Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Και οι περαστικοί στον εισαγγελέα

Kατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα έχουν απαγγελθεί στους 19 διαδηλωτές που συνελήφθησαν λίγο μετά τη λήξη της πορείας μνήμης για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, έξω από την κατειλημμένη ΓΣΕΕ. Οπως καταγγέλλεται από τους συλληφθέντες και από αυτόπτες μάρτυρες, οι συλλήψεις έγιναν στον σωρό, σε διαδηλωτές που απλώς βρίσκονταν κοντά στην περιοχή και σε ανθρώπους που προσπαθούσαν να προσεγγίσουν τα σπίτια τους.
Βαριές κατηγορίες
Ως αφορμή για τις αθρόες συλλήψεις στάθηκε ο ξυλοδαρμός ασφαλίτη από διαδηλωτές, που τον είχαν εντοπίσει λίγη ώρα νωρίτερα στην πλατεία Αιγύπτου. Οι κατηγορίες που βαραίνουν τους συλληφθέντες περιλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- διακεκριμένη διατάραξη κοινής ειρήνης, ληστεία (βάσει ισχυρισμών του ασφαλίτη ότι λείπουν 80 ευρώ από το πορτοφόλι του), επικίνδυνη σωματική βλάβη και αντίσταση κατά της αρχής, ενώ -με την εφαρμογή του «κουκουλονόμου»- όλες αυτές οι κατηγορίες έχουν μετατραπεί σε κακουργήματα. Οι συλληφθέντες περνούν σήμερα το πρωί από ανακριτή, ο οποίος θα εξατομικεύσει τις κατηγορίες, και από εισαγγελέα.
«Οργιο αυθαιρεσίας»
Στο συμβάν αυτό συνελήφθη και το μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και υπάλληλος του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ηλίας Τσόπελας, ο οποίος, μετά το τέλος της πορείας, απλώς έτυχε να περνά κοντά από την κατάληψη της ΓΣΕΕ, την ώρα που η Αστυνομία είχε ξεχυθεί στην περιοχή και συνελάμβανε όποιον βρισκόταν στο διάβα της. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κακουργηματική δίωξη σε βάρος δημοσίου υπαλλήλου θέτει τον κατηγορούμενο σε καθεστώς αργίας, δηλαδή αποκλείεται από την εργασία του έως ότου αθωωθεί, διαδικασία που με τους γνωστούς ρυθμούς της ελληνικής Δικαιοσύνης μπορεί να διαρκέσει έως και αρκετά χρόνια.
Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει «το όργιο αστυνομικής αυθαιρεσίας στο οποίο επιδόθηκαν οι δυνάμεις καταστολής το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2014» και «την εντελώς αναίτια σύλληψη του συναδέλφου μας στο ΥΠΠΟΑ και μέλους του Συλλόγου μας Ηλία Τσόπελα, που συνελήφθη χωρίς καμία απολύτως αφορμή και χωρίς να έχει εμπλακεί σε καμία έκνομη πράξη, μετά την ολοκλήρωση της πορείας σε μνήμη της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στην οποία συμμετείχε ανταποκρινόμενος και στο κάλεσμα του Συλλόγου μας».
Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του ΥΠΠΟΑ προκηρύσσει στάση εργασίας σήμερα, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τη λήξη του ωραρίου και καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων στις 12.30. Ο πρόεδρος του ΥΠΠΟΑ, Στάθης Γκότσης, καταγγέλλει στην «Εφ.Συν.» «τις αναίτιες και καταχρηστικές συλλήψεις σε βάρος διαδηλωτών που τείνουν να ποινικοποιήσουν το συνέρχεσθαι και κάθε δημοκρατικό δικαίωμα στις συγκεντρώσεις». Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την ανυπόστατη ποινική δίωξη σε βάρος συναδέλφου έχει εκδώσει και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: