Επανέκαμψαν με νέες... οδηγίες προς Έλληνες ψηφοφόρους η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σημαίνοντας το τέλος του διαλείμματος "ουδετερότητας". Στον αντίποδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, καλεί την Ε.Ε. να διαπραγματευθεί με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για αναδιάρθρωση του χρέους και για παράταση του τρέχοντος προγράμματος.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σε συνέντευξή της στους Irish Times, ερωτηθείσα για τη σκοπιμότητα μιας διάσκεψης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, δηλώνει ότι "οι συλλογικές προσπάθειες είναι ευπρόσδεκτες, αλλά ένα χρέος είναι χρέος και αυτό αποτελεί συμβόλαιο".
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο "φίλος Γιούνκερ" παρεμβαίνει απροκάλυπτα στην ελληνική εσωτερική σκηνή, δηλώνοντας στο Reuters ότι όποια νέα ελληνική κυβέρνηση προκύψει θα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις των προκατόχων της και να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις".
Ενδεικτικό είναι το σχόλιο του Reuters ότι οι δηλώσεις Γιούνκερ αποτελούν "σαφή προειδοποίηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παγιώνει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις λίγες ημέρες πριν τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου".
Στον αντίποδα, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, τάσσεται υπέρ της αναδιάρθρωσης του χρέους – μέσα από διαπραγμάτευση -, αποκλείει ένα Grexit και ζητά σεβασμό στη Δημοκρατία επικρίνοντας τις παρεμβάσεις διεθνών παραγόντων στην προεκλογική περίοδο στην Ελλάδα.
"Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι απόλυτα δίκαιο και θεμιτό να γίνουν συζητήσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της νέας ελληνικής κυβέρνησης" δηλώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times από το Τόκιο όπου βρίσκεται και τάσσεται υπέρ της διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση του χρέους και για παράταση του τρέχοντος προγράμματος.
Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για "τεταμένη κατάσταση στους εταίρους της ευρωζώνης, σχετικά με τον τρόπο αντίδρασής τους σε μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ".
Γίνεται μάλιστα αναφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Φινλανδού πρωθυπουργού Άλεξ Στουμπ και του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε, οι οποίοι αρνούνται την διαγραφή του ελληνικού χρέους.
Απαντώντας στις τοποθετήσεις αυτές, ο Μισέλ Σαπέν ξεκαθαρίζει ότι "το μόνο λογικό είναι να σέβεσαι τη δημοκρατία σε άλλες χώρες και να σέβεσαι τη δημοκρατία και στη δική σου χώρα", ενώ απορρίπτει κάθε προοπτική εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Πηγή: avgi.gr