Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Γιάνης Βαρουφάκης: Δεν θα υπάρξει πρόβλημα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης

Δεν θα υπάρξει από την Ε.Ε. πρόβλημα στη χρηματοδότηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, εκτιμά ο Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην "Αυγή".
Ο υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β' Αθηνών τονίζει ότι οι απειλές για το Grexit αποσταθεροποιούν τους πάντες στην Ευρώπη, γι' αυτό δεν είναι τυχαίο που έχουν κοπάσει. Όσον αφορά το μείζον ζήτημα του χρέους, ο Γιάνης Βαρουφάκης επισημαίνει ότι μπορεί να βρεθεί λύση.

* Μπορεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης να γίνει αποδεκτό από τους δανειστές χωρίς προβλήματα στη χρηματοδότησή του, όπως υποστηρίζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι;
Από τις επαφές μου έχω καταλήξει στο ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα σε αυτόν τον τομέα. Κατά βάθος, τουλάχιστον όσον αφορά τη Γερμανία, νιώθουν ντροπή για την εξαθλίωση τόσων ανθρώπων που δεν είχαν ποτέ επωφεληθεί από το "μεγάλο φαγοπότι" της προ κρίσης εποχής. Αν μάλιστα συντάξουμε το πρόγραμμά μας αυτό λελογισμένα και με τρόπο που να αναδεικνύει κάποιες καινοτομίες στη χρηματοδότηση και τη λειτουργία του, το Βερολίνο και οι λοιποί εταίροι θα το δεχθούν σε κάποιο βαθμό για να δείξουν ότι δεν είναι ανάλγητοι.
* Η επαναδιαπραγμάτευση των συμφωνιών με τους δανειστές συνιστά σύγκρουση και κίνδυνο Grexit;
Οι δανειστές δεν θέλουν επαναδιαπραγμάτευση. Εκστομίζουν, λοιπόν, ό,τι θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα να βρουν μπροστά τους μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που θα την απαιτήσει. Όμως, σε μια Ευρωζώνη όπου η ΕΚΤ έχει χάσει τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής και που η Ιταλία είναι μη βιώσιμη λόγω της επιβληθείσας λιτότητας, η κ. Μέρκελ έχει συνειδητοποιήσει ότι οι απειλές περί Grexit αποσταθεροποιούν τους πάντες. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι απειλές έχουν ήδη κοπάσει. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η σύγκρουση δεν θα είναι σκληρή.

* Με ποιον τρόπο μπορεί να βρεθεί "αμοιβαία αποδεκτή λύση" με τους δανειστές - εταίρους για το χρέος; Υπάρχουν τεχνικές δυνατότητες για πραγματική απομείωση του χρέους και ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της ΕΚΤ;
Πάντα υπάρχουν τρόποι. Η τέχνη της δημιουργικής δημόσιας λογιστικής έχει εξελιχθεί τα μέγιστα. Δυστυχώς έως τώρα αυτή η "τέχνη" χρησιμοποιείται για να υπονομεύονται οι κοινωνίες και να προασπίζονται οι λογιών - λογιών ισχυροί, με πρώτους τους τραπεζίτες. Ήρθε η στιγμή να επιστρατευτεί προς όφελος των λαών της Ευρώπης.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΠΑΚΟΣ 
Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: