Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Το ΚΔΑΠ-μΕΑ της ΔΗΚΕΠΑΠ γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα των ΑμΕΑ

Το 1992 η Γ.Σ. του Ο.Η.Ε., ομόφωνα ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ, θέτοντας ως στόχο την κοινωνική προστασία και την ενεργή κοινωνική ένταξη τους για την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλους τους τομείς των σύγχρονων κοινωνιών, κάτι που αποτελεί και στρατηγικό άξονα της Ε.Ε. Στην Ελλάδα με το Νόμο 2430/96, ανακηρύχθηκε η 3η Δεκεμβρίου ως Εθνική Ημέρα ΑμεΑ.
Στο πλαίσιο της Ημέρας αυτής, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΔΑΠ-μΕΑ) της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. θα διοργανώσει εκδήλωση, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου, στις 11.00 το πρωί, στις εγκαταστάσεις του Κέντρου (Ισόγειο Ανοιχτού Θεάτρου).
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης αυτής οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών, μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα παραδοσιακής και ευρωπαϊκής μουσικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μουσικό Σχολείο Γιαννιτσών συμμετέχει ενεργά σε όλες τις εκδηλώσεις του ΚΔΑΠ-μΕΑ της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. χαρίζοντας ωραίες μουσικές στιγμές στους μαθητές του Κέντρου και τους γονείς τους.
Καλούνται οι γονείς και οι φίλοι του ΚΔΑΠ- ΑμΕΑ να παραβρεθούν και να αγκαλιάσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ
Την Ημέρα αυτή -αλλά και κάθε ημέρα του χρόνου- μας δίδεται η ευκαιρία να προβληματιστούμε, να σκεφτούμε και σε τελική ανάλυση να καταλάβουμε όλοι μας ότι η αναπηρία δεν σημαίνει πάντα ανικανότητα και ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο δικαίωμα στη διαφορά. Τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, όπως και οι θεμελιακές ατομικές ελευθερίες ασκούνται από όλους τους πολίτες με βάση τη διαφορετικότητά τους. Άρα λοιπόν κάθε μορφής αρνητική αντιμετώπιση των Ατόμων με Αναπηρία συνιστά και παραβίαση των θεμελιακών τους δικαιωμάτων.
Σήμερα είναι περισσότερο απαραίτητο από κάθε άλλη φορά να υπάρξουν νέες πολιτικές, νέοι θεσμοί, νέα δίκτυα προστασίας και να δοθούν αυξημένες χρηματοδοτήσεις για τα ΑμΕΑ. Οι καιροί είναι δύσκολοι. Η οικονομική και κοινωνική κρίση που βιώνουμε δημιουργεί νέες συνθήκες και κάποια νέα κοινωνικά και οικονομικά δεδομένα. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας αλλά και όλων μας να προστατεύσουμε αυτούς που κατά τεκμήριο έχουν τις μικρότερες αντιστάσεις στον οικονομικό - κοινωνικό τομέα και μέσα σε αυτούς είναι σίγουρα τα Α μΕΑ
Η ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της στον κοινωνικό τομέα, λειτουργεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία το οποίο καταβάλει καθημερινά προσπάθειες με επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό για την ένταξη στην κοινωνία πολλών παιδιών με νοητική και κινητική υστέρηση από το Δήμο  Πέλλας. Από τα παιδιά δημιουργούνται σειρά καλλιτεχνικών χειροτεχνιών, ενώ παράλληλα γίνονται προσπάθειες να δραστηριοποιηθούν σε πολλούς κοινωνικούς τομείς αναπτύσσοντας έτσι τις ειδικές τους ικανότητες.
Φίλες και φίλοι, αγαπητοί γονείς και παιδιά…
Το ενδιαφέρον του Δήμου Πέλλας έχει και συνέπεια και συνέχεια και για αυτό είμαστε δίπλα και μπροστά σε όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται για τα παιδιά αυτά που το δικαίωμά τους στη διαφορά πρέπει να είναι το καθημερινό μήνυμα σε όλες τις κοινωνίες του κόσμου και όχι μόνο σε μια ημέρα όπως η σημερινή.
Πρέπει να θυμόμαστε τα παιδιά αυτά κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο κάθε «3 Δεκεμβρίου», όπου έχουν σε παγκόσμιο επίπεδο την τιμητική τους. Και αυτό στο Δήμο Πέλλας το αποδεικνύουμε περίτρανα στην πράξη.

Κώστας Μπαλτζίδης
Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια: