Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Η βαθμολογία της Α1 ερασιτεχνικής - «Μέσα» πάμε καλά...

Όπως έχω προαναφέρει δεν ανεβάζω συχνά την βαθμολογία, γιατί την θεωρώ παραπλανητική με όσα έχουν συμβεί φέτος από την αρχή του πρωταθλήματος και την απόσυρση ΠΑΟΚ και Ελπίδας. Σήμερα κάνω μια εξαίρεση, για να πω με δυο λόγια την υποκειμενική άποψη μου για τις ομάδες της Α1 και με όσα έχω παρακολουθήσει μέχρι στιγμής απ' αυτές.
Η ομάδα μας μετά και το πέρας της 16ης αγωνιστικής, καταλαμβάνει μια αρκετά ικανοποιητική θέση στον βαθμολογικό πίνακα, έστω κι αν δεν είναι αυτή που πιστεύω ότι μπορούμε πραγματικά. Πιστεύω ότι όλα εξαρτώνται από μας, ώστε αυτή η θέση να βελτιωθεί μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος, παρά να υποβαθμισθεί. 
Στην κορυφή σταθερά ο Αλμωπός, απόλυτα δίκαια όπως συνομολογούν «συγγενείς», φίλοι και «εχθροί» που έχουν παρακολουθήσει επισταμένως την πορεία και την ποιότητα των ομάδων που διεκδικούν το πρωτάθλημα. Φέτος δείχνει ότι έχει όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις την αναβάθμισή του στην Γ' εθνική. Και το πρόγραμμα με μια πρόχειρη ματιά, Αλμωπό «βγάζει» πρωταθλητή. Ας του το ευχηθούμε, γιατί μπορεί αυτά τα «μεγάλα ονόματα» να προσδίδουν αίγλη και να κοσμούν το πρωτάθλημα της Α1, όμως η πραγματική θέση τους είναι ψηλότερα. Αυτό μόνο καλά θα επιφέρει συνολικά στο ποδόσφαιρο του νομού μας, που δικαίως είναι πλήρως απαξιωμένο και υποβαθμισμένο πανελληνίως τα τελευταία χρόνια.
Καλή και ποιοτική ομάδα και η Κρύα Βρύση, όμως δεν έχει αποδείξει ότι είναι η καλύτερη. Απλά είναι μία ομάδα, πιο ανταγωνιστική από τις υπόλοιπες στο κυνήγι του Αλμωπού. Εδεσσαϊκός και Άσπρο ένα επίπεδο πιο κάτω από τις δύο, όμας σίγουρα παραπάνω από τις υπόλοιπες. Ειδκότερα για το Άσπρο, το ξεφούσκωμα ήρθε πολύ πιο γρήγορα απ' ότι αναμενόταν... 
Ο Εθνικός αξιόλογη ομάδα αλλά με χαμηλό «ταβάνι» και θα θεωρηθεί επίτευμα το πλασάρισμα στην 4άδα. 
Μάνδαλο, Πέλλα και Εξαπλάτανος περίπου στο ίδιο καζάνι με τα υπέρ και τα κατά τους η καθεμία. Κάθε θέση ψηλότερα από την 6η γι' ευτές, θα αποτελέσει υπέρβαση τηρουμένων των αναλογιών και των συνθηκών σε όλη την διάρκεια της φετινής αγωνιστικής περιόδου. Για την Πέλλα θα αναφέρω κάποια στοιχεία στο τέλος, μερικά από τα οποία είναι και οφθαλμοφανή, σε μια προσπάθεια «ακτινογραφίας» της.
Άψαλος και Ριζό θεωρώ ότι έχουν ελάχιστες διαφορές και θα γίνει μεταξύ τους μάχη μέχρι τέλους για το καλύτερο πλασάρισμα. 
Η Νέα Πέλλα που είναι και ο προσεχής αντίπαλός μας, μάλλον βρίσκεται δικαιωματικά εκεί που βρίσκεται. Το παραπάνω φαίνεται πολύ δύσκολο, το παρακάτω «αυτοκτονία».
Οι Γαλατάδες με την μεταγραφική ενίσχυση του Γενάρη, φαίνεται ότι θα το παλέψουν, αλλά δεν φθάνουν μόνο οι καλές κατά καιρούς εμφανίσεις, χρειάζεται και βαθμολογική συγκομιδή.
Ο περσινός κυπελλούχος Ορφέας φέτος βρίσκεται σε μεγάλη παρακμή και φαντάζει ίσως η μοναδική ομάδα που έχει πρόωρα «καπαρώσει» θέση για την Α' ερασιτεχνική. 
Δεν ξέρω πόσο και τι μπορεί να αλλάξει στις ομάδες για να δούμε κάτι διαφορετικό, αλλά στις ποδοσφαιρικές εκτιμήσεις και προβλέψεις, πάντα πρέπει να κρατάς μικρό «καλάθι» για να μην εκτεθείς....
Επανέχρομαι στην Πέλλα που με μια πρώτη ματιά, διακρίνεις ότι έχει έδρα και επίθεση 4άδας και εξόδους και άμυνα υποβιβασμού! Κάτι ο κακός αρχικός σχεδιασμός, κάτι οι προσωρινές εσωτερικές αναταράξεις, κάτι η έλλειψη διάρκειας, κάτι το νεαρό της ηλικίας και τέλος κάτι η έλλειψη σκοπιμότητας, η παθητικότητα και η αφέλεια εκτός έδρας, έφεραν τα ευδιάκριτα αποτελέσματα που όλοι βλέπουμε αποτυπωμένα στον βαθμολογικό πίνακα. Δεν θα μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες γιατί όλοι προπονητές είμαστε στην κερκίδα, αλλά είμαι από τους λίγους ίσως που πιστεύω, ότι αυτή η ομάδα έχει και παρόν και μέλλον. Χρειάζεται προσοχή, μεθοδικότητα και επιλεκτικές κινήσεις. Επίσης πιστεύω ότι μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο στην κατηγορία, ακόμα και τον «αχτύπητο» όπως δείχνει μέχρι τώρα Αλμωπό. Όμως η ομάδα έχει διοίκηση, έχει προπονητή κι από παιχνίδι σε παιχνίδι όλοι γίνονται πιστεύω σοφότεροι όσον αφορά τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματά της. Θεωρώ τέλος, ότι όλες οι φετινές μεταγραφές είναι καλοί ποδοσφαιριστές, είναι μέσα στη «χημεία» αυτής της ομάδας που περνά την μεταβατική φάση της και μπορούν να της δώσουν πολύ περισσότερα στην συνέχεια. Η αχίλλειος πτέρνα της, είναι στην εμπειρία, αλλά αυτή αν δεν αγοράζεται, χτίζεται και φέτος τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα σε απόδοση και αποτελέσματα, έδωσαν πολύτιμα μαθήματα ....


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ωραιότατος ο σχολιασμός για το πρωτάθλημα τής Α1.Το μόνο που δεν γνωρίζουμε είναι πόσες ομάδες πέφτουν αν υποβιβαστεί η Αναγέννηση.