Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ 450.000 μικρές επιχειρήσεις

Ποια είναι πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του νέου καθεστώτος-Τι θα ισχύσει για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκια». Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ έχουν πλέον περίπου από 450.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο αυτό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου δηλώσεις μεταβολής στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων ΔΟΥ. Εφόσον υποχρεούνται να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, δηλαδή τιμολόγια και αποδείξεις, δεν θα πάψουν να υπάγονται στην υποχρέωση αυτή. Ωστόσο, σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».
Η διάταξη με την οποία προβλέπεται η προαιρετική απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 10.000 ευρώ είναι το άρθρο 251 του ν. 4281/2014, που ψηφίστηκε από τη Βουλή τον Αύγουστο του περασμένου έτους.
Πρόκειται ουσιαστικά για μια διάταξη η οποία προστέθηκε ως τροπολογία στο αρχικό σχέδιο του νόμου αυτού, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στη Βουλή και κατόπιν διαπραγμάτευσης του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με την τρόικα, η οποία πίεζε τότε ώστε το όριο απαλλαγής να είναι υψηλότερο και να φθάνει τις 20.000-25.000 ευρώ!
Η υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ για μια μικρή επιχείρηση έχει τα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματά της. Συνεπάγεται σαφή μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών της υποχρεώσεων, ταυτόχρονα όμως οδηγεί και σε απώλεια της δυνατότητας είσπραξης επιστροφών ΦΠΑ για τα έξοδα τα οποία πραγματοποιεί η επιχείρηση.
Απαλλαγή από το καθεστώς ΦΠΑ για έναν επιχειρηματία που το 2014 είχε ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ σημαίνει, πιο συγκεκριμένα, ότι ο επιχειρηματίας αυτός παύει από φέτος να έχει την υποχρέωση να χρεώνει ΦΠΑ 13% ή 23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδει για τα προϊόντα που πωλεί ή τις υπηρεσίες που παρέχει και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται κι από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο. Ετσι, γλιτώνει από την υποχρέωση διεκπεραίωσης πολλών γραφειοκρατικών υποχρεώσεων, όπως η τακτική σύνταξη και υποβολή περιοδικών δηλώσεων, ενώ παράλληλα δεν θα απαιτείται πλέον να καταβάλλει αμοιβές σε λογιστές για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του ΦΠΑ.
Ωστόσο, ο επιχειρηματίας που θα ενταχθεί στο νέο αυτό γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ δεν δικαιούται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ που πληρώνει για τις δαπάνες του και ως εκ τούτου χάνει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ στην περίπτωση που τα έξοδά του είναι περισσότερα από τα έσοδά του.
Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ την έχουν, εξάλλου, και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τη διάταξη του άρθρου 251 του ν. 4281/2014:
-Από το γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
-Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.
-Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.
Ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων γλιτώνουν τις ταμειακές μηχανές
 Εν τω μεταξύ, με απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαΐδου (ΠΟΛ 1002/2014), δεκάδες κατηγορίες επιτηδευματιών απαλλάσσονται από την υποχρέωση χρήσης φορολογικών ταμειακών μηχανών ή φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών για το έτος 2015.
Πρόκειται για τις ακόλουθες 12 γενικές κατηγορίες (καθεμία περιέχει περισσότερες δραστηριότητες), οι οποίες είναι οι ακόλουθες:
1. Ο εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.
2. Ο εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης,
3. Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ.
4. Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του ΕΟΤ.
5. Οι ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτεχνικού, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου, λογοπαιδικού, διαιτολόγου, διατροφολόγου και εργοθεραπευτή.
6. Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών.
7. Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων).
8. Οι διατηρούντες κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο τελετών, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας.
9. Η επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού Τύπου για την είσπραξη συνδρομών, ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών, η επιχείρηση μεταφοράς αγαθών.
10. Το Δημόσιο, οι Δήμοι και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τα στοιχεία που εκδίδουν.
11. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τα τραπεζικά - πιστωτικά Ιδρύματα και τα ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., για τις λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που διενεργούν.
12. Ο εκμεταλλευτής διοδίων για τα παραστατικά διέλευσης των οχημάτων και ο εκμεταλλευτής τουριστικού - ταξιδιωτικού γραφείου.
Ειδικά για τις κατηγορίες των επιτηδευματιών της περίπτωσης 1 καθώς και των περιπτώσεων 5 έως και 9, η απαλλαγή από την υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών ισχύει με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη. Επίσης, οι επιχειρήσεις της περίπτωσης 2 εμπίπτουν στην ανωτέρω απαλλαγή με την προϋπόθεση ότι αναγράφουν στις εκδιδόμενες αποδείξεις τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος του πελάτη.
Οσοι από τους παραπάνω υπόχρεους, εκτός από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα για την οποία τους παρέχεται η δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, διατηρούν μόνιμη επαγγελματική εγκατάσταση (κατάστημα), από την οποία πωλούν λιανικώς αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, που πωλούν ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά είδη) ή ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάρχει υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικού μηχανισμού (π.χ. ράπτης ή ράπτρια που πωλεί και έτοιμα ενδύματα ή εσώρουχα κ.λπ.), υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, τουλάχιστον για τη δραστηριότητά τους αυτή, με τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού.

Γιάννης Παλαιτσάκης 
Πηγή: e-typos.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: