Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2015

"Κούρεμα" του ελληνικού χρέους στο μισό προτείνει οικονομολόγος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας

Tη μείωση κατά 50% του δημόσιου χρέους της Ελλάδας πρότεινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης ο Γερμανός οικονομολόγος Μαρσέλ Φράτσερ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή τηλεόραση, προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση και δίνοντας μια πρόγευση μιας συζήτησης, που μοιάζει πλέον αναπόφευκτη και για το Βερολίνο. Ο Βερολινέζος οικονομολόγος είναι επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Ερευνας και φυσικά καθόλου τυχαίος, αφού μεταξύ των άλλων ανήκει στον κύκλο των συμβούλων της γερμανικής κυβέρνησης.
Πρέπει να ξεκινήσουμε μια συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους» υποστήριξε ο κύριος Φράτσερ, όπως αναφέρει και στην ηλεκτρονική του έκδοση το περιοδικό «Spiegel». Προϋπόθεση για αυτό είναι η Ελλάδα να δείξει διάθεση για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι «120 δις. ευρώ θα πρέπει να διαγραφούν οριστικά».
Από αυτά, τα 40 με 50 δισεκατομμύρια θα επιβαρύνουν την Γερμανία, ένα ποσό πάντως που η οικονομία της μπορεί κατά την γνώμη του κ. Φράτσερ να αντέξει. Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής ενός από τα πιο αξιόπιστα οικονομικά ινστιτούτα της χώρας είναι πλέον προφανές σε όλους ότι το χρέος της Ελλάδας στην σημερινή μορφή του δεν είναι βιώσιμο. Όπως προσθέτει ωστόσο το «Spiegel» μια διαγραφή χρέους δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, με βάση και την διατυπωμένη μέχρι τώρα σχετική άρνηση της ΕΚΤ.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: