Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Παίρνουν πίσω την κατάργηση της ανανέωσης πιστοποιητικών χρήσης Η/Υ

Μόλις λίγο διάστημα μετά από την απόφαση για κατάργηση της ανανέωσης των πιστοποιητικών χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Μητσοτάκης την επαναφέρει για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, με διάταξη σε τροπολογία που χαρακτηρίζεται και ως κατεπείγον. Όπως αναφέρει η τροπολογία στην αιτιολογική της έκθεση η εν λόγω ρύθμιση κρίνεται αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών (Η/Υ) των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων στο δημόσιο τομέα ανταποκρίνονται όχι μόνο στις διαρκώς μεταβαλλόμενες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και στις διαμορφούμενες απαιτήσεις των φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτές προκύπτουν από τη συνεχή διαδικασία εξορθολογισμού και βελτίωσης της δημόσιας διοίκησης μέσω της αυξανόμενης χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο,- πάντα σύμφωνα με την εισήγηση Μητσοτάκη - επιτυγχάνεται η ταύτιση αναγκών και δεξιοτήτων που είναι ουσιώδης για τη με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας λειτουργία του συνόλου των δημοσίων οργανώσεων και την παροχή υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στον πολίτη και την κοινωνία. Η αναγκαιότητα της άμεσης ψήφισης της διάταξης αυτής συναρτάται με την αμεσότητα της ανάγκης για επικαιροποίηση των ουσιαστικών προσόντων στους διορισμούς που γίνονται το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Η διάταξη αναφέρει ότι, σε προκηρύξεις του Δημοσίου που απαιτείται ως πρόσθετο προσόν διορισμού ή πρόσληψης τακτικού προσωπικού στους φορείς όπως ισχύει, πιστοποιητικό πληροφορικής ή γνώσης χειρισμού Η/Υ, που εκδίδεται από φορέα πιστοποιημένο από τον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Ε.Π.), πρώην Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) ή έχουν εκδοθεί από τον Ο.Ε.Ε.Κ. τα εν λόγω πιστοποιητικά, κατά το χρόνο διορισμού, γίνονται δεκτά με την προϋπόθεση να μην έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία έκδοσής τους και μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολής αίτησης για συμμετοχή σε διαδικασία διορισμού/πρόσληψης. Η διάταξη αυτή ισχύει για τις προκηρύξεις που θα εκδοθούν μετά τη δημοσίευση του παρόντος.
Επίσης γίνεται λόγος ότι η χρήση παλαιών πιστοποιητικών ως προς τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών έχει ως αποτέλεσμα να μη μπορεί να ελεγχθεί η πραγματική κατάρτιση των υποψηφίων για θέσεις στο Δημόσιο ή το δημόσιο τομέα στα πιο σύγχρονα κοινώς χρησιμοποιούμενα υπολογιστικά προγράμματα
Η διάταξη αυτή ακυρώνει ουσιαστικά την κατάργηση της τριετούς ανανέωσης των πιστοποιητικών γνώσης ηλεκτρονικών υπολογιστών για την πρόσληψη στο Δημόσιο και βάζει και πάλι του υποψηφίου για πρόσληψη σε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ να καταβάλλουν χρήματα στους φορείς για να ανανεώσουν τα πιστοποιητικά τους.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: