Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Ενημέρωση για την φλεβική θρόμβωση

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου στο Δήμο Πέλλας, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Φλεβική Θρόμβωση: όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε» με τη συνδιοργάνωση του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) με την ευγενική χορηγία της εταιρείας LEO Pharma Ελλάς.
Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο κος Νικόλαος Σκορδής, Πρόεδρος ΚΕΚΑΠΠΑ Δήμου Πέλλας, ενώ παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Πέλλας, κος Γρηγόρης Στάμκος. Επίσης, παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Αθανάσιος Επιτροπάκης και Χρήστος Σοφίας, ο Πρόεδρος ΔΕΥΑΠ κος Παναγιώτης Κερασόπουλος, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών κος Αθανάσιος Ξυνίδης, ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας «Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ» κος Κωνσταντίνος Κάμτσης και πλήθος Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων.
Κατά την πρώτη ομιλία της ημερίδας, ο κος Δημήτρης Παπαδημητρίου, Αγγειοχειρουργός – Ενδαγγειοχειρουργός, Στρατιωτικός Ιατρός, Επιμελητής Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, 424 Γ.Σ.Ν. Θεσσαλονίκης, Επισκέπτης Αγγειοχειρουργός και Διαρκής Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημιακής Κλινικής Καρδιάς και Αγγείων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ζυρίχης, ανέλυσε με τρόπο απλό και κατανοητό για το κοινό, τη φυσιολογία του φλεβικού συστήματος, τη συμπτωματολογία, τους τρόπους διάγνωσης, τους παράγοντες κινδύνου, καθώς και όλα τα νεότερα δεδομένα στην αντιμετώπιση και θεραπεία της Φλεβικής Θρόμβωσης. Σημαντικό επίσης σκέλος της ομιλίας ήταν οι πολύτιμες συμβουλές καθημερινής πρακτικής για την αποφυγή της φλεβικής θρόμβωσης, όπως η άσκηση (π.χ. περπάτημα, κολύμπι, ποδήλατο), η αποφυγή μεγάλων και πολύωρων ταξιδιών με αυτοκίνητο χωρίς στάση, η κατανάλωση πολλών υγρών, η χρήση ελαστικού καλσόν και η ανύψωση των ποδιών.
Στη συνέχεια, ο κος Ιωάννης Κακουλίδης, Παθολόγος – Ογκολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Γιαννιτσών, εστιάζοντας στους ασθενείς με καρκίνο, παρουσίασε σημαντικά ιστορικά και στατιστικά στοιχεία για την παρουσία της φλεβοθρόμβωσης στην κατηγορία των ασθενών αυτών. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το 20% όλων των νέων φλεβικών θρομβοεμβολικών επεισοδίων σχετίζονται με υποκείμενο καρκίνο. Επίσης, ο σχετικός κίνδυνος εμφάνισης θρομβοεμβολικής νόσου είναι τετραπλάσιος μεταξύ των ασθενών με ενεργό κακοήθεια συγκριτικά με το γενικό πληθυσμό, ενώ καθίσταται έως και εξαπλάσιος μεταξύ όσων λαμβάνουν χημειοθεραπεία. Τέλος, ο κος Κακουλίδης, παρουσίασε τις πρακτικές και μεθόδους αντιμετώπισης των ασθενών αυτής της κατηγορίας, σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις από το κοινό, όπου δόθηκαν χρήσιμες συμβουλές πρόληψης από τη θρομβοεμβολική νόσο και τονίστηκε η σημασία της έγκαιρης προσφυγής στον ειδικό ιατρό για την παροχή βοήθειας.





Δεν υπάρχουν σχόλια: