Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΔΥΟ ΣΥΝ ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ

Αναμφίβολα οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου αποτελούν μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για τον ελληνικό λαό, τη χώρα και την Αριστερά. Για πρώτη φορά η τελευταία βρίσκεται προ των πυλών της κυβέρνησης. Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες του παραιτηθέντος Σαμαρά να επαναφέρει τα σενάρια τρόμου του 2012 περί κοινωνικής καταστροφής αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο ελληνικός λαός ετοιμάζεται ήδη να αλλάξει σελίδα. Να στείλει το σάπιο πολιτικό σύστημα και τους εκπροσώπους του που μας κυβέρνησαν τόσα χρόνια στο πολιτικό περιθώριο.
Γιατί όμως η λύση, ειδικά σήμερα, βρίσκεται στην κυβέρνηση της Αριστεράς; Τι το διαφορετικό θα φέρει στην ελληνική κοινωνία;
Η πρώτη μεγάλη διαφορά είναι το οικονομικό μας πρόγραμμα για την άμεση ανακούφιση των κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων που υπέστησαν τη βάρβαρη οικονομική επίθεση των μνημονιακών πολιτικών, καθώς και το εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας. Πρόγραμμα που σηματοδοτεί το πολιτικό-ταξικό μας πρόσημο, ότι δηλαδή επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος, ο άνεργος, ο νέος, ο μετανάστης και όχι τα οικονομικά συμφέροντα και οι κεφαλαιοκράτες. Χωρίς ψεύτικες υποσχέσεις, παροχολογίες και μεγάλα λόγια. Με το επεξεργασμένο και κοστολογημένο οικονομικό μας σχέδιο, που θα τεθεί από την πρώτη ημέρα σε διαβούλευση, όχι με τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά με τον ελληνικό λαό.
Η δεύτερη αφορά στην ξεκάθαρη πολιτική μας δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τα μνημόνια και τους εφαρμοστικούς τους νόμους, και θα παλέψει για τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του άδικου και ταξικού δημόσιου χρέους, για την αποπληρωμή του οποίου οι συγκυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (και ΔΗΜΑΡ παλιότερα) οδήγησαν στην εξαθλίωση τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Και μάλιστα, σε ενδεχόμενο μπραντ-ντε-φερ με τους Ευρωπαίους, πάνω απ όλα θα θέσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Γεγονός που σημαίνει ότι η σκληρή επαναδιαπραγμάτευση δεν είναι μια λέξη γενική και αφηρημένη ή απλώς ένα πρόσχημα όπως με την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα συγκρουστεί με τις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Αν όμως αυτές οι δύο διαφοροποιήσεις υπόκεινται στο πεδίο της γενικής πολιτικής, υπάρχουν, κατά τη γνώμη μου, ακόμη δύο που ίσως έχουν ακόμη μεγαλύτερη σημασία.
Η πρώτη είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε σκοπεύει να κυβερνήσει απλώς στο όνομα του λαού, αλλά μέσα από το λαό. Αυτό σημαίνει ότι τα λαϊκά συμβούλια και οι επιτροπές, οι εργατικές συνελεύσεις, τα κοινωνικά κινήματα και οι πρωτοβουλίες κατοίκων ανά την επικράτεια, θα έχουν ρόλο ισότιμο και πρωτοποριακό. Σημαίνει επίσης ότι τα δημοψηφίσματα θα αποτελούν εργαλεία άσκησης πολιτικής και όχι απονεκρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν αποσκοπεί σε μια χαλαρή και ανενεργή στήριξη του λαού, αλλά στην πραγματική και συνεχή δημοκρατική συμμετοχή.
Τέλος, στο βαθμό που αφορά την ίδια την κυβέρνηση, τους βουλευτές και τα κυβερνητικά στελέχη, ήρθε η ώρα να εφαρμοστεί στην πράξη μια διαφορετική πολιτική ηθική, που αντιμάχεται εξ ολοκλήρου το σάπιο πολιτικό σύστημα που φεύγει. Η πολιτική ηθική της Αριστεράς, που δεν αντιλαμβάνεται τους πολιτικούς ως πολίτες με μεγαλύτερα προνόμια, που αντιστρατεύεται τον παραγοντισμό και το βόλεμα, που συγκρούεται με τις πελατειακές σχέσεις και τις σχέσεις εξάρτησης, που προϋποθέτει την αξιοκρατία και την ισότητα για όλους τους πολίτες.
Αυτές κατά τη γνώμη μου, είναι δύο βασικές διαφορές του νέου με το παλιό, και πάνω σ αυτά τα διακυβεύματα η κυβέρνηση της Αριστεράς θα κληθεί να δώσει εξετάσεις. Πάνω σε αυτά τα διακυβεύματα, και στο στρατηγικό της όραμα που είναι η κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, ο σοσιαλισμός, θα εμπνεύσει τους πολίτες, και κυρίως τους νέους που σήμερα τους στερούν τα όνειρα και το μέλλον, να συστρατευθούν ώστε το πρόγραμμα αυτό, και βήμα το βήμα ακόμη πιο προωθημένο και πιο ριζοσπαστικό, να γίνει η πραγματικότητα που θα κτίζουμε και θα ζούμε.
Πιστεύω βαθιά πως θα τα καταφέρουμε, παρά τους υπαρκτούς κινδύνους και τον πόλεμο λάσπης. Σε τελική ανάλυση, ο αγώνας για το νέο, το ελπιδοφόρο, το δημιουργικό, θα είναι επιτυχημένος μόνο αν είναι αληθινός.

Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΔΟΥ*
*Η Χριστίνα Σουλτανίδου είναι μέλος της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ από την Θεσσαλονίκη
Πηγή: iskra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: