Δίμηνη παράταση συμφώνησε να ζητήσει η κυβέρνηση από τους δανειστές, με παράλληλη επιτάχυνση των διαδικασιών για το Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφύγει την εξάμηνη ή ετήσια παράταση για την οποία πίεζε η τρόικα και να προχωρήσει στην αναζήτηση των 180 χωρίς να έχει υπογράψει τα επώδυνα μέτρα που συνοδεύουν τη νέα συμφωνία.
Σε δηλώσεις τους, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί, ανέφεραν ότι οι υπηρεσίες της τρόικας σήμερα το βράδυ θα ετοιμάσουν μία ενδιάμεση έκθεση με την οποία θα περιγράφουν σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και στη συνέχεια, αύριο, η ελληνική πλευρά θα καταθέσει επισήμως το αίτημα για την παράταση των δύο μηνών, το οποίο στη συνέχεια θα στααλεί στα κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης, προκειμένου να λάβει και τυπική έγκριση.
Επιπλέον, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι εφικτό να συμβεί μέσα σε δύο μήνες. Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα εκταμιευθεί και η τελευταία δόση προς την Ελλάδα ύψους 1,8 δισεκ. Ευρώ.-
Στο μεταξύ, πηγές του υπουργείου Οικονομικών από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για επιστροφή αύριο Τρίτη του κλιμακίου της τρόικας, εξέλιξη που επιβεβαίωσε αργότερα ο επίτροπος Μοσκοβισί.
Πληροφορίες που δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμη από το ΔΝΤ, αναφέρουν ότι το κλιμάκιο της τρόικας θα βρίσκεται στην Αθήνα από τις 9 μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν διευκρινίζεται αν η αποστολή θα έχει τη μορφή "τεχνικού κλιμακίου", τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ή θα πρόκειται για "ολοκληρωμένη αποστολή".

Πηγή: avgi.gr