Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Κατάληψη στα γραφεία της ΕΒΖ στην Θεσσαλονίκη

Σε κατάληψη των γραφείων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στην Θεσσαλονίκη προχώρησαν το πρωί οι τευτλοπαραγωγοί, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για την παραγωγή που παρέδωσαν φέτος.
ΟΙ καλλιεργητές διαμαρτύρονται και δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο σημείο  έως ότου λάβουν σαφείς απαντήσεις. Επιτροπή των αγροτών ζήτησε  να μιλήσει με τον υπεύθυνο διευθύνοντα σύμβουλο ο οποίος όμως έφυγε χωρις να τους δεχτεί.
Σημειώνεται πως στους καλλιεργητές οφείλονται 18 εκατομμύρια ευρώ για τους 532.000 τόνους τεύτλων που παρέδωσαν. Οι ίδιοι είχαν λάβει δεσμεύσεις εκ μέρους της εταιρίας πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου επρόκειτο να ξεκινήσει η πληρωμή τους, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. ΟΙ τευτλοπαραγωγοί δηλώνουν εξαπατημένοι και απαιτούν εξηγήσεις.
Το παρών στην διαμαρτυρία έδωσε και η υποψήφια βουλευτής Β` Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λ. Αμμανατίδου η οποία δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον αγώνα τους η ΕΒΖ όχι μόνο να παραμείνει ανοιχτή αλλά να εκσυχρονιστεί και να εξυγιανθεί. Παράλληλα υπενθύμισε ότι η τράπεζα Πειραιώς με την διοίκηση της ΕΒΖ πήγαν να προχωρήσουν στην κατάσχεση των 49.000 τόνων του συνόλου δηλαδή της ελληνικής ζάχαρης που βρίσκεται στο μοναδικό ανοιχτό εργοστάσιο της ΕΒΖ του Πλατέως. “Είναι τραγικό γιατί κοροιδεύουν στους αγρότες ότι θα πληρώσουν στους αγρότες τα 11 από τα 18 που τους χρωστάνε. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πληρωθεί το υπόλοιπο 40% και επιπλέον δεν ξέρουμε αν θα λειτουργήσει από την επόμενη φορά η ΕΒΖ”.
"Είμαστε   παραγωγοί απ`όλη την Ελλάδα απαιτώντας να πληρωθεί η παραγωγή μας με την διοίκηση της ΕΒΖ να αδιαφορεί πλήρως για το αίτημά μας. Ρίχνουν το μπαλάκι στην Πειραιώς λέγοντας ότι δεν έχει χρήματα. Μένουμε εδώ μέχρι να βρεθεί κάποιος υπεύθυνος να μας πει αν θα πληρωθούμε ή όχι. Την στιγμή που εμείς μείνουμε απλήρωτοι το εργοστάσιο νομοτελειακά θα κλείσει γιατί απαξιώνεται" δηλώνει ο Β. Τσικρίκας  πρόεδρος των αγροτών Θεσσαλίας.
Να αναφερθεί ότι  τα χρέη της ΕΒΖ προς τους αγρότες είναι τεράστια σε κάποιους μάλιστα φτάνουν τα 100.000 ευρώ με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να επιβιώσουν και να αποπληρώσουν τα χρέη τους.
Η διαμαρτυρία γίνεται παρουσία αστυνομικών δυνάμεων ενώ παράλληλα μια κλούβα των ΜΑΤ βρίσκεται σε απόσταση εκατό μέτρων.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατα έγινε γνωστό πως η Τράπεζα Πειραιώς προχώρησε σε δέσμευση ολόκληρης σχεδόν της ποσότητας ζάχαρης (49.000 από τους 56.000 τόνους) που βρίσκεται στο εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας, προκειμένου να χορηγήσει δάνειο στη βιομηχανία-  εξέλιξη που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων. Μάλιστα οι εργαζόμενοι κατάφεραν να μπλοκάρουν την διαδικασία, μη επιτρέποντας τη σφράγιση των σιλό και των αποθηκών όπου μέσα βρίσκεται η ποσότητα της ζάχαρης που είναι προς δέσμευση.
Το ποσό της δανειοδότησης της ΕΒΖ από την τράπεζα Πειραιώς φτάνει περίπου τα 11 εκατομμύρια ευρώ και θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αποπληρώσει η εταιρία μέρος των χρημάτων που οφείλει στους καλλιεργητές για την πρώτη ύλη που παρέδωσαν φέτος. Τα χρήματα ωστόσο αυτά αντιστοιχούν μόλις στο 60% των οφειλομένων προς τους τευτλοπαραγωγούς, ενώ δεν υπάρχει κανένα χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποπληρωθεί το υπόλοιπο 40% που έχουν να λαμβάνουν οι καλλιεργητές.
Δεδομένου πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει χρηματοδότηση της ΕΒΖ από την Πειραιώς για τη νέα χρονιά και η μερική χρηματοδότηση του εγχειρήματος αφορά την αποπληρωμή μέρους της οφειλής προς τους καλλιεργητές, η δέσμευση της ζάχαρης θα καταστήσει αδύνατη τη λειτουργία της εταιρίας από εδώ και πέρα. Κι αυτό γιατί, αν δεσμευτούν οι ποσότητες αυτές, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το τι θα πουλήσει η εταιρία για να αποπληρώσει τα υπόλοιπα οφειλόμενα προς τους καλλιεργητές, τις υποχρεώσεις της απέναντι σε προμηθευτές αλλά και τη μισθοδοσία των εργαζομένων.
Από την πλευρά της η ΕΒΖ δεν έχει δώσει καμία σαφή απάντηση για το τι μέλλει γενέσθαι, «ρίχνοντας το μπαλάκι» στην κυβέρνηση και την τράπεζα. Προς το παρόν, οι τευτλοπαραγωγοί παραμένουν απλήρωτοι για την καμπάνια του 2014 και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί οριστική λύση για τους 20.000 τόνους τεύτλων που έμειναν ασυγκόμιστοι στα χωράφια λόγω κακοκαιρίας. Επίσης, δεν υπάρχει καμία δέσμευση από πλευράς της ΕΒΖ σχετικά με τη μισθοδοσία των εργαζομένων από τον επόμενο μήνα. Να σημειωθεί πως η μισθοδοσία του Ιανουαρίου καταβλήθηκε με καθυστέρηση στους εργαζομένους στις 9/1, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Λάμπρο Χαραλάμπους να μην είναι σε θέση να εγγυηθεί τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Τέλος, δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός για τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: