος και με τηλεγράφημα που απέστειλε, σημείωσε ότι αν ήταν παρούσα, θα ψήφιζε "παρών".
"Παρών" ψήφισε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάνος Μελάς, λίγα λεπτά μετά το πέρας της πρώτης ψηφοφορίας, έσπευσε να "διευκρινίσει" ότι η ψήφος του στις επόμενες ψηφοφορίες θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση...
"Είχα δηλώσει ότι είμαι 60% Σταύρος Δήμας και 40% παρών. Σήμερα εξέφρασα το 40%", δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η ψηφοφορία θα επαναληφθεί μετά από πέντε πλήρεις ημέρες, δηλαδή την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου, στις 12:00 το μεσημέρι.
Αλέξης Τσίπρας: Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται, θα αποφασίσει ο λαός
"Η κινδυνολογία των τελευταίων ημερών έπεσε στο κενό. Η στρατηγική φόβου κατέρρευσε", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και πρόσθεσε:
"Αύριο είναι μια καινούρια μέρα, πιο αισιόδοξη. Η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και πολύ σύντομα και ο λαός μας πρωταγωνιστεί στις εξελίξεις. Θα υπάρξει διέξοδος και θα τη δώσει ο λαός και η δημοκρατία", υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σε σύντομη κουβέντα που είχε νωρίτερα με τους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της ψηφοφορίας, χαρακτήρισε "ωραίο" το αποτέλεσμα.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: