Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Αυξάνονται οι επιφανείς οικονομολόγοι που ψηφίζουν κούρεμα του ελληνικού χρέους

Αναγκαία χαρακτηρίζουν τη μείωση του ελληνικού χρέους και την παράταση της περιόδου χάριτος για την Ελλάδα, 18 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι, με επιστολή τους στους Financial Times, δύο ημέρες μετά την κοινή επιστολή 35 οικονομολόγων στη βρετανική Guardian με το ίδιο αίτημα. Αντίστοιχο αίτημα εκφράζουν δεκάδες οικονομολόγοι και στην Αυστραλία.
Στην επιστολή τους στους FT οι 18 οικονομόλοι, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών Τζόζεφ Στίγκλιτς, τονίζουν ότι δίνοντας την ευκαιρία για μια νέα εκκίνηση της ελληνικής οικονομίας επωφελείται ολόκληρη η Ευρώπη.
Οι οικονομολόγοι προτείνουν την υπό όρους παράταση της περιόδου χάριτος για την Ελλάδα μέχρι να επιτύχει ανάπτυξη 3% και πάνω και να ανακτήσει το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008.
Ζητούν επίσης τη μείωση μέρους του επίσημου χρέους για να υπάρξει περισσότερος δημοσιονομικός χώρος διαθέσιμος, αλλά και τη χορήγηση περισσότερων επενδυτικών κεφαλαίων από το πακέτο Γιούνκερ.
Επισημαίνουν, πάντως, πως αυτά δεν είναι επαρκή για την διασφάλιση της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας αν η χώρα δεν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό να ξεχωρίσουμε την λιτότητα από τις μεταρρυθμίσεις.

Η λίστα των οικονομολόγων που υπογράφουν:
  • Prof Joseph Stiglitz: Columbia University, βραβευμένος με Νόμπελ Οικονομικών
  • Prof Chris Pissarides: London School of Economics, βραβευμένοςμεΝόμπελΟικονομικών
  • Prof Charles Goodhart London School of Economics
  • Prof Marcus Miller Warwick University
  • Michael Burke Economists Against Austerity
  • Prof Panicos Demetriadis University of Leicester
  • Prof Stephany Griffith-Jones IPD Columbia University
  • Prof Gustav A Horn Macroeconomic Policy Institute (IMK)
  • Prof Mary Kaldor London School of Economics
  • Neil MacKinnon VTB Capital
  • Prof Jose Antonio Ocampo Columbia University
  • Avinash Persaud Peterson Institute for International Economics
  • Helmut Reisen Shifting Wealth Consult
  • Robert Skidelsky Emeritus Professor, University of Warwick
  • Prof Frances Stewart University of Oxford
  • Prof Robert Wade London School of Economics
  • Hilary Wainwright Transnational Institute, Amsterdam
  • Prof Simon Wren-Lewis Merton College Oxford
Αυξάνουν οι φωνές για «κούρεμα»
Η επιστολή έρχεται δύο ημέρες μετά την επιστολή 35 ακόμη επιφανών οικονομολόγων στην εφημερίδα Guardian με το ίδιο αίτημα.
Στις ελληνικές εκλογές αναφέρονται σήμερα τα αυστραλιανά μέσα ενημέρωσης, ενώ προβάλλεται διακήρυξη δεκάδων ακόμη οικονομολόγων, οι οποίοι ζητούν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Η εφημερίδα The Australian γράφει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ψηφοφόρων «ψηφίζει για ελπίδα» αλλά την ίδια στιγμή «η υπομονή των Ευρωπαίων με την Ελλάδα εξαντλείται».
Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα του ABC αναφέρει ότι η πρόθεση του ΣΥΡΙΖΑ, που οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν σε πρώτο κόμμα, να διαγράψει μέρος του χρέους βρήκε «ανέλπιστη υποστήριξη» στην Αυστραλία.
Φιλοξενεί μάλιστα και δηλώσεις του οικονομολόγου του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου και πρώην αρχηγού του συντηρητικού Φιλελεύθερου κόμματος, Τζον Χιούσον, που υποστηρίζει ότι χωρίς μείωση του χρέους «δεν υπάρχει ελπίδα» για την Ελλάδα.
Ο δρ. Χιούσον μαζί με άλλους σαράντα διακεκριμένους Αυστραλούς οικονομολόγους έχουν υπογράψει διακήρυξη για σημαντικό «κούρεμα» του χρέους.
Σύμφωνα με τον ομογενή οικονομολόγο Αδάμ Ρόρρη, ο οποίος έχει εργαστεί για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον ΟΗΕ «τη διακήρυξη αυτή την υπέγραψαν και κορυφαίοι οικονομολόγοι από τη Βρετανία, τον Καναδά, ακόμα και την Κίνα».
Οι οικονομολόγοι επικρίνουν το πρόγραμμα λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ελλάδα, το χαρακτηρίζουν «αποτυχία», και καλούν για μια πιο βιώσιμη οικονομική πορεία. Ζητούν, δε, από μια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση να πάρει στα σοβαρά τη διαχείριση δημόσιων οικονομικών προβλημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της διαφθοράς.
«Και παρ' ότι είναι ευρέως κατανοητό στους οικονομολόγους πως το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας ήταν μια καταστροφή, ακόμη και με δικούς της όρους, η τρόικα συνεχίζει να επιβάλει απαιτήσεις που καθιστούν την ελληνική οικονομία όλο και πιο αδύναμη, και αποστερούν τα προς το ζην των περισσότερων ανθρώπων» δηλώνει ο καθηγητής Γιώργος Αργυρούς, του Πανεπιστημίου UNSW.
Ο ομότιμος καθηγητής, Φρανκ Στίλγουελ, του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ, δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου πρέπει να υπάρξει μία ταχεία αλλαγή κατεύθυνσης, έτσι ώστε το ανεξόφλητο ελληνικό δημόσιο χρέος να διαγραφεί, και μια πολιτική για την αποκατάσταση του βιοτικού επιπέδου, των κοινωνικών δικαιωμάτων και της οικονομικής ανάπτυξης να υποστηριχτεί σθεναρά».
Η όλη κίνηση αποτελεί πρωτοβουλία της Εκστρατείας Αλληλεγγύης Αυστραλίας- Ελλάδας και με τίτλο «Let Greece Breathe».
Ο συντονιστής της εκστρατείας, Αδάμ Ρόρρης, δήλωσε πως στόχος είναι να αποδείξουμε την ισχυρή στήριξη της Αυστραλίας για τον ελληνικό λαό στην τρέχουσα κρίση.
«Η Αυστραλία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη φωνή της στο ΔΝΤ και με άλλα διπλωματικά μέσα να καταστήσει σαφές ότι δεν υποστηρίζει την επιβολή των προγραμμάτων του δημόσιου χρέους (όπως στην Ελλάδα) που δεν είναι βιώσιμα από την άποψη της ανάκτησης και οδηγούν σε μεγάλη ταλαιπωρία τους απλούς ανθρώπους της κοινωνίας» είπε ο κ. Ρόρρης.

Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: