Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ομηροι της κρίσης οι καρκινοπαθείς

Το απάνθρωπο πρόσωπο της κρίσης αντιμετωπίζουν καθημερινά οι καρκινοπαθείς στη χώρα μας, οι οποίοι όπως προκύπτει από νέα μελέτη είναι όμηροι ενός δυσλειτουργικού συστήματος υγείας.
Το αποτέλεσμα; Το 45,8% των ασθενών που δηλώνουν ότι η περίθαλψη τους είναι προβληματική - με κυριότερο αγκάθι  την καθυστέρηση στην θεραπείας τους -  προσθέτουν ότι μοιραία η κατάσταση τους επιδεινώθηκε (96,3% εξ αυτών).
Τα στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη  «Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη ζωή των καρκινοπαθών», η οποία διεξήχθη από τον επίκουρο καθηγητή Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κυριάκο Σουλιώτη για λογαριασμό του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών Αθηνών (Κ.Ε.Φ.Ι.), σοκάρουν.
Ενώ οι ασθενείς που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν στην συντριπτική τους πλειοψηφία ότι έχουν ασφαλιστική κάλυψη, στην πράξη αντιμετωπίζονται ως ασθενείς «β'» κατηγορίας. Είναι ενδεικτικό ότι το 30,5% δεν μπορεί να επισκεφτεί εύκολα ή και καθόλου τον γιατρό, ενώ  το 25,4% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει εμπόδια και στη θεραπεία.
Σε ό,τι αφορά την ιατρική τους παρακολούθηση, οι περισσότεροι δηλώνουν «παγιδευμένοι» στις ουρές του ΕΣΥ, ενώ το μηνιαίο πλαφόν των επισκέψεων σε συμβεβλημένους γιατρούς αποτελεί ακόμη ένα εμπόδιο.
Σημειωτέον δε, ότι οι τέσσερις στους δέκα παραδέχονται ότι αδυνατούν να πληρώσουν τις επισκέψεις σε ιδιώτη γιατρό, ενώ έξι στους δέκα επιμένουν  (είτε κατ΄επιλογήν είτε κατ' ανάγκη) να κλείνουν ραντεβού αποκλειστικά σε δημόσιες δομές.   Σε ό,τι αφορά το προφίλ του δείγματος, το 44,4% των ασθενών με καρκίνο που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ηλικίας 36 έως 50 χρόνων. Ένας στους τρεις καρκινοπαθείς έχει εισόδημα μηνιαίο κάτω από 500 ευρώ, το 66% των ερωτηθέντων καρκινοπαθών έχουν μηνιαίο εισόδημα έως 1000 ευρώ και μόλις το 10% αναφέρει πως έχει εισόδημα άνω των 1500 ευρώ.

«Δικαίωμα μου!»
Άκρως ανησυχητικά χαρακτήρισε τα ευρήματα της έρευνας η  πρόεδρος του Κ.Ε.Φ.Ι., κ.  Ζωή Γραμματόγλου, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία «ενισχύουν την ανάγκη για ενέργειες όπως η εκστρατεία 'Δικαίωμά μου!, που στόχο έχει τη διεκδίκηση μιας καλύτερης ποιότητας ζωής και προοπτικής θεραπείας για τους ασθενείς».
Η εκστρατεία με τίτλο «Δικαίωμά μου!» περιλαμβάνει μια σειρά από επικοινωνιακές ενέργειες ενημέρωσης, οι οποίες στόχο έχουν αφενός να προσεγγίσουν το κοινό στους χώρους των νοσοκομείων και των φαρμακείων, αλλά και μέσω του διαδικτύου και των ΜΜΕ, αφετέρου να αναζητήσουν, να καταγράψουν και να κωδικοποιήσουν όλα τα δικαιώματά των καρκινοπαθών, όπως αυτά απορρέουν από το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, ούτως ώστε ο κάθε καρκινοπαθής να έχει πρόσβαση σε έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για τα ζητήματα που τον αφορούν και να είναι σε θέση να διεκδικήσει όλα τα δικαιώματά του.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: