Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

Αύξηση φόρων σε πλούσιους για στήριξη της μεσαίας τάξης

ΠΑΚΕΤΟ ΜΕΤΡΩΝ ΑΠΟ ΟΜΠΑΜΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΡΕΠΟΥΜΠΛΙΚΑΝΩΝ
Με σχέδιο αύξησης της φορολογίας στο 1% των πιο πλούσιων νοικοκυριών, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανοίγει νέο μέτωπο αντιπαράθεσης με τους Ρεπουμπλικάνους και ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να αναχαιτίσει τον μαρασμό της μεσαίας τάξης, μία από τις κυριότερες προεκλογικές του υποσχέσεις.
Το σχέδιό του, που θα το παρουσιάσει την Τρίτη στη διάρκεια του καθιερωμένου ετήσιου διαγγέλματος προς τους Αμερικανούς (State of the Union), περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα φορολογικών αλλαγών με στόχο να αντλήσει 320 δισ. δολάρια σε μία δεκαετία από τους πλούσιους και τις τράπεζες και να συμβάλει στη χρηματοδότηση μιας σειράς κοινωνικών παροχών.
Μεταξύ αυτών που θα εξαγγείλει ο Αμερικανός πρόεδρος είναι η αύξηση του υψηλότερου συντελεστή φορολόγησης των κεφαλαιακών κερδών και των μερισμάτων στο 28% (από 23,8% σήμερα και 15% όταν ανέλαβε το 2009).
Προβλέπεται επίσης η επιβολή εισφοράς σε εταιρείες του χρηματοπιστωτικού κλάδου με περιουσιακά στοιχεία άνω των 50 δισ. δολαρίων, προκειμένου να καταστήσει πιο δύσκολες τις επενδύσεις με μεγάλο ρίσκο.
Ακόμα προτείνεται η κατάργηση «του μεγαλύτερου, ίσως, φορολογικού «παραθύρου» του φορολογικού κώδικα για τους ιδιώτες», το οποίο αφορά τη φορολόγηση των εισοδημάτων από κεφάλαια. Το εν λόγω «παραθυράκι» επιτρέπει αυτήν τη στιγμή να μην καταβάλλεται καθόλου ή να καταβάλλεται ελάχιστος φόρος για τις υπεραξίες που πραγματοποιούνται από κληρονομημένα ενεργητικά.
Η κατάργηση της σχετικής διάταξης θα έπληττε σχεδόν αποκλειστικά το 1% των πιο πλούσιων φορολογουμένων και το 80% της προσπάθειας θα αφορούσε το 0,1% των πιο εύπορων, δηλαδή αυτούς των οποίων τα εισοδήματα υπερβαίνουν τα δύο εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο.
Οι «400 πιο πλούσιοι φορολογούμενοι πλήρωσαν κατά μέσο όρο 17% φόρο το 2012, λιγότερο απ' ό,τι οι οικογένειες της μεσαίας τάξης», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Λευκός Οίκος.
Δανεισμός
Αναφορικά με τις τράπεζες και τις χρηματοοικονομικές εταιρείες με ενεργητικό άνω των 50 δισ. (περί τις 100) εισηγείται την επιβολή εισφοράς 0,07% επί των υποχρεώσεων προκειμένου να καταστήσει ακριβότερο τον άκρατο δανεισμό. Κάτι ανάλογο είχε επιχειρήσει και το 2010, χωρίς όμως να καταφέρει να το «περάσει» και να γίνει νόμος.
Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, ο Ομπάμα σχεδιάζει την παροχή επιπλέον φορολογικών απαλλαγών σε νοικοκυριά που εργάζονται και οι δύο σύζυγοι και επιπλέον φοροελαφρύνσεων για τη φροντίδα των παιδιών.
Επίσης, αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για τον τριπλασιασμό του επιδόματος πρόνοιας για παιδιά κάτω των 5 ετών (θα φτάσει στα 3.000 δολάρια και θα αφορά περίπου 5,1 εκατ. οικογένειες) και τη χορήγηση επιδόματος 2.500 δολαρίων ετησίως σε σπουδαστές για να ολοκληρώσουν το κολέγιο (θα ωφεληθούν 8,5 εκατ. νοικοκυριά).
Το φορολογικό σχέδιο Ομπάμα προκάλεσε πριν καν παρουσιαστεί τις αντιδράσεις των Ρεπουμπλικανών, ενδεικτικές των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος στο εχθρικό περιβάλλον του Kογκρέσου, που ελέγχεται πλήρως από τους συντηρητικούς. «Ο πρόεδρος πρέπει να σταματήσει να ακούει τους φιλελεύθερους συμμάχους του, που θέλουν να αυξήσουν πάση θυσία τους φόρους και να αρχίσει να συνεργάζεται με το Κογκρέσο για τη βελτίωση του προβληματικού φορολογικού κώδικα», επισήμανε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ορίν Χατς.
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ
Η χώρα με τη μεγαλύτερη ανισότητα στα προσωπικά εισοδήματα
Τα δύο τελευταία χρόνια της προεδρίας του ο Μπαράκ Ομπάμα θα επιχειρήσει να συγκρατήσει τη συρρίκνωση της μεσαίας τάξης, η προστασία της οποίας υπήρξε ένα από τα πρωταρχικά θέματα στην πολιτική ατζέντα του όταν ανέλαβε την προεδρία.
Κι αυτό γιατί, ενώ επί προεδρίας του η οικονομία παρουσιάζει και πάλι ανάπτυξη και η ανεργία μειώνεται, η ταξική ανισότητα συνεχώς διευρύνεται.
Ερευνες
Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, οι ΗΠΑ είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη ανισότητα στα προσωπικά εισοδήματα. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Βρετανία.
Ο μέσος πλούτος των πιο εύπορων οικογενειών του έθνους το 2013 ήταν σχεδόν επτά φορές ο πλούτος των οικογενειών με μεσαίο εισόδημα, το ευρύτερο χάσμα που καταγράφηκε σε τρεις δεκαετίες, και 70 φορές μεγαλύτερος από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα από το Κέντρο Ερευνών Pew.
Στοιχεία
Συν τοις άλλοις, το ένα δέκατο από το 1% των εύπορων Αμερικανών καταλαμβάνει το ήμισυ των εισοδημάτων ανάμεσα στους πολύ πλούσιους, στοιχεία τα οποία αποκαλύπτουν μια ανησυχητική ομοιότητα με την ανισότητα που επικρατούσε στις ΗΠΑ το 1928, δηλαδή λίγο πριν από το Κραχ του '29.
Παρομοίως, ο μέσος όρος των κερδών για τις οικογένειες που ανήκουν στο 10% των πιο εύπορων αυξήθηκε περισσότερο από 9% την περίοδο 2010-2013, ενώ αυτά για τα μεσαία στρώματα είτε έμειναν στάσιμα είτε συρρικνώθηκαν έως και 4,6%.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: