Την παράταση του μνημονιακού προγράμματος στην Ελλάδα αποφάσισαν ευρωπαίοι αξιωματούχοι στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, όπως αναφέρει με δημοσίευμά του το γερμανικό περιοδικό «DerSpiegel».
Σύμφωνα με το DerSpiegel, ανώτεροι αξιωματούχοι από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης συμφωνήσαν την περασμένη Πέμπτη στο EuroWorkingGroup ένα τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα.
Στο EuroWorkingGroup μετείχαν εκ μέρους της Ελλάδας ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος και ο πρωθυπουργικός σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου.
Το Spiegel αναφέρει πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης διαθέτει δύο εργαλεία προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας, από τα οποία η Ελλάδα θα κάνει χρήση εκείνου που προβλέπει αυστηρότερους όρους και ελέγχους (Enhanced Conditions Credit Line -ECCL).
Βάσει των αποφάσεων που ελήφθησαν θα τεθούν στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο της λεγόμενης προληπτικής χρηματοδοτικής βοήθειας περίπου 10 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.
Ο ESM δεν θα χρειασθεί να κινητοποιήσει επιπλέον χρήματα για τον σκοπό αυτό, καθώς θα ανακατανεμηθούν τα ποσά από το δεύτερο πακέτο βοήθειας, τα οποία προβλεπόταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά τελικώς δεν χρειάστηκαν.

Πηγή: avgi.gr