Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Ολάντ: Χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα πλήρωσαν ακριβά την παραμονή τους στο ευρώ

Το τέλος στη λιτότητα και η στροφή στην ανάπτυξη είναι η ευρωπαϊκή λύση σύμφωνα με το Γάλλο πρόεδρο, που αν και τόνισε ότι η Ευρώπη έχει κανόνες, συμπλήρωσε πως πρέπει να είναι και ευέλικτη.
Ο Φρανσουά Ολάντ παρέδωσε το πρωί της Δευτέρας εφ' όλης της ύλης συνέντευξη, για όσα έχουν γίνει, αλλά και όσα προτίθεται να κάνει ως Πρόεδρος της Γαλλίας μέσα στο 2015. Από τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων στο τηλεοπτικό σταθμό France Intern δεν μπορούσε φυσικά να λείπει και η χώρα μας, αλλά και οι άλλες χώρες που βρέθηκαν στο μάτι του κυκλώνα της κρίσης της ευρωζώνης.
"Χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα πλήρωσαν ακριβά την παραμονή τους στο ευρώ, εξ' ου και η άνοδος δυνάμεων της αριστεράς εκεί, κάποιες φορές ριζοσπαστικών" σημείωσε ο Ολάντ, παραμένοντας ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του και μην αφήνοντας κανένα περιθώριο "σεναρίου GREXIT". "Όποια κι αν είναι η απόφαση [εννοεί στις εκλογές] η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει στη λιτότητα. Η Γαλλία έδωσε προτεραιότητα στην ανάπτυξη, κάτι που δεν έρχεται σε αντίθεση με τη μείωση του δημόσιου χρέους" σημείωσε δείχνοντας μια διαφορετική άποψη από τη σκληρή γραμμή Βερολίνου, χωρίς αυτή πάντως να επιβεβαιώνεται στην πράξη σε καμία από τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις της Γαλλίας το τελευταίο διάστημα. 
Ο Φρανσουά Ολάντ όμως αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει προκαλέσει έντονη αντιπαράθεση στην Ελλάδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ό, τι αφορά στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης και το αν θα πρέπει να τις τηρήσει και μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. "Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως η Ευρώπη συνιστά επίσης και κανόνες που πρέπει να σεβαστούμε... πάντα όντας ευέλικτοι" ανέφερε, τηρώντας ουσιαστικά ίσες αποστάσεις.
Πηγαίνοντας το θέμα ένα βήμα παραπέρα, ο Ολάντ σε αντίθεση με τις διαρροές Βερολίνου για πιθανή έξοδο της χώρας απότ η ζώνη του ευρώ,  δήλωσε πως η Ελλάδα είναι "ελεύθερη" να αποφασίσει "κυριαρχικά για τις κυβερνήσεις της" και άρα "είναι δική της απόφαση" αν θα μείνει ή όχι. Τέλος, ο Γάλλος Πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή για να "συζητήσουν για το μέλλον της Ευρώπης".

Λευτέρης Σαββίδης
Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: