Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

Τα τέσσερα μυθεύματα του Σαμαρά για την οικονομία

Το όλο σχέδιο εξαπάτησης των ψηφοφόρων που έχει εκπονήσει στο κεφάλαιο "οικονομία" η συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου και βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, περιλαμβάνει τέσσερα βασικά σημεία:
1. Τρομοκράτηση κοινής γνώμης για ύφεση και "bank run".
2. Αόριστες υποσχέσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις.
3. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ.
4. Δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος.
Και τα τέσσερα όμως αυτά σημεία είναι "μαγική εικόνα", που παραμένει στη σφαίρα της επικοινωνιακής εξαπάτησης, και ειδικότερα:
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δημοσιοποίησε εκτέλεση ενός "μαγειρεμένου" πρωτογενούς πλεονάσματος 3,7 δισ. ευρώ, το οποίο όμως απέχει παρασάγγας από την οικτρή δημοσιονομική πραγματικότητα των μνημονιακών πολιτικών. Το οικονομικό επιτελείο της απερχόμενης συγκυβέρνησης εμφάνισε αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα με περικοπές κονδυλίων κεντρικής διοίκησης 4,4 δισ. ευρώ από ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία, που ουσιαστικά, καθώς η μνημονιακή συγκυβέρνηση δεσμεύθηκε για συνέχιση της πολιτικής που ασκήθηκε ώστε να επιτευχθούν ιλιγγιώδη ποσά πρωτογενών πλεονασμάτων όπως απαιτούν ΔΝΤ, ΕΚΤ, Ε.Ε., προοιωνίζονται για τα επόμενα χρόνια επώδυνες περικοπές συντάξεων και ακόμη δραματικότερη υποβάθμιση του τομέα Υγείας. Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών έχει "παγώσει" επιστροφές φόρων 731 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν για τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς την ακόλουθη εικόνα:
  • «Τσεκούρι» 6,4 δισ. ευρώ (6.380 εκατ. ευρώ) έπεσε στις δαπάνες της κεντρικής διοίκησης. Μειώθηκαν από 55.458 εκατ. ευρώ σε 49.072 εκατ. ευρώ.
Από τις δαπάνες αυτές, οι αμοιβές προσωπικού (μισθοί και ασφαλιστικές εισφορές) μειώθηκαν από 8.348 εκατ. ευρώ σε 8.199 εκατ. ευρώ.
  • Οι καταβληθείσες τρέχουσες μεταβιβάσεις προς ταμεία κοινωνικής ασφάλισης περικόπηκαν από 14.806 εκατ. ευρώ σε 11.513 εκατ. ευρώ.
  • Οι μεταβιβάσεις προς νοσοκομεία περικόπηκαν από 4.738 εκατ. ευρώ σε 3.600 εκατ. ευρώ.
  • Οι μεταβιβάσεις προς Τοπική Αυτοδιοίκηση μειώθηκαν από 3.671 εκατ. ευρώ σε 3.088 εκατ. ευρώ. Στο μεταξύ, σε 4.535 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στο τέλος Νοεμβρίου το συνολικό ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών υπουργείων, ασφαλιστικών ταμείων, ΟΤΑ και νοσοκομείων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, στο τέλος Νοεμβρίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη της γενικής κυβέρνησης διαμορφώθηκαν στα 3.804 εκατ. ευρώ και εάν στις οφειλές αυτές προστεθούν και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ύψους 731 εκατ. ευρώ, τότε τα συνολικά «φέσια» του Δημοσίου ανήλθαν σε 4.535 εκατ. ευρώ στο τέλος Νοεμβρίου.
Αναφορικά με τις μειώσεις φόρων που προανήγγειλε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, τα e-mail Χαρδούβελη και δανειστών προβλέπουν τα αντίθετα και μεταξύ άλλων:
  • Ανατιμήσεις έως 18% σε τρόφιμα, ρεύμα, φάρμακα, εισιτήρια, βιβλία, εφημερίδες, κ.λπ. λόγω αύξησης συντελεστών ΦΠΑ.
  • Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30%.
  • Αύξηση φόρων σε καπνό και αλκοόλ.
  • Επιβολή τελών υγειονομικής περίθαλψης μεταναστών.
Όσον αφορά δε στην περιβόητη μείωση/κατάργηση ΕΝΦΙΑ, ο πρωθυπουργός ήταν σαφής: θα καταργηθεί μεν ως φόρος που αποδίδεται στο Δημόσιο, θα παραμείνει ωστόσο ως αποδιδόμενος στους ΟΤΑ (θα αναπληρώνει δηλαδή κονδύλια που ήδη απέδιδε ο προϋπολογισμός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά δεν θα μπορεί να συνεχίσει να τα χορηγεί λόγω των μνημονιακών υποχρεώσεων για εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα).
Αναφορικά με την τρομοκράτηση της κοινής γνώμης, ενδεικτική ήταν η προσπάθεια του υπουργού Οικονομικών να συνδέσει την εκλογική ήττα της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου και τον τερματισμό της εφαρμογής των Μνημονίων με το φαινόμενο της μείωσης των καταθέσεων στις τράπεζες κατά 3 δισ. ευρώ τους τελευταίους δύο μήνες. Μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, ισχυρίστηκε ότι "η αβεβαιότητα γύρω από τις εκλογές που θα γίνουν στο τέλος του μήνα, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ -που δεν υποστηρίζει τη σκληρή λιτότητα- προηγείται στις δημοσκοπήσεις της κοινής γνώμης, έχουν αναζωπυρώσει τους φόβους, με συνέπεια περίπου 3 δισ. ευρώ καταθέσεων να έχουν αποτραβηχτεί από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τους τελευταίους δύο μήνες".

Του ΘΑΝΟΥ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ 
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: