Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Συνέντευξη της υποψήφιας Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ζήνα στην εφημερίδα "Τα Νέα της Αλμωπίας"


ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με την υποψήφια Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ νομού Πέλλας Κατερίνα Ζήνα είχαμε για λογαριασμό της εφημερίδας μας. Η κα Ζήνα απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που της τέθηκαν και τοποθετήθηκε για το πλήθος των ζητημάτων που απασχολούν το νομό Πέλλας. Διαβάστε την συνέντευξη παρακάτω:

1)  Γιατί επιλέξατε να είστε υποψήφια στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015, έρχονται στην πιο κρίσιμη καμπή της μεταπολιτευτικής ιστορίας τα χώρας μας και σε μια από τις κρισιμότερες της ιστορίας της. Ισχυρότερη από ποτέ είναι η ευθύνη μας για την ανατροπή της υπάρχουσας κατάστασης στην χώρα μας. Βρισκόμαστε κι εμείς, οι νέες και οι νέοι, μπροστά σ’ ένα σταυροδρόμι. Ή θα διαλέξουμε να ζήσουμε με τους όρους που μας επιβάλλουν, χωρίς αξιοπρέπεια και χωρίς όνειρα ή θα διαλέξουμε το δρόμο της ανατροπής. Έτσι αποφάσισα να  δεσμεύσω όλες τις δυνάμεις μου και να θέσω την υποψηφιότητα μου με τον ΣΥΡΙΖΑ για να μη μείνουμε στην ιστορία ως η «γενιά που έζησε χειρότερα από τους γονείς της», αλλά ως η «γενιά που έγινε στυλοβάτης της ανατροπής».

2) Αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία με ποιες πολιτικές δυνάμεις μπορείτε να συνεργαστείτε;
Το πρόγραμμα και οι στόχοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς και έχουν περιγραφεί πολλές φορές. Φρένο στην κοινωνική κατάρρευση, ενίσχυση αρχικά των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων όπως περιγράφηκε από τον Αλέξη Τσίπρα το Σεπτέμβριο στη Δ.Ε.Θ., κατάργηση των μνημονιακών νόμων που διαλύουν τα κοινωνικά στρώματα και την παραγωγή της χώρας, επαναδιαπραγμάτευση της  δανειακής σύμβασης, διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, επανάκτηση της εθνικής μας κυριαρχίας, αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης. Όσες πολιτικές δυνάμεις έχουν τις ίδιες προτεραιότητες είναι εν δυνάμει σύμμαχοι. Με αυτές τις δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να συνεργαστεί ακόμα και αν επιτύχει την αυτοδυναμία στις εκλογές που έρχονται. Βέβαια, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν υπάρχουν και πολλοί πολιτικοί φορείς που να κινούνται σε αυτό το δρόμο. Η προσωπική μου άποψη είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου θα έχει αυτοδυναμία, είμαι πεπεισμένη για αυτό.

3) Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει πρώτο Κόμμα στην Πέλλα;
Θεωρώ πως οι πολίτες έχουν πλέον ωριμάσει ως πολιτικά όντα. Η ανελέητη επίθεση που έγινε στη χώρα και τους πολίτες της στις εκλογές του 2012 από εγχώρια και ξένα κέντρα διαπλοκής, από εγχώριες και ξένες κυβερνήσεις, από ολόκληρο το μηχανισμό της Ε.Ε. που εκφραζόταν και εκφράζεται από τη Γερμανία είχε ως αποτέλεσμα να ηττηθεί ο λαός από το φόβο και την τρομοκρατία και να επανεκλέξει στην εξουσία αυτούς που μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση. Έκτοτε είδαμε την κατάσταση να χειροτερεύει σε τόσο μεγάλο βαθμό που ουσιαστικά σήμερα έχει χρεοκοπήσει το 70% του ελληνικού λαού, το 20% επιβιώνει και η ελίτ απολαμβάνει την οικονομική αφαίμαξη όλων των προηγουμένων προς όφελός της. Σήμερα δεν πιστεύω ότι αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης των πολιτών θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Όλοι μας βλέπουμε πως το μόνο ενδιαφέρον των δανειστών είναι τα κέρδη τους και όχι η ευημερία της χώρας. Το αντίθετο, για να νομιμοποιήσουν την τραγική τους πολιτική μετέρχονται μεθόδους που θα μπορούσαμε να τις παραλληλίσουμε με αυτές που χρησιμοποιούνταν στη Λατινική Αμερική τη δεκαετία του ’70, στο πρώτο μεγάλο πείραμα του νεοφιλελευθερισμού στον κόσμο. Στο νομό μας οι αγρότες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και είναι η ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. Το μέλλον τους είναι εξαιρετικά δυσοίωνο. Μόνο μια ριζοσπαστική παραγωγική ανασυγκρότηση μπορεί να βάλει την αγροτική παραγωγή σε νέο δρόμο και αυτό είναι που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Με λίγα λόγια πιστεύω πως οι επαγγελματίες της πρωτογενούς παραγωγής θα γείρουν την πλάστιγγα προς την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ.

4) Υπάρχει περίπτωση μια ενδεχόμενη Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να προσλάβει τους υπαλλήλους που είχαν απολυθεί για πειθαρχικά παραπτώματα;
Για ποιο λόγο να προσληφθούν υπάλληλοι που έχουν υποπέσει σε τέτοια παραπτώματα; Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξυγίανση του δημόσιου τομέα και όχι η επαναφορά της λογικής που μας έφερε σε αυτήν την κατάσταση. Η αξιοκρατία, η δικαιοσύνη και η δημοκρατία είναι οι πυλώνες για μια αποτελεσματική και υγιή δημόσια λειτουργία.

5) Τι σημαδοτεί η συμμετοχή της Θεοδώρας Τζάκρη στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;
Η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για μια πλατύτερη συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά του, είχε ως αποτέλεσμα την παρουσία της κ. Τζάκρη. Ποτέ δεν είχα κάποια πολιτική συγγένεια με αυτά που εξέφραζε η κ. Τζάκρη έως τώρα. Ερχόμενη στο ΣΥΡΙΖΑ ως συνεργαζόμενη, θεωρώ πως έχει καταλάβει το στόχο της ριζοσπαστικής αριστεράς και έχει, έστω και καθυστερημένα, ενταχθεί στο πνεύμα της, τη δυσκολία του εγχειρήματος και το σθένος που απαιτείται από όλους τους βουλευτές ώστε να υποστηριχτεί αυτή η πολιτική. Από εκεί και πέρα ο λαός θα αποφασίσει ποιος είναι ικανός να τον εκπροσωπήσει.

6) Πριν τις εκλογές του 2012 ο Αλέξης Τσίπρας είχε δηλώσει ότι μπορεί να υπάρξει Κυβέρνηση της Αριστεράς και ας είναι Πρωθυπουργός η Αλέκα Παπαρήγα. Ισχύει κάτι τέτοιο και σήμερα για τον κο Κουτσούμπα.
Το θέμα δεν είναι τα πρόσωπα. Θεωρώ πως μια ευρύτερη σύμπραξη της αριστεράς, το έχω ήδη αναφέρει, θα αποτελέσει μεγάλο πλεονέκτημα στις μάχες που έχει να δώσει μια αριστερή διακυβέρνηση που ενδιαφέρεται να ανακτήσει την αξιοπρέπεια και την ευημερία της χώρας. 

7) Πολλά ακούγονται για τις συνιστώσες μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, είσαι εσείς μέλος σε κάποια;
Δεν είμαι μέλος κάποιας συνιστώσας. Έχω την άποψή μου που ταυτίζεται σε μεγάλο βαθμό με την κεντρική αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ και για αυτήν θα παλέψω τώρα και στο μέλλον.

8) Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία του για την εξουσία συνέπραξε με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων. Πώς κρίνετε αυτήν την πολιτική πράξη;
Θεωρώ σημαντική εξέλιξη την συνάντηση της αριστεράς με τις δυνάμεις της πολιτικής οικολογίας στην Ελλάδα. Είμαι βέβαιη ότι τα στελέχη των οικολόγων πράσινων θα εμπλουτίσουν τον προβληματισμό και τις λύσεις που θα επιλέξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την ορθολογικότερη αξιοποίηση των φυσικών πόρων της χώρας μας, την προστασία του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος μας και την ενσωμάτωση ενός εναλλακτικού ενεργειακού μοντέλου. Είμαι επίσης βέβαιη ότι θα συνεισφέρουν πολύτιμες ιδέες για την βελτίωση της καθημερινότητας μας καθώς και για την μεταστροφή του αναπτυξιακού μας μοντέλου τόσο στην γεωργία, με την βιολογική γεωργία, όσο και στον τουρισμό, τους δύο πυλώνες της οικονομίας της χώρας μας. Και είμαι πολύ χαρούμενη που στον νομό μας υπάρχουν έμπειρα στελέχη της οικολογίας, με τα οποία ήδη συνεργάζομαι στενά, προσπαθώντας να ενσωματώσω τις ιδέες τους στις δικές μου ιδέες για έναν καλύτερο και δικαιότερο κόσμο και για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

9) Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους πολίτες της Πέλλας;
Ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Είναι απτά σε όλους τα αποτελέσματα της πολιτικής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και όλοι γνωρίζουν πως αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί εάν δεν έχουμε στις 26 Ιανουαρίου μια κυβέρνηση της αριστεράς. Ήρθε ο καιρός όλοι μας να αναλάβουμε τις ευθύνες μας, να τελειώσουμε με την καταστροφική ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική και όλοι μαζί να αναλάβουμε το δύσκολο έργο της αναστύλωσης της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα δείχνοντας σε όλο τον κόσμο πως όταν ο λαός παίρνει την κατάσταση στα χέρια του όλα γίνονται. Μπορούμε να γίνουμε ο φάρος για όλες τις χώρες ανά τον κόσμο που βιώνουν αυτή τη βάρβαρη κατάσταση. Έχω τη σιγουριά πως θα το καταφέρουμε.

Πηγή: meapopsi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: