Τη φτωχοποίηση των Ελλήνων από τις μνημονιακές πολιτικές αλλά και των εργαζομένων πολλών χωρών από τις ακραία νεοφιλελεύθερες επιλογές της οικονομικής ελίτ της Ε.Ε., καταγράφει η έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO). Σύμφωνα με την έρευνα οι μέσοι μισθοί στην Ελλάδα είναι ακόμα κάτω από τα επίπεδα του 2007.
Το ίδιο διαπιστώνεται και σε Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία και Βρετανία, ενώ συνολικά στις ανεπτυγμένες οικονομίες οι μισθοί παρέμειναν στάσιμοι το 2013.
Η ILO, εκφράζει επίσης ανησυχία γιατί το "αυξανόμενο χάσμα ανάμεσα σε μισθούς και παραγωγικότητα μεταφράσθηκε σε μια μείωση του μεριδίου της αμοιβής της εργασίας στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ενώ αυξανόμενο μέρος πηγαίνει στο κεφάλαιο, ιδιαίτερα στις ανεπτυγμένες οικονομίες".
Η τάση αυτή – σύμφωνα με την έκθεση - σημαίνει πως οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους δεν ωφελούνται πλέον παρά μόνον από ένα μικρό μέρος της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ οι ιδιοκτήτες κεφαλαίων ωφελούνται περισσότερο.
«Όλο αυτό επιβαρύνει τις παγκόσμιες οικονομικές επιδόσεις, οδηγώντας σε μια αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στις περισσότερες από τις οικονομίες αυτές και σε έναν αυξημένο κίνδυνο αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη», εξηγεί η Σάντρα Πολάσκι, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Η Οργάνωση υπενθυμίζει ότι οι μισθολογικές ανισότητες ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες παραμένουν και πως ο αγώνας «εναντίον των πρακτικών των διακρίσεων και των προκαταλήψεων που βασίζονται στο φύλο» μέσω «αποτελεσματικών πολιτικών σχετικών με τη μητρότητα, την πατρότητα και τις γονικές άδειες, καθώς και δράσεων ευαισθητοποίησης υπέρ μιας καλύτερης διανομής των οικογενειακών ευθυνών», πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τις κυβερνήσεις.
Επισημαίνει, δε, ότι τα αποτελεσματικότερα μέτρα για να διορθωθούν οι εισοδηματικές ανισότητες είναι η θέσπιση προοδευτικής φορολογίας, οι μεταβιβάσεις προς τα πιο φτωχά νοικοκυριά, οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η θέσπιση κατώτατου μισθού.
Ωστόσο, η ILO τονίζει ότι τα εργαλεία αυτά δεν θα είναι αποτελεσματικά παρά μόνο αν προσφέρουν «μια παραγωγική» και «σωστά αμειβόμενη απασχόληση» στους πληθυσμούς σε εργάσιμη ηλικία.

Πηγή: avgi.gr